Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Wani jojo, chapu, zkusit to muzes. Ale jestli budou hlidat kazdeho individualne nevim.
U nas maji slazeny caj a vodu. Dcera slazene nepije vubec, ani doma, syn zas neslazene vypije jen v nouzi nejvyssi. Takze ve skolce si oba prijdou na sve. Plus k jidlu maji mleko, kako, meltu, dzus… Jak kdy. Ale kdo to nechce, vzdy si muze dat vodu. Spis bych teda synovi vysvetlila, ze si Ty osobne myslis, ze slazeny caj neni zdravy, a at sam z vlastni iniciativy pije jen vodu.
U nás ve školce mají k dispozici neslazený čaj, šťávu nebo vodu. Malý tam pije všechno. Doma děláme slazený čaj, neslazený nikdo z nás nepije
, tak malý bez jakékoliv újmy pije i sladký čaj nebo dávám trošku šťávy do vody.
Já po 3 letech netuším, co mají ve školce k dispozici k pití.
Dítě to evidentně přežilo, dokonce není ani obézní, ani nemá zkažené zuby.
Učím ve školce, z praktickeho hlediska je nemožné každému dítěti hlídat co pít může a nemůže pokud k tomu nemá vyloženě zdravotní důvody. Děti mají na výber. K jídlu dostávají čaj/mléko/bílou kávu/džus a během dne mají navíc možnost pít vodu nebo si nosit svoje pití. Co tak vidím že si nosí děti za pití tak je to hlavně šťáva, džusy nebo i běžně kofola! takže těch dětí co by vypili neslazený čaj je fakt minimum. Kupodivu s vodou problém nemají skoro žádné děti
sladit třtinovým cukrem se pořádně prodraží a na to většina školek nemá peníze, navíc těch malých školek vůbec ne
@mrkvikva úplně s tebou souhlasím, u nás je minimum děti které nemá rádi sladké, snad žádné dítě.. A kdyby maminka chtěla, může to svému dítěti vysvětlit, ale určitě nezakazovat!!! Že svých zkušeností vím, že jakmile něco zákazu, děti to chtějí ještě víc..ale to je věc každé maminky, já to beru z pohledu učitelky a opravdu bychom se z toho zbláznili, kdyby každá maminka chtěla něco jiného.. Už takhle toho je dost, když nám maminky nosí svá jídla (kvůli diete), protože naše školka je malá a neumožňuje ještě vařit podle diety pro 5 děti z 50
![]()
U nás mají neomezeně k dispozici vodu (kohoutkovou). K jídlu dostávají pokaždé něco jiného - mléko, kakao, koktejl (mléko a ovoce), bílou kávu, meltu, čaj. Občas mají ředěný džus, nebo vodu s okurkou nebo ovocem. Čaj je vždy lehce oslazený, fakt jen malinko.
No moje dítě je za exota, mléko a nic z něj nepije (občas si dá doma kefír, acido apod.), čaj taky ne, džus ji drhne v krku. Takže pije pořád a stále jen vodu. Vyjednala si to tak sama s učitelkama hned na začátku školky a ty to tolerují. Protože má spotřebu vody největší ve třídě, tak dostala „službu“ a má na starosti doplňování konvice s vodou. Od září jde do jiné třídy k jiným učitelkám, tak jsem na ní zvědavá, jak si to zařídí ![]()
Dnes jeli na výlet a včera mi kladla na srdce, že nechce žádný „sladký blitky k pití“ (kde na to slovo přišla?
), ale že chce vodu. Prej si s tím může aspoň umýt ruce a pusu.