Středoškolačka - problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
26.10.23 11:33
@unuděná píše: Žádná škola ale nemá právo požadovat omluvenky od lékaře. Stačí zákonný zástupce a klidně nemusí udávat ani důvod.
Škola ty důvody nemusíš uznat. Střední škola není povinná, má svoje pravidla na délku povolené absence, to je její právo. Není to základka.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65095
26.10.23 11:35
@unuděná píše: Žádná škola ale nemá právo požadovat omluvenky od lékaře. Stačí zákonný zástupce a klidně nemusí udávat ani důvod.

No vzdyt to pisu, doktorka odmitla, ze skola nema pravo. Jinak na zakladkach nekdy byva domluveno s ospodem a tim doktorem, ze je psat budou, u decek, ktere jsou vecne doma a pritom jsou bezne potkavani venku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.23 11:36
@hanka.br. píše:
DJasně - volejte RZ na holku, který se nechce do školy, vždyť to je v pohodě. Nikdo ji třeba tou dobou nebude potřebovat, vždyť nemají, co na práci. Prostě ti berušku ze školy vyhodí a ty ji budeš živit. Pochybuji, že zrovna ty ji donutíš chodit do práce. Ať jde k tátovi - nebo ten je taky takový vychovatel jako ty?

Táta děti do péče odmítnul.
Vychovala jsem její sourozence a jsou to pracovití zodpovědní lidé. Děkuju za zhodnocení. Ano, dcera se vymyká a jsem vděčná za funkční rady.

• Citovat
  • Upravit
30408
26.10.23 11:40
@Anonymní píše:
Vychovala jsem její sourozence a jsou to pracovití zodpovědní lidé. Děkuju za zhodnocení. Ano, dcera se vymyká a jsem vděčná za funkční rady.

No a co chceš slyšet za zázraky? Spousta dalších dětí by si místa na gymplu vážila. Když to nechápe, tak ji vyhodí. Donutíš ji chodit do práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.10.23 11:46
@hanka.br. píše: Škola ty důvody nemusíš uznat. Střední škola není povinná, má svoje pravidla na délku povolené absence, to je její právo. Není to základka.

Ano, musí splnit danou absenci. Když jí nesplní, nepomůže jí ani omluvenka od lékaře. Když jí splní, není důvod neuznat rodičovskou omluvenku. Prostě lékař s tím nemá nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.23 11:47
@hanka.br. píše:
No a co chceš slyšet za zázraky? Spousta dalších dětí by si místa na gymplu vážila. Když to nechápe, tak ji vyhodí. Donutíš ji chodit do práce?

Samozřejmě že když ji nedonutím chodit do školy, nedonutím ji ani chodit do práce. Je mi jasné, že by se chytla lidí, co žijí jako nemakačenka. Uvažuju, co můžu udělat ještě teď. Za dva roky už neudělám vůbec nic. Vím, že je pozdě. Mám se na to vykašlat rovnou?

• Citovat
  • Upravit
30408
26.10.23 12:02
@Anonymní píše:
Samozřejmě že když ji nedonutím chodit do školy, nedonutím ji ani chodit do práce. Je mi jasné, že by se chytla lidí, co žijí jako nemakačenka. Uvažuju, co můžu udělat ještě teď. Za dva roky už neudělám vůbec nic. Vím, že je pozdě. Mám se na to vykašlat rovnou?

Je pozdě. Samozřejmě můžeš zkoušet hledat odbornou pomoc, ale zapomeň na to, že budeš blokovat RZ. Promluv na rovinu se školou, jestli oni nemají nějaké kontakty či doporučení, co dělat v takovém případě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.23 12:57

Teď jsem se dovolala na rodičovskou linku, volat RZ jako krajní možnost zmínili. Nicméně budu volit pochopitelně jakoukoli jinou možnost, pokud bude. Mám od nich nějaké další kontakty.

• Citovat
  • Upravit
1334
26.10.23 14:44

Jsou děti v jedné rodině, které, ač mají sourozence s celkem běžnými projevy, se prostě tak nějak vymykají. Mají to všechno na háku a vytěží z toho, co se dá. Jsou to asi ti, co jim tak nějak je něco prominuto, ulehčeno, ti, u kterých se tak nějak nejde do důsledků, co se týče požadavků a tak. Myslím, že hlavně u prvního dítěte, kdy se rodiče tak nějak na něm učí být rodiči, je ta výchova nejpřísnější. Znám pár už dávno dospělých, co byli třetí a nejmladší. Jsou to v každém případě nejvýraznější jedinci. Měli vždy maximální podporu rodiny, šli jinou cestou, měli víc kuráže to dotáhnout dál, ale měli nejméně povinností a nejmíň odpovědnosti. Jako sedět vedle téměř dospělé holky v šatně, aby nemohla odejít z bytu, to je tedy ponižující pro obě aktérky. Nemůžu si pomoct, ale tak se dá sedět vedle osmiletého kluka. Ona dcera moc dobře ví, že na ní máma nemá žádné páky. Táta je daleko. Máma má vlastně, jestli dobře rozumím, starší vydělávají, v péči tak nějak jenom ji. Do práce ji jako 16 letou těžko vyžene, najíst ji dát musí, venku ji nechat nemůže. Že doma nehne prstem, to je nabalená chyba už z jaké doby. Tak velká holka by měla zvládnout úklid i s jednoduchou večeří pro obě. Holka si neváží domova a mámy. Potřebovala by výměnu v jiné rodině. Chystat oblečení a tašku na druhý den? No to snad ne. Řekla bych, že tady je každá rada drahá. Maminka svou úlohu nějak nezvládla. Už jsem to někde zmiňovala…podobný příběh s pubertálním synem byl kdysi v Bakalářích. To byly TV příběhy od diváků. Myslím, že tenhle se jmenoval Pravítko. Pan Mrkvička hlídal pár dní kluka příbuzným. Byl to jeho strejda. Kluk byl teda chováním na přeshubu, úžasně to zahrál. Mrkvička ho za těch pár dní vycepoval, když mu došla trpělivost, seřezal ho pravítkem. Ale hlavně, stanovil pravidla. Slečna dcera naší zakladatelky nepatří na psychiatrii. Proto, že nechce do školy. Pokud je v prváku a takhle vyvádí, buď bych ji nechala propadnout, nebo bych ji dala na učňák. Když se nechce učit, ať maká rukama. Na tatínka spoléhat nelze a ohánět se příkladem starších spořádaně pracujících sourozenců je podle mě neúčinné. A jako matka bych se šla poradit k psychologovi, jak mám nastavit pravidla a požadavky, aby to fungovalo. Matka musí zabrat tím správným způsobem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.23 14:54

Sourozenci nejsou pracující, studují (SŠ, VŠ). Stále živím všechny, tedy i otec (výživným).
Podle dcery ostatní děti mám ráda, na ni řvu.

• Citovat
  • Upravit
3797
26.10.23 16:27
@hanka.br. píše:
Je pozdě. Samozřejmě můžeš zkoušet hledat odbornou pomoc, ale zapomeň na to, že budeš blokovat RZ. Promluv na rovinu se školou, jestli oni nemají nějaké kontakty či doporučení, co dělat v takovém případě.

Něco podobného jsem zažila u známých. Gympl byl pro synka, i když se tam bez problémů dostal, příliš náročný. Byl asi líný se pořád něco učit, a tak přestal chodit do školy. Rodiče ho dovlekli na psychiatrii, že se asi zbláznil. Psychiatr to s ním probral a zjistilo se, že ho to tam nebaví, že je to tam pro něho moc těžké. Psychiatr jim doporučil nějakou jinou lehčí střední školu. Sehnali nějakou nenáročnou soukromou a synek tam pak bez problémů chodil. A ještě bral antidepresiva. Pak se nějak vzchopil a dokonce vystudoval dost náročnou vysokou školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
26.10.23 16:41
@Anonymní píše:
Vychovala jsem její sourozence a jsou to pracovití zodpovědní lidé. Děkuju za zhodnocení. Ano, dcera se vymyká a jsem vděčná za funkční rady.

Aha já teda pochopila, že starší sourozenci vzdělání už ukončili a pracují…no tak když doma pracuje matka a pomáhají rovným dílem ještě dva lidi, tak na tu nejmladší žádná domácí povinnost nezbyla a ona z toho těží. To není dobře no. Domácí povinnosti potřeba jsou. Aby si člověk rozvrhnul čas mezi učení, zábavu a práci doma. Je možné, že si ta holka říká, stejně nebudu tak doceněná, jako brácha a ségra, tak co bych se snažila…něco za tím je, třeba se stydí mluvit před třídou, je čtvrtletí, řekla bych ji, uvidíme v lednu, pokud tu školu nezvládáš, popřemýšlej o přestupu na učňák. Ony ty prezentace a jiné nové metody…ne každý to dá, aby pohovořil před třídou. Lepší dítě s učňákem, než do praxe nepoužitelná středoškolačka. Mít jen gympl není žádné terno. Ne každý v rodině je studijní typ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
26.10.23 16:42

Ale to nejste sami, znám dost rodin se třemi dětmi, kde rodiče říkají, tohohle nám snad někde vyměnili, je úplně jiný, než ti dva…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KerrisKate
26.10.23 16:58

Nečetla jsem tedy vše, tak se omlouvám, pokud to zaznělo - nicméně pracuji ve škole a pro takovéto děti doporučujeme rodičům spolupráci se střediskem výchovné péče - SVP.

U nás v Plzni fungují mnoha různými způsoby, nabízejí i rodinné terapie, je možnost tam s dítětem pouze docházet (nikoliv ho tam rovnou umístit) - jednoduše je ta spolupráce nastavena tak, aby to vyhovovalo rodiči, opravdu se snaží pomoci. Spolupracují tam jak speciální pedagogové tak psychologové apod.

Obvykle je tak samozřejmě čekací doba, ale minimálně by bylo fajn tam zavolat a poprosit o konzultaci.

Určitě bych doporučila i konzultaci se školou - klidně si domluvit schůzku se třídní, zjistit, jak dcera funguje ve škole, jestli tam třídní cítí nějaký problém, poprosit školu o spolupráci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.10.23 15:43

Zakladatelko, jak to dnes šlo?
ptám se, protože dcera je taky v prváku na SŠ. Na té, kterou si sama vybrala a kam ji vzali. Minulý týden měli 3 dny ředitelské volno a pak prázdniny.
Dcera ve čtvrtek večer chytla afekt, jaký měla naposledy v sedmičce, jak byla distanční výuka. Že se ji tam nelíbí, a že je to těžké, a že chce jinam. No jenomže kam, když je všechno plné, a mohla by asi tak do mekáče na brigádu. Chytla v říjnu nějaké 3 a 4 z literatury. Ona která se celou ZŠ nemusela učit… a všechno uměla a vždy samé jedničky :nevim:. To jsem po ní nikdy nechtěla, taky jsem je neměla. Trojky jsem nekomentovala, tu čtyřku jo. A to byl asi problém.
Pak se teda zklidnila, že to tam zvládne, protože už si navykla na spolužáky, a že asi je problém to, že se moc zajímám a ptám…
Domluvily jsme se, že pokud bude potřebovat pomoc se školou (vysvětlit matiku, nebo chemii) tak za mnou přijde a že já nebudu otravovat, jestli všemu rozumí a tak… nikdy by mne nenapadlo, že by to mohl být problém.
Držím palce.
 E.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin