Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky mám problém a potřebuju radu nějaké z Vás zkušenější. V poslední době mi 5/6měsíční syn při uspávání začne horlivě rvát moji bradu do pusy. Chytí mě za vlasy a tu bradu si zuřivě rve do pusinky.
Dělá to jen před večerním spaním. V nedostatku jídla si myslím by to být nemělo - dělá to i po příkrmu. Ale klidně mě vyveďte z omylu.
A pak dlouho nemůže usnout. Chápu to dobře, že to znamená, že se mu nechce ještě jít spát (v 8večer). Prosím prosím poraďte.
Janča
A to jsem si stěžovala, ze mi při usinani cpal prsty do pusy a do nosu. Tohle je jinej level ![]()
Jinak mě taky napadly zuby. Jak dlouho to děla?
Nemá to náhražku místo kojení? Že se mu ta brada dobře žužlá? ![]()
To dělal i syn a byly to zuby. No a brzo to přestal dělat. Naštěstí ![]()
Mě to dělaly dvě děti. Asi je tlačily dásně. Prstem jsem jim je masírovala, s nějakým gelem pro děti.
Zuby mě taky napadly, ale většinou když ho svědí, tak mi kouše i prst, když mu jej nabídnu. Při tomhle to ale nedělá, ani jeho masírovací kartáček nechce. Dělá mi to nepravidelně už druhý měsíc. A nebudu lhát občas to dost bolí ![]()
Je to jen jedna ze starostí, co máme, ale dělá to s takovou četností, že jsem se rozhodla ho zkusit pochopit, co tím chce říct
@jana404 píše:
Maminky mám problém a potřebuju radu nějaké z Vás zkušenější. V poslední době mi 5/6měsíční syn při uspávání začne horlivě rvát moji bradu do pusy. Chytí mě za vlasy a tu bradu si zuřivě rve do pusinky.
Dělá to jen před večerním spaním. V nedostatku jídla si myslím by to být nemělo - dělá to i po příkrmu. Ale klidně mě vyveďte z omylu.
A pak dlouho nemůže usnout. Chápu to dobře, že to znamená, že se mu nechce ještě jít spát (v 8večer). Prosím prosím poraďte.
Janča
Chce neco dudlat? Co mu nabidniut dudak.
Trochu z jiného soudku. Studovala jsem antropologii a tohle jsme řešili taky. Tedy ne žužlání brady, ale to, proč malé děti všechno strkají do pusy. Dle vědců se jedná především o potřebu vlastnit. Dítě tak úplně nechápe koncept vlastního těla a toho, že druhá osoba není jeho součástí. Tak buď jsou to ty zuby, anebo má potřebu z vás dělat svou součást… nebo jak bych to lépe vysvětlila… ono mi to už moc nemyslí vzhledem k tomu jaký je den a jaká je hodina ![]()
Moc díky za rady a tipy všem. Už jsme se pochopili. Tohle dělá, když je unavený a chce jít opravdu spát (pravděpodobně naznačuje, že chce spinkací dudlík). Ale u nás to nakonec nejsou určitě zuby, je to spaní ![]()