Středoškolačka - problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.10.23 15:07

Je u Vás ve škole možnost školního psychologa? Tam by bylo vhodné se obrátit v prvním případě. Za předpokladu, že tam pracuje nějaká důvěryhodná osoba.. Pokud ne, tak hledat soukromého.

Rozhodně nevolat RZ s nestrašit psychiatrií, to vztah matka-dcera nabourá úplně..

V příspěvku čtu cosi o strachu z prezentace. Sama jsem si v pubertě s tímto užila dost a ještě stále mi paměť slouží natolik, abych si dokázala vybavit, jaké to bylo peklo. Rodiče pro mě nebyli důvěryhodní (psychický problém není dle nich problémem, i když čas je také již něčemu naučil)…

Netrpí dcera sociální fobií?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.23 15:09

@aivetka Budu volat na rodičovskou linku Linky bezpečí. Pediatričku zkusím kontaktovat, ale vím, že ani s ní dcera mluvit nebude. Ale třeba poradí.
Opravdu s dcerou mluvím klidně, říkala jsem jí, že vidim, žemá v sobě problém, že má velký potenciál, je chytrá, umí být milá, že bych si přála, aby byla v pohodě a že to nevzdám, i když ona nechce.
Tváří se, že mě nenávidí. S takovým úsměškem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.23 15:11
@unuděná píše:
Takže ty na ní nemáš žádné páky. Vypnout wifi, zabavit telefon, zakázat návštěvy u vás doma atd.?

mobil jsem jí vzala. Návštěvy nemívá, spíš chodí s holkama ven a shopovat. To udělala i v neděli večer a znovu v pondělí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.23 15:13
@Anonymní píše:
Je u Vás ve škole možnost školního psychologa? Tam by bylo vhodné se obrátit v prvním případě. Za předpokladu, že tam pracuje nějaká důvěryhodná osoba.. Pokud ne, tak hledat soukromého.

Rozhodně nevolat RZ s nestrašit psychiatrií, to vztah matka-dcera nabourá úplně..

V příspěvku čtu cosi o strachu z prezentace. Sama jsem si v pubertě s tímto užila dost a ještě stále mi paměť slouží natolik, abych si dokázala vybavit, jaké to bylo peklo. Rodiče pro mě nebyli důvěryhodní (psychický problém není dle nich problémem, i když čas je také již něčemu naučil)…

Netrpí dcera sociální fobií?

Sociální fobie mi u ní připadá pravděpodobná. Už jsem to psala i učitelce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.23 15:16
@Anonymní píše:
@aivetka Budu volat na rodičovskou linku Linky bezpečí. Pediatričku zkusím kontaktovat, ale vím, že ani s ní dcera mluvit nebude. Ale třeba poradí.
Opravdu s dcerou mluvím klidně, říkala jsem jí, že vidim, žemá v sobě problém, že má velký potenciál, je chytrá, umí být milá, že bych si přála, aby byla v pohodě a že to nevzdám, i když ona nechce.

Dcera má psychický problém, osobně bych to tipovala na sociální fobii, ale nemám k dispozici více informací.

To, že s Vámi nekomunikuje je v pubertálním věku zcela běžné. Je těžké se svěřit rodiči. Co se praktické lékařky týče, záleží jaký k ní má dcera vztah, aby pro nevznikl dojem, že na ni jdete v přesile… Zkusila bych najít osobu (psycholožku), ke které bude mít dcera důvěru. V dnešní době je možná konzultace online i pomocí chatu. Samozřejmě je třeba to zaplatit, psychologa na pojišťovnu nesezenete a když ano, tak s dlouhou čekací dobou. Navíc málokdy bývají kvalitní. Většina odborníků v této sféře, kteří za něco stojí, pojedou sami na sebe…
Co dceři nabídnout tuto možnost?

• Citovat
  • Upravit
2241

Sociální fobici se často na lidi dívají s úsměškem a zlým výrazem. Aby se jich „zbavili“ a nemuseli s nimi nic řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8859
@Anonymní píše:
Úsměškem jo? Ta tě má pěkně u pr.dele. :zed:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
25.10.23 15:18
@Anonymní píše:
Sociální fobie mi u ní připadá pravděpodobná. Už jsem to psala i učitelce.

Kdyby měla sociální fobii, nechodila by s kámoškama nakupovat.
Spíše problém s některými konkrétními spolužáky?
Kde bere peníze na nákupy? Mohla byste ji odebrat kapesné, když nechodí do školy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.23 15:18
@unuděná píše:
A co tedy děláš, jakým způsobem s ní řešíš ty absence?

O víkendu to byla novinka a prý kvůli té prezentaci. Řešila jsem to rozhovorem, dohodou, že ona bude kontaktovat šk. psycholožku a ja seženu terapii ještě mimo školu. Připustila, že o svém problému bude s psycholožkou mluvit.
Dnes odmítá vše. Ráno jsem s ní znovu dlouho mluvila, ale do školy neodešla, na mě nereagovala. Nechala jsem jí odkaz na anonymní chat na Lince bezpečí, ale ani to neotevřela. Musela jsem do práce. Už jsem zpět, chová se, jak jsem psala.

• Citovat
  • Upravit
2359
25.10.23 15:20

Drogy v tom nejsou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
25.10.23 15:22

Já bych se prvně zeptala ve škole, co se děje. Zároveň bych kontaktovala školního psychologa/výchovného poradce. Dceři bych nastínila možnosti - buď škola nebo nastoupit do práce, sš není povinná. Chtěla bych odpověď do víkendu, at si to necha projít hlavou. A pak si promluvit, jak si to představuje.
Rady jako „všechno zabavit a nepustit na krok“ bych prozatím ignorovala, protože můžou vyvolat ještě větší odpor. A volat rychlou je v tomhle případě dost mimo, stejně jako hospitalizace na (už tak přeplněné) psychiatrii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.23 15:22
@Anonymní píše:
Dcera má psychický problém, osobně bych to tipovala na sociální fobii, ale nemám k dispozici více informací.To, že s Vámi nekomunikuje je v pubertálním věku zcela běžné. Je těžké se svěřit rodiči. Co se praktické lékařky týče, záleží jaký k ní má dcera vztah, aby pro nevznikl dojem, že na ni jdete v přesile… Zkusila bych najít osobu (psycholožku), ke které bude mít dcera důvěru. V dnešní době je možná konzultace online i pomocí chatu. Samozřejmě je třeba to zaplatit, psychologa na pojišťovnu nesezenete a když ano, tak s dlouhou čekací dobou. Navíc málokdy bývají kvalitní. Většina odborníků v této sféře, kteří za něco stojí, pojedou sami na sebe…
Co dceři nabídnout tuto možnost?

Zaplatím, už je na čekací listině s plnou platbou, ale nedostanu ji tam.
Anonymní chat jsem jí navrhla, poslala odkaz, nic.
Odpoledne jsem jí ale vzala mobil.
Samozřejmě kdyby ho chtěla použít na chat, dám jí ho, ale to nepřijde.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.23 15:23
@jejjej píše:
Drogy v tom nejsou?

Taky jsem uvažovala, ale se sourozenci se chová normálně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.23 15:24
@jejjej píše:
Kdyby měla sociální fobii, nechodila by s kámoškama nakupovat.
Spíše problém s některými konkrétními spolužáky?
Kde bere peníze na nákupy? Mohla byste ji odebrat kapesné, když nechodí do školy?

Kapesné má velmi malé, protože už dlouho doma s ničím nepomáhá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.23 15:27
@Jahru píše:
Já bych se prvně zeptala ve škole, co se děje. Zároveň bych kontaktovala školního psychologa/výchovného poradce. Dceři bych nastínila možnosti - buď škola nebo nastoupit do práce, sš není povinná. Chtěla bych odpověď do víkendu, at si to necha projít hlavou. A pak si promluvit, jak si to představuje.
Rady jako „všechno zabavit a nepustit na krok“ bych prozatím ignorovala, protože můžou vyvolat ještě větší odpor. A volat rychlou je v tomhle případě dost mimo, stejně jako hospitalizace na (už tak přeplněné) psychiatrii.

Nemůžu si s ní promluvit (otázku, jak si to představuje, jsem položila stokrát) - nekomunikuje se mnou.
I ty dvě možnosti jsem jí nastínila.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin