Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky a těhulky, chtěla jsem se zeptat, jestli některá nemáte zkušenost s dopplerovským vyšetřením. Včera jsem byla na UZ a měřili průtoky a.umbilicalis (ta byla v normě) a a.cerebri media, která byla úplně na spodní hranici normy. Dočetla jsem se, že se jedná o střední mozkovou tepnu, nikde však nemůžu zjistit, co to znamená pro dítě (zvláště kdyby se průtok ještě snížil). Může to do budoucna signalizovat nějaké postižení? Jsem teď 36+0tt. Budu vděčná za jakoukoliv informaci nebo poznatek. Čekáme první dítě, tak jsem trochu nervózní.
ahoj, já bych to nechala na doktorech. Pokud nebudou nijak reagovat po vyšetření, tak je to asi ok. Ten Doppler je složitý.
Já jsem se vžycky ptala, jestli je všechno v normě a dál to neřešila. ps.taky jsem z toho byla pěkně nejistá…
Asi máš pravdu, stejně mi nic jiného nezbyde… Snad by mi řekli, kdyby tam bylo něco špatně nebo hrozilo nějaké riziko.
určitě by to řekli. Mně posledního Dopplera dělali strašně dlouho a doktorka koukala všelijak a bylo to dobrý. A půjdeš ještě znova?
tak to jsi mě trochu uklidnila. Další kontrolu mám za týden, a že to bude dlouhých sedm dní…
tak se tam hned zeptej jestli je vše v pořádku, ale bude, uvidíš. držim palce i pěsti ![]()
Ráda, bych se zeptala jak to dopadlo byla jsem teď na utz a máme také průtok a. celebri media na spodní hranici.Nebo zda nevíte co to může znamenat
Ja měla hraniční prutoky a musela jsem rodit dřiv mala vubec nerostla tak v 35tt
U nás to také znamenalo „jen předčasný porod“. Dotáhli jsme to pod dozorem na 37+1 tedy už naprosto vše v pořádku ale Dr chtěl vyvolávat už o 14dnů dříve. Nakonec na mou žádost svolil s hospitalizací a pozorováním s tím že mimi udržíme dokud to jde uvnitř. Jinak to neznamenalo vůbec nic krom krásného, rychlého a pohodového porodu (věřím že vytlačit 2kg nebo třeba i 4 by mohl být sakra rozdíl)… Tedy držím palečky a věřím že vše dobře dopadne ![]()
@luciekal když si to zadáš ve vyhledavači tak ti to najde.
Já měla hraniční průtoky už si nepamatuji který byl na horní a který na spodní hranici, měla jsem tam dva špatné průtoky. Byla jsem 14 dnů na rizikovým kde mě hlídali a chodila jsem na monitory a 36+6 mi porod vyvolali. dcera 2,5 kila a je zdravá.
Me jde primo o tento jen nikde jsem se nedocetla jaky to muze mit vliv na mozek plodu nebo co to znamena.
Arteria celebrii media trochu lepsi a arteria uterina prava s notchem opet zhorsena.
V patek zase utz po 14dnech od prvniho mereni ve 30tt tak uvidime jestli mimco povyrostlo.dnes vysoky tlak opet:(
@luciekal já musela zůstat už v porodnici když jsem to měla špatný a vysoký tlak jsem taky měla už od začátku těhu. v porodnici jsem pak chodila na utz kontroly průtoků co dva dny a na monitory 4×krát denně. Tak ti nevím jestli by to neměli více sledovat ale samozřejmě nevím jak hodně se tvoje výsledky liší od normálu.