Ubližování ve školce

22
17.10.23 13:11

Ubližování ve školce

Ahoj maminky, jdu si pro radu. Jsem již z vzniklé situace zoufalá a řešení nenacházím. Můj syn - 3,5 let nastoupil v září do školky. Bohužel ubližuje ostatním dětem. Nejedná se o bití v pravém slova smyslu ale takové bezduvodné požduchování, štípání, škrábání apod.. nevím, jak už to mám řešit. Každý den ve školce slyším stížnosti na jeho chování. Od učitelky a samotných dětí. Je mi trapně. Doma vysvětluji, zakazuji. Nezabírá nic. Vždy mi slíbí, že už to dělat nebude a stejně se zase vše opakuje nanovo. Osobně jsem učitelce navrhla návštěvu psychologa. Na to mi řekla, že se ještě brzo.

Řešila jste některá obdobný problém? Případně máte nějaké řešení? Moc děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6381
17.10.23 13:13

No, ty s ním v té školce nejsi, takže to těžko ovlivníš.
Na to si musí dávat pozor ony, co je zatím, co tomu předchází a adekvátně a pedagogicky reagovat a vymyslet nějaké opatření. To ony na to mají vzdělání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
17.10.23 13:15
@Beaaata píše:
Ahoj maminky, jdu si pro radu. Jsem již z vzniklé situace zoufalá a řešení nenacházím. Můj syn - 3,5 let nastoupil v září do školky. Bohužel ubližuje ostatním dětem. Nejedná se o bití v pravém slova smyslu ale takové bezduvodné požduchování, štípání, škrábání apod.. nevím, jak už to mám řešit. Každý den ve školce slyším stížnosti na jeho chování. Od učitelky a samotných dětí. Je mi trapně. Doma vysvětluji, zakazuji. Nezabírá nic. Vždy mi slíbí, že už to dělat nebude a stejně se zase vše opakuje nanovo. Osobně jsem učitelce navrhla návštěvu psychologa. Na to mi řekla, že se ještě brzo.Řešila jste některá obdobný problém? Případně máte nějaké řešení? Moc děkuji za rady

Byl syn někdy fyzicky trestán? Jakože třeba plácnutý přes ruku nebo zadek?

• Citovat
  • Upravit
34473
17.10.23 13:24

Měl by pocítit, jaké to je. Dala bych mu na zadek, on by si to příště rozmyslel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
17.10.23 13:26

Někde jsem četla, že agrese dětí může pramenit z nedostatku pozornosti ze strany rodičů. Dítě na sebe tím ubližováním strhává pozornost, takže se o něj rodiče víc zajímají, protože ten problém musí řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
696
17.10.23 13:41
@terien píše:
Měl by pocítit, jaké to je. Dala bych mu na zadek, on by si to příště rozmyslel.

A nebo by se jen utvrdil, že řešit něco násilím je v pohodě. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
17.10.23 13:58

Normalne se k tomu psychologovi objednej. Budes stejne dlouho cekat, nez te vezmou. Kdyby se to do te doby vyresilo, tak to zas zrusis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
17.10.23 13:59

Jednou se nám ve třídě takoví sešli tři.
V zásadě jsme nedělali nic jiného, než nejrůznější tréninky modelových situací, tématické pohádky, činnosti na podporu sounáležitosti, objímací kroužky, pro případ, že by to byla jen nešťastně provedená snaha o fyzický kontakt..nechávali jsme je cupovat noviny a dupat po krabicích, když začali byt napružení, proběhnout se po zahradě, kontrolovaně křičet..muzikoterapii a nekonečné vysvětlování.
Rodiče měli „domácí úkol“ prohlížet si doma fotky ze školky a povídat si o tom, co spolu děti dělaly.
Výsledky byly spíš symbolické.
Po roce byl každý z nich schopný zapáleně vykládat, jak jsou všichni kamarádi a nemá se nikomu ubližovat, protože je to špatné, a 15 sekund poté, se do někoho vztekle zakousnout.
Rodiče měli od maximálně spolupracujicí snaživé pani, přes nijak nevybočující průměr, po mámu, která nám uplně vážně doporučovala, ať tomu jejímu dáme taky přes papulu.
Od té doby tak nějak vycházím z toho, že se určité věci nedají vždy vyřešit, ale úspěch je, když se je povede aspoň moderovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
17.10.23 14:01

Agresivni deti se nikdy nesmi trestat fyzicky. Podporis ho tim v jeho chovani. A ani zadne oplaceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
17.10.23 14:08
@terien píše:

Vždyť tomu, že to to děcko udělá, v tomhle věku a situaci nepředchází žádné přemýšlení, žádný úmysl..
To rozmyslení si, by mohl být jedině naučený reflex, že kdykoliv pocítí emoci, při které se tak zachová, bude zbito.
A to vždy dřív, nebo později, vyleze někde jinde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10890
17.10.23 14:44

Pokud někoho štípne, měl by mu to oplatit. Zřejmě neví, že to opravdu bolí 8). Třeba má ADHD, ale jak říká učitelka, na psychologa má zatím čas. Zkus dávat zatím rybí olej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
17.10.23 14:46

A jak je na tom s komunikací? Mluví? Rozumí mu děti a učitelky? Často je ubližování formou komunikace, protože to jinak neumí. Taky se mu může něco dít a brání se, akorát je ten, co to vždycky schytá :nevim:

Pokud s ním normálně komunikuješ, tak se ho zkus zeptat, v jaké situaci to dělá a pak to s ním prober, jak to může vyřešit jinak.

• Citovat
  • Upravit
3581
17.10.23 14:46

@Beaaata u nás se tohle řeší s jedním agresivním chlapcem, ale je to už predškolák. Mlátí ostatní, pořád si hraje hry na zabíjení, ostatním dětem říká, že je zabije, o sobě říká, že se zabije :? Nicméně se to intenzivně řeší na straně školky (učitelky, ředitelka).
S psychologem bych nečekala, objednací doby jsou dlouhé, a šla bych k nějakému rodinnému. Mají skvělé techniky, jak zjistit, co se tím to dítě snaží sdělit - a ve 3,5 letech to fakt bude mít důvod. Může ho ovlivňovat něco z domova, nebo vadit něco ve školce, třeba tím ventiluje frustraci, že ho tam dáváš.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14627
17.10.23 14:53

S tím by měly pracovat ucitelky. Mám ale zkušenost, ze jeden chlapec syna ve školce takhle ze začátku porad bil, stipal, a bylo to zřejmě tím, ze si s nim chtěl strasne moc hrát, ale neuměl si o to vhodným způsobem říct. Učitele ve školce s tím pracovali, jednak hlídali více jeho, a pracovali i s kolektivem, no a časem se to upravilo a ti dva byli nejlepší kámoši :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
17.10.23 15:01
@terien píše:

Jsi normální?
Dáš na zadek dítěti za něco co jsi neviděla, nevíš jak vzniklo s časovým odstupem? Jakože ti učitelka řekne, že dneska někoho škrábnul, tak ho ohneš v šatně přes koleno? Nebo počkáš až domů? Jakože pojď sem tohle se nedělá, tak tady tě teď začnu bít. Dokážu pochopit přes zadek jako reakci na situaci u které ihned jsem a působí jako akce-reakce v nějaké vypjaté situaci (což stejně působí hlavně jako úleva tobě). :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin