Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
16letá dcera přestala chodit do školy. Téměř vůbec se mnou nekomunikuje. Nejdřív se bála prezentace před třídou, domluvila jsem s ní, že seženu psychoterapii a problém bude řešit. Teď už ani nevstala z postele, nemluví se mnou. Kamkoli k psychologovi už odmítá jít.
Se sourozenci mluví normálně, nevypadá ve stresu, vůči mně je úplně zablokovaná.
Zažil někdo? Co jste dělali?
Důsledky nechození do školy jsem jí řekla, nereaguje vůbec nijak.Prosím anonym.
Zkušenost nemám, ale zcela vážně bych jí řekla, že pokud není schopná vstát z postele a fungovat, budeš jí muset zavolat RZ a nechat hospitalizovat na psychiatrii. Pokud je to jen nějaký manýr, mohlo by jí to probrat, pokud není, bude na to muset dojít a myslím, že je to jediná možnost.
Hospitalizace.
Slyšela jsem že dobre a slusne oddělení je k20 v Kosmonosech. Berou od 15 let. Terapeutické oddělení.
Jste z Čech?
Na některé hospitalizace je až od 18?
Nevím jestli 16 let patří na dětskou či dospělou psyhiatrii…asi je to různé.
Myslela jsem tím, že ráno nevstala. Během dne ano, oblékla se a dělá si své oblíbené - hlavně mobil, baví se se sourozenci, kreslí apod.
Jsme z Česka.
Teď jsou prázdniny, tak nevím - volat tu RZ i tak? Nebo až v pondělí, když to bude stejné?
Kde má otce?
Střední škola není povinná. U nás je poměrně dost lidí pouze se základním vzděláním. Nemá problémy s učením nebo se spolužáky?
Proč to řešíte během podzimních prázdnin?
Divné.
Jak dlouho nechodí do školy? Není to výchovou?
@Anonymní píše:
Myslela jsem tím, že ráno nevstala. Během dne ano, oblékla se a dělá si své oblíbené - hlavně mobil, baví se se sourozenci, kreslí apod.
Jsme z Česka.
Teď jsou prázdniny, tak nevím - volat tu RZ i tak? Nebo až v pondělí, když to bude stejné?
Ona má prázdniny celý týden? Nebo dnes do té školy měla jít? Mě nejít dítě do školy „jen tak“, tak jako první zabavuji telefon ![]()
@jejjej Začalo to minulý týden, byla jsem pracovně pryč, takže jsem to začala řešit až o víkendu. Tento týden dva dny šla, dnes ne.
Mám ji v péči, tátu vídá cca 1× za 2-3 měsíce.
Známky má slušné. Školu si vybrala sama.
Přesně. Zabavit co jde a nepustit z domu. Co na to říká její otec? ![]()
RZ bych nevolala, ale zkusila bych se domluvit s obvodní doktorkou či doktorem a požádat o domácí návštěvu. Tohle je těžká puberta a můžou tam být problémy ze školy o ketrých nechce mluvit. To chce odborníka. Pokud ji zavolate RZ, tak ji to v psychice vůbec nepomůže. To chce klid. Hlavně jako máma bych stála při ní, i když je teď na tom blbě.
Klidně zavolejte i na psych. ambulanci. Většinou umí trošku poradit co je třeba udělat, kam zajít atd.
@truelly píše:
Přesně. Zabavit co jde a nepustit z domu. Co na to říká její otec?
Paní píše že dcera otce vida jednou za čtvrt roku.
Teď to nech být a v pondělí pofičí do školy a už bez absencí. Pokud se jí nebude chtít zase více dní v týdnu, tak natvrdo řešit.
@Anonymní píše:
@jejjej Začalo to minulý týden, byla jsem pracovně pryč, takže jsem to začala řešit až o víkendu. Tento týden dva dny šla, dnes ne.
Mám ji v péči, tátu vídá cca 1× za 2-3 měsíce.
Známky má slušné. Školu si vybrala sama.
A co tedy děláš, jakým způsobem s ní řešíš ty absence?
@truelly píše:
Přesně. Zabavit co jde a nepustit z domu. Co na to říká její otec?
To je těžké, nepustit z domu, nemůžu být pořád doma. Musím do práce a i tak, jak fyzicky zabránit jí odejít? Nemůžu stát pořád ve dveřích.
Otce jsem informovala dneska. Zatím nemám reakci.
@Anonymní píše:
To je těžké, nepustit z domu, nemůžu být pořád doma. Musím do práce a i tak, jak fyzicky zabránit jí odejít? Nemůžu stát pořád ve dveřích.
Otce jsem informovala dneska. Zatím nemám reakci.
Takže ty na ní nemáš žádné páky. Vypnout wifi, zabavit telefon, zakázat návštěvy u vás doma atd.?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
16letá dcera přestala chodit do školy. Téměř vůbec se mnou nekomunikuje. Nejdřív se bála prezentace před třídou, domluvila jsem s ní, že seženu psychoterapii a problém bude řešit. Teď už ani nevstala z postele, nemluví se mnou. Kamkoli k psychologovi už odmítá jít.
Se sourozenci mluví normálně, nevypadá ve stresu, vůči mně je úplně zablokovaná.
Zažil někdo? Co jste dělali?
Důsledky nechození do školy jsem jí řekla, nereaguje vůbec nijak.
Prosím anonym.