Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Střídavá péče představuje takovou formu porozvodového uspořádání, kdy je dítě svěřeno v přesně vymezeném období do výchovy a péče jednoho z rodičů a v následujícím časovém období do péče a výchovy rodiče druhého. Soud zároveň vymezí práva a povinnosti obou rodičů. Délku intervalu střídání zákon nevymezuje, nicméně nejčastěji se v nynější době střídají děti u rodičů po jednom týdnu. Je však možné dohodnout se na intervalech kratších či delších.
Prostě střídavka může být klidně asymetrická, otec 10 dní v měsíci, matka 20. Žádná hranice neexistuje. S rozšířeným stykem otce nikdo problém nemá, ale slovo střídavka je jak rudej hadr na bejka a už se to mele o chudácích, dvou postýlkách, zátěži na dítě. Přitom o tom mluví lidi, co o tom neví vůbec nic. ![]()
Střídavka a výhradní péče jsou jen právní formy, kdo má povinnost pečovat ( jeden/ oba rodče). POměr té péče/styku ve dnech nikde není.
Dítě, které je u otce čt-po ráno a v opačném týdnu čt ve střídavé péči není o nic větší chudák, než dítě v péči matky, které má styk s otcem čt-po ráno a čt v opačném týdnu. Jen v případě dítěte ve střídavé péči má dítě zajištěné právo na péči otce, v případě výhradky matky je jen zajištěné právo otce na styk, ale zcela elgálně se na to může vybodnout.
@Lama Lama Mám teď úúúúúúúúúúúžasné vyjádření soudu. V případu, kdy dítě je svěřeno do péče matky, otec má styk týden ve třech týdnech. Takže 14 dní péče matky, 7 dní styk otce. Namítali jsme, že i otec musí pečovat (je to prcek), ale rozhodnutím není povinen. A že není zajištěno ani právo dítěte na styk, když otec má jen oprávnění. A vysvětlení soudu:
Styk je právem dítěte, takže otec se musí ve vymezeném čase s dítětem stýkat. A péče je součástí rodičovské odpovědnosti, která zůstala zachována oběma rodičům, takže v době styku je otec povinen pečovat.
A teď babo raď, otci zamítli návrh na střídavku, svěřili dítě matce a otci dali právo styku, ale interpretují to tak, že je povinen se stýkat a je povinen v tom čase pečovat. Takže naříděj výlučnou, ale vykládají to jako střídavou. A Ústavní soud? V jednom nálezu tvrdí, že není rozdíl mezi péčí a stykem, kromě toho, že styk je jen právo, v jiném usnesení posvětí, pokud kraj přímo stanoví styk jako povinnost rozsudkem.
A perla z Mostu - paní soudkyně dala otci 43% styk, střídavku ve stejném režimu odmítla dát, s jediným odůvodněním - střídavka je přece 50 na 50. Hotovo, vymalováno. Smích, pláč.
Ty soudy včetně Ústavního v tom maj takovej bordel, že to vůbec není možné. Oni vůbec nemají ponětí, jaký je rozdíl mezi péčí, stykem, mezi právem a povinností, mezi svěřením jednomu rodiči a střídavou péčí. Kdo nezažil, neuvěří.
A o co jde? O prachy, dopravu dítěte a ego.
Zdravím, soud mám za sebou. Děti zůstaly v me výhradní péči, ex se neodvolal. Když nebylo po jeho, řekl mi, že nemá zájem je vidět, že mu můžou být ukradene. Šlo mu jen o to, aby mi ublížil a to se mu nepovedlo.
@zabkacarevna píše:
Zdravím, soud mám za sebou. Děti zůstaly v me výhradní péči, ex se neodvolal. Když nebylo po jeho, řekl mi, že nemá zájem je vidět, že mu můžou být ukradene. Šlo mu jen o to, aby mi ublížil a to se mu nepovedlo.
V některých případech militantních matek není jiná cesta, jak neničit děti, se jich prostě vzdát. Je to bolestné, ale někdy je to nutné. Předpokládám, že jsi hrdá, že jsi s pomocí soudní moci připravila děti o otce, děti zbavila práva na styk s ním a na jeho péči. Velká gratulace za prosazení zájmu dětí. ![]()
@canaglia
A proč já? Navrhovala jsem dohodu -rozšířený styk…On o deti ve skutečnosti nestal, jeho právník mu doporučil dohodu podepsat. Odmítl s tím, že parchanti jsou mu ukradení. Takže nesud, neznas okolnosti.
@zabkacarevna píše:
To víš, uražené ego
.
Třeba mu chudákovi jednou dojde, že tohle není správná cesta.
@zabkacarevna píše:
@canaglia
A proč já? Navrhovala jsem dohodu -rozšířený styk…On o deti ve skutečnosti nestal, jeho právník mu doporučil dohodu podepsat. Odmítl s tím, že parchanti jsou mu ukradení. Takže nesud, neznas okolnosti.
Tady jsi automaticky podezřelá z toho, že tomu chudáčkovi děláš naschvály a bráníš mu ve všem. Vítej v klubu hrozných matek
.
@zabkacarevna píše:
@canaglia
Psala jsi, že navrhoval střídavou péči. Kdybys s tím souhlasila a on nakonec cukl a odmítl, pak bych to chápal. Takto ne.
@canaglia píše:
Psala jsi, že navrhoval střídavou péči. Kdybys s tím souhlasila a on nakonec cukl a odmítl, pak bych to chápal. Takto ne.
Ty mi povídej, že Ti jde o zájem dětí. Hajis jen otce, at jsou to násilníci, kriminálníci, to Ti je fuk. Naštěstí jsou soudy rozumné. Z Tebe je mi ![]()
@canaglia v pripade kdy neni vyhoveno otcovu navrhu a prohlasuje ze mu jsou deti ukradene a opravdu to pak tak praktikuje tak je zrejme, ze mu fakt slo pomstit se mame na detech a neslo mu o deti. V takovych pripadech by deti ve stridavce byli desni chudaci. A to pozor, znam par ojedinelych pripadu kde stridavka funguje.
@zabkacarevna tak to asi dopadlo jak nejlepe mohlo
@canaglia Většinou souhlas, jsem pro střídavku. Ale že by zrovna člověk pravomocně odsouzený za násilný trestný čin měl mít děti ve střídavce… samo otázka, jak se vůbec přihodilo, že s ním má zakladatelka děti.
@saurus píše:
Ty mi povídej, že Ti jde o zájem dětí. Hajis jen otce, at jsou to násilníci, kriminálníci, to Ti je fuk. Naštěstí jsou soudy rozumné. Z Tebe je mi
Hele já nevím. Píše, že má podmínku za napadení. Koho, čeho? V hospodě? Nebránil se náhodou, nebo je to výsledek psychického týrání ze strany matky, že se jednou neudržel a jednu jí plácnul a ta s tím hned běžela na Policii, aby si vytvořila lepší pozici pro soudní řízení? Hele, takových případů mi projdou rukama… Matka odsouzená za podvod, stejně jí dají dítě do péče, když je otec bez vad. Matka psychicky týrající dítě - prokázáno - potrestána střídavkou, matka, která srazila otce na zem, přesto na něj podala ona trestní oznámení. Vykázání otce na měsíc a půl po skvělé domluvě matky s kamarádkou. Můžu ti tu napsat řadu příběhů, kdy ty světice matky zase takové světice nebyly.
A na druhé straně, otec drsně věznící matku ji pak křivě obvinil z braní drog a matka byla v problémech, aniž by cokoliv udělala.
Nevím, co si @zabkacarevna s tím svým udělali zlého, ale udělali si dítě, zjevně nepíše, že by byla znásilněna, takže jaksi ho do sebe pustila dobrovolně a teď ho vylučuje z péče o děti?
@saphire Já jsem trochu ostražitý věřit takovým prohlášením, ať už je to matka nebo otec, co že to ten druhý prohlašuje a jak se chce mstít. Až příliš často se v opatrovnických sporech setkávám s projekcí, kdy jeden z rodičů obviňuje toho druhého z toho, co sám dělá.
@Lama Lama píše:
@canaglia Většinou souhlas, jsem pro střídavku. Ale že by zrovna člověk pravomocně odsouzený za násilný trestný čin měl mít děti ve střídavce… samo otázka, jak se vůbec přihodilo, že s ním má zakladatelka děti.
Víš, ono si hodně matek pomáhá právě obviněním za napadení k tomu, aby z otce udělaly násilnou zrůdu. Takže ono je potřeba vzít v úvahu i toto. Třeba @zabkacarevna napíše, jak k tomu flastru přišel, jestli v tom nemá prsty ona sama…
@canaglia píše:
Hele já nevím. Píše, že má podmínku za napadení. Koho, čeho? V hospodě? Nebránil se náhodou, nebo je to výsledek psychického týrání ze strany matky, že se jednou neudržel a jednu jí plácnul a ta s tím hned běžela na Policii, aby si vytvořila lepší pozici pro soudní řízení? Hele, takových případů mi projdou rukama… Matka odsouzená za podvod, stejně jí dají dítě do péče, když je otec bez vad. Matka psychicky týrající dítě - prokázáno - potrestána střídavkou, matka, která srazila otce na zem, přesto na něj podala ona trestní oznámení. Vykázání otce na měsíc a půl po skvělé domluvě matky s kamarádkou. Můžu ti tu napsat řadu příběhů, kdy ty světice matky zase takové světice nebyly.
A na druhé straně, otec drsně věznící matku ji pak křivě obvinil z braní drog a matka byla v problémech, aniž by cokoliv udělala.
Nevím, co si @zabkacarevna s tím svým udělali zlého, ale udělali si dítě, zjevně nepíše, že by byla znásilněna, takže jaksi ho do sebe pustila dobrovolně a teď ho vylučuje z péče o děti?
@saphire Já jsem trochu ostražitý věřit takovým prohlášením, ať už je to matka nebo otec, co že to ten druhý prohlašuje a jak se chce mstít. Až příliš často se v opatrovnických sporech setkávám s projekcí, kdy jeden z rodičů obviňuje toho druhého z toho, co sám dělá.
ty jsi svou vylucnou peci snad nenavrhoval?
@canaglia píše:
Víš, ono si hodně matek pomáhá právě obviněním za napadení k tomu, aby z otce udělaly násilnou zrůdu. Takže ono je potřeba vzít v úvahu i toto. Třeba @zabkacarevna napíše, jak k tomu flastru přišel, jestli v tom nemá prsty ona sama…
tak to ale nevime, tak proc ji hned apriori setrit, ze byla proti stridavce.