Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky,potřebovala bych poradit.O miminko jsme se celkem dlouho snažili a konečně to vyšlo,jsem v 5.tt.Bohužel moc radosti uz nepociťuji,i kdyz na mimi se strasne tesim,ale spíše hrozny stres.Nemůžu spát,mám příšerné bušení srdce a tak nějak celkove jsem na nervy a vůbec nevím co s tím.Za mesic mám statnice a an učit se poradne nemůžu.Zažili jste to nektera?A jaky vliv to mělo na miminko.Četla jsem už o sníženém intelektu,psychických poruchách a tak,což m teda taky moc nedodalo.Moc děkuji za odpovědi.
To ti moc nepomůže, když si budeš číst, jak neblahý vliv má stres na miminko. Radši dělej vše pro to, abys mu prospěla a to ti pomůže i psychicky. Stačí třeba zobat těhotenské vitamíny, nebo kyselinu listovou, ta by právě měla prospívat rozvoji mozku u plodu. A ten stres máš z čeho? Z těch státnic?
Take jsem to zazila, na miminko jsme se moc tesili, obzvlast kdyz se poprve nezadarilo a pak po prvni radosti prisly šoky, ze nebudu vedet co s tim a jak se mi obrati zivot. Zpetne to pripisuji tomu, ze uz mi je 32, v blizkem kontaktu s detickami jsem dlouho nebyla (jakoby opravdu nevim co obnasi) + prace + nadchazejici statnice. Statnice jsem nakonec zvladla nad ma ocekavani i kdyz pri uceni jsem se soustredila spatne - desila jsem se predcasneho porodu, toho, ze nic nepripravuji pro miminko na ukor porodu a tak ruzne, ale presto se to z te hlavy neodparilo ![]()
Pri skole „tehu demence“ fakt nehrozi, jen budes trosku roztekana, mozna ![]()
Po statnicich to ze mne vse spadlo, zacala jsem regulerni pripravy, uzila jsem si to, ted jeste vyridit matriku a budu uplne v klidu.
Mozna jsi take typ, co musi mit vse naplanovane a nalajnovane - presne tohle u me zpusobovalo nejvetsi stres, ze najednou uz tu kontrolu nebudu mit ja, ale nekdo jiny ![]()
Bude to OK, soustred se na statnice.
No,mám najednou nervy asi že všeho.Z těch státních už mě jednou vyhodili,i když jsem všechno uměla a vždy byla jedničkářka, o to víc z toho mám ted nervy.A asi celkove,jak to VŠE stihnu a tak a mám hrozny výčitky jak miminku škodim,ale nějak to nejde ovládnout.Vždycky jsem byla trémistka…Ach jo.Včera jsem byla na kontrole a byl tam vidět gestační váček 3mm.Doufám,že to dobře dopadne.Hlavně nevím,co s tím spánkem.Přítel uz je ze me taky nervózní…Trpěli jste také nespavosti?
Ahojky. Já jsem dodělávala školu taky letos ve třetím měsíci těhotenství. Je to už mé druhé, neboť první nevyšlo. Byla jsem hrozně unavená a spala jsem celé dny během studijního volna. Jinak školu jsem dělala dálkově.
Pokud ti můžu poradit, je potřeba, aby ses pořádně vyspala. Když si tělíčko řekne, tak spi. Uvidíš, že pak trošku opadne stres a ty budeš mít i klid na učení. Já se dokázala učit vždy jen v noci a to tak dvě hodinky, protože pak jsem zase vytuhla. Zkus si dát jako prioritu, že miminko je důležitější a uvidíš, že škola ti pak půjde sama. Chápu, že už půjdeš po druhé, ale nevzdávej to. Miminko bude tvé štěstíčko. Pokud si to uměla už poprvé, tak si naučená. Ona i tréma způsobuje okno. Hezky v klidu si materiály pročti. Vytáhni si z nich jen to nejdůležitější ke každé otázce a očem by si hlavně chtěla ty mluvit. Ono pokud budeš umět od každé otázky kousek a budeš mluvit, tak do tebe nikdo dál rýpat nebude. Hlavně se snaž být v klidu. Já jsem nakonec šla k závěrečným zkouškám v naprostém klidu, až mě to vyděsilo…takže držím palečky..
Jinak já přes den usínala a v noci jsem se budila a běhala často čůrat a budila jsem se i na jídlo..
Holky,moc děkuji za podporu.Uz se cítím lip,tak snad se dnes konečně vyspim.Na miminko se moc těším,snažili jsme se víc jak rok a snad ještě ted tomu nevěřím,že se to vůbec povedlo.Tak snad to nějak dám.Na miminku mi záleží ted nejvíc
…
ahoj zakladatelko. Nečetla jsem reakce ostatních teda.
Ale je jasné, že těhu je stres sám o sobě, zejména ze začátku, kdy každá máme o toho bobečka strach. A když sjou k tomu ještě státnice - je na zvážení, zda by ebylo vhodné ty státnice třeba o rok odložit. Vím že ani pak s mimčem nebude učení žádná hitparáda, ale lépe prožít klidnější těhu a pak zabrat než se stresovat ještě státnicema.
Ohledně stresu v prvním trimestru obecně chápu, prošla jsem si tím teď, vysněné těhu po IVF, strach před každou kontrolou. Máme ho podle mě každá, jen se musíme snažit v rámci možností ho držet na uzdě.
Mě pomáhalo si říkat, že stres miminku neprospěje, a že pokud má být něco v nepořádku, stane se to ať jsem v klidu nebo ve stresu - ostatně nejen první trim je rizikový ![]()
Takže promysli zda je nutné se teď stresovat státnicema a nebude lepší si je odložit, aby jsi byla víc v klidu a snaž se jak jen to půjde se na miminko těšit a říkat si, že co se má stát se prostě stane a bohužel to nijak neovlivníme.
Moc přeju aby těhotenství dobře dopadlo a dočkala ses vysněného uzlíčku ![]()
ahoj, jsem take v 5tt, ale nebudu mit statnice, ale maturitu, ano budu mlada maminka…prvni reakce byla ta, ze jsem hystericky brečela ve vaně a říkala, že se to ted nehodi..cela jsem se klepala a byla jsem vydesena, pritel me uklidnoval…dneska jsem ale videla toho drobecka (opravdu drobecek, jen mala tecka:) ) na ultrazvuku a najednou to bylo krasne a vim, ze na ten pohled nikdy nezapomenu…mozna to ted vyzni hloube, ale myslim si, ze bys spise dala prednost mimcu nez titulu, tak se hod do klidu, teš se a uzivej si…
smiley1 píše:
Ahojky holky,potřebovala bych poradit.O miminko jsme se celkem dlouho snažili a konečně to vyšlo,jsem v 5.tt.Bohužel moc radosti uz nepociťuji,i kdyz na mimi se strasne tesim,ale spíše hrozny stres.Nemůžu spát,mám příšerné bušení srdce a tak nějak celkove jsem na nervy a vůbec nevím co s tím.Za mesic mám statnice a an učit se poradne nemůžu.Zažili jste to nektera?A jaky vliv to mělo na miminko.Četla jsem už o sníženém intelektu,psychických poruchách a tak,což m teda taky moc nedodalo.Moc děkuji za odpovědi.
Ahojky
koukam, ze jsi na tom stejne jako ja - teda skoro stejne. Jsem po 6. IVF a mam v brisku embryjko a cekam, jestli se uchyti nebo to zase vzda, a za mesic mam statnice. Je mi uplne stejne jako tobe, takze te plne chapu
mam strach, kdyby se uchytilo, aby ho nepoznamenal ten stres ze statnic, jelikoz jsem dost tremista… Spat v noci taky nemuzu, ted se k tomu pridaly i zavrate a priserna bolest hlavy, takze na uceni nemam ani pomysleni. Ty mas vyhodu, ze ses to uz vsechno naucila na cerven, takze to umis, jen si to zopakujes ![]()
Nemusíš se vůbec bát, po státnicích to přejde. Teď je jen toho na tebe hodně. Jak píšeš, jsi trémistka, takže nervní bys z toho byla i tak. Miminku to vůbec neuškodí.
Je teda pravda,že jsem ten typ, co se stresuje že všeho - že nám ted špatně vymalovali,atd. Ale když jsem si přečetla vaše reakce,tak jsem se dnes poprvé krasne vyspala a uz se necítím tak úplne hrozne.
Kim: dnes me výjimečně čůrání probudilo jen jednou ![]()
Loka: je pravda,že o všem ted asi rozhodují geny a já s tím moc neudělám ,se stresem nebo bez ![]()
Carmen: držím palce,dej pak vědet,jak to dopadlo.Uz jsi testila?
Alsem: znám spoustu mladých maminek,které VŠE suprově zvládají. Myslim,že to není věkem.
smiley, jeste ne, mozna to zkusim v pondeli nebo utery. Ted je jeste strasne brzo ![]()
smiley1 píše:
Tak pak dej určitě vědět.. Držím palečky
diky, dam vedet ![]()