Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky vás (občas) tak strašně štvou starší generace, když vám kecají do výchovy? Já můžu vyskočit z kůže, když přijde moje babička a diví se, že 4,5 měsíční miminko plně kojím, prý už mám dávat od třetího měsíce štávičky a polévky a navíc jí malá přijde od narození rozmazlená, když se chce chovat…
Na to dorazí tchyně, která se od prvního týdne života malé ptá, kdy už konečně bude mít naušnice, kdy ji konečně dáme do hopsadla (nikdy!) a furt kroutí hlavou, že lítám s Nelinkou po plavání, po kroužcích pro mimča…za nich to nebylo, tak proč musím někde pořád běhat?
A pak přijede moje máma, která nikdy nepochopila, že už nemám pět let a říká mi, jak musím pořád kojit, minimálně do roka, krájí mi jídlo na vojáčky a očekávám, kdy mi přijde na záchod utřít zadek. Divím se, že mně vůbec nechá starat se o své dítě ![]()
Já z nich teda šílím, ale hrozně je miluju a jsem jim vděčná za každou pomoc.
Jak to máte vy?
Ty jsi mama, ty mas pravidla, ty chodis s malou plavat, protoze to uznavas za vhodne, a hopsadlo je pro tebe nepodstatny.mluv narovinu a ke vsemu co ti vytknou, tak aby pochopily ze tak ne. bobhuzel bez rypani se to nevyhne
Uvidíme za 25-30let, jaká budeš ty a co tady o tobě bude psát tvoje vlastní dítě ![]()
dost mě pobavila ta fráze s vojáčkama, to jsem opravdu vyprskla ![]()
Nicméně se nad to budeš muset povznést, oni jiní nebudou a kdo ví, jaké budeme pak my:-) myslí to určitě dobře. Ale vím, jaké to je. Děsně mě to lezlo taky na nervy, tak jsem mamce a babince (moje tchýně to nedělá, je skvělá) řekla, že je ráda uvidím, ale výchovu a jiné věci si prostě budu řídit sama a ať mi do toho nemluví. A jestli se jich můžu zeptat, když si teda fakt nebudu vědět rady.. a mám klid, zabralo to, v klidu a bez hádek
Zkus to taky..:-)
My jsme v pohodě, do ničeho mi nekecali, já jim taky nesvěřovala, jak často tahám prsa z podprsenky, jak vypadá stolice mého dítěte atd. Samozřejmě rozdíl přišel s očkováním, když jsem projevila pochybnosti, máma říkala, že za nich to nebylo, aby někdo odmítl očkování, prostě přišla pozvánka, tak se šlo. Jenže taky dostupnost k informacím a šíření paniky typu „umřela Amálka z Modrého koníka“ bylo ještě v úplných plenkách. Takže si máma jeden večer uvařila kafe, vzala noťas a pak mi spamovala mail zprávama, ať odložím MMR aspoň na dva roky, protože je to strašný svinstvo ![]()
Ale tak jo, každý přispěje nějakou svou chytrou radou, buď se tomu zasměju, nebo vysvětlím, proč ne. Díkybohu moji příbuzní jsou vychovaní, docela to berou, jen moje bábina má sem tam řeči, ale to má na všechno, na to jsem zvyklá.
Moji maminku vůbec neřeším, ta se své první dítě bála koupat a tak, sama říká, že jsem velmi šikovná ![]()
Tchyně nic neříká, navíc je slušná, když má nějaké výtky, tak je říká partnerovi do telefonu, přede mnou ani popel ![]()
Prostě všechno si vyargumentuji, protože když něco dělám, mám to něčím podložené. A když si nedají říct, stačí kouzelná formule, že oni si své děti už odchovali a to po svém, tak ať mi také dají šanci ![]()
@ncc1701 Jojo, moje maminka také rychle pochopila, proč očkování odkládám, stačila jedna debata během procházky se psy ![]()
Btw. nejvíc rad ohledně výchovy, péče o dítě a organizace volného času se mi dostává od kamarádky, která dítě viděla leda z rychlíku ![]()
Mě když do něčeho začly ženský z rozdiny kafrat, tak jsem jim řekla, že až budu potřebovat poradit, tak se zaptám. Když jsem to zopakovala asi 50×, tak to zabralo ![]()
Ano, třeba včera tchýně příteli řekla, že naše roční holčička neumí vůbec mluvit, že její známe s ročními dětmi už umí krásně mluvit..
Mě to neřekla, jinak bych jí něco řekla. Prý na ní musíme víc mluvit
nevim co by chtěla víc, když už umí bú, pápá, máma, táta, bába a vem.. Fakt nevím ![]()
Myslím, že je to všude stejné. moje matka mi také radí, i když je mi třicet a dítě mám několik let..
@ncc1701 píše:
Btw. nejvíc rad ohledně výchovy, péče o dítě a organizace volného času se mi dostává od kamarádky, která dítě viděla leda z rychlíku
@radka101 To je moje noční můra, že budu chodit za Nelkou a říkat jí,,ale já jsem tě kojila, opovaž se mít dítě na Nutrilonu (a podobné, velmi moudré rady)…"
Doufám, že si budu pamatovat, jak mě to vytáčelo a dám jí pokoj, pokud teda nebude chtít poradit ![]()
No moje máma to překlopila ad absurdum. Někdy to vypadá, že prakticky o vnoučata zájem nemá vůbec žádný. Není to pravda, ale tak úzkostlivě se snaží mi do ničeho nekecat…
Jinak to víš, když jsem tuhle večer po hlídání tchýní byla dětmi požádána, že spolu pomodlíme (a když já nic neumím - no neumím, ale když jsem ateista, tak se nebudu modlit!!!, - tak oni modlitbičky znají) a že jim mám udělat na čelíčku křížek… tak jsem sice zalapala po dechu… to je totiž zase takový to pomalý nenápadný zpracování jinak, víme? A zrovna tohle mi zas tak nevadí, mám vítr z jiných „očkování“. Tchýně totiž obešla právě to, že se zpočátku snažila oslovovat mně a já jí s úsměvem usměrnila ve smyslu "děkuji za názor a radu, ale já to budu dělat jinak… Jenže vzít dětem babičku, to prostě nelze. Spíš jen tedy mít uši nastražené a pak prostě natvrdo zakročit - kdyby fakt došlo k něčemu, co je echt přes limit.
@Alfhugo píše:
@radka101 To je moje noční můra, že budu chodit za Nelkou a říkat jí,,ale já jsem tě kojila, opovaž se mít dítě na Nutrilonu (a podobné, velmi moudré rady)…"
Doufám, že si budu pamatovat, jak mě to vytáčelo a dám jí pokoj, pokud teda nebude chtít poradit