Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, máme 6-ti letého retrívra, nedávno jsme s ním měli celkem trápení, měl rozmokvaný zánět pod oběma ušima, veterinář ho v nemocném místě oholil, nasadil antibiotika, 3krát denně jsme dezinfikovali Hypermanganem a zánět díkybohu zmizel…To je tak dva týdny zpět.Posl.dobou se ale hafan začal dost drbat, objevila jsem mu sem tam nějaký strup na kůži, ale neřešila, je věčně samé klíště, tak jsem myslela, že jsou to rozdrbané pupínky po klíštěti..Včera jsem mu ale koukala do límce ( ta šílená hříva co mají retřívři pod krkem) a zjistila, že tam má jeden strup vedle druhého a zaschlou krev…Navíc nedávno jsem si všimla červených fleků v uších a má červené břicho..Máte s tím zkušenost? Obávám se totiž, že to je svrab ![]()
Dnes ho vykoupem antiparazitním šamponem,pak mu oholím část krku a budu týden dezinfikovat a pozorovat.Vyhodím pelech a koberec v předsíni, kde většinou chrundí.Pokud se to nezlepší, poletím samo k veterináři, ale nechci tam letět hned a dát zas x tisíc za vyšetření, po kterých by mi ZAS veterinář řekl, že nic nezjistil…Proto se nedřív ptám, aby mi odpověděl někdo, kdo se svrabem problémy měl.
Mimochodem nechápu, kde by to chytil, je to pes domácí, s jinýma se nestýká.. ![]()
Ahoj, myslím, že by opravdu mohlo jít o svrab. Ale nejsem zvěrolékař, takže to asi bude chtít tu návštěvu. Jinak svrab může chytit všude. Moji potkani ho měli, dostali ho s největší pravděpodobností ze sena ze zverimexu. Myslím, že u psů stačí jen malé kamarádství s nakaženým někde venku a je to. Tak držím palce ať se pejsek uzdraví
ahoj!
podle mě holit předem a vyhazovat je blbost. já mám teda buldočka, ale to co popisuješ mi přijde dost povědomé. máme alergika a je taky věčně samý bolák, drbe se, lítaj z něj chlupy jak blázen, má červený fleky a i celkově má růžovou kůži.
běž k doktoru, než začneš něco dělat. doktor ti odškrábne kousek toho strupu, jukne na to pod mikroskopem a okamžitě ti řekne, zda je to parazit. když ne, bude to taky nejspíš alergie jako u nás. na to se dávají antibiotika či v kombinaci s kortikoidy. plus mazání antibiotiky, koupání v protialergických šamponech. vyholení srsti rozhodně nepomůže.
Ahojky,
tak co sleduji, jsou retrievři hodně, různým chorobám, náchylní psi. Znám pět rodin s tímto druhem pejska, jsou nádherní a chytří, ale každý se zdravotními problémy ![]()
Může se jednat o bakteriální, parazitární, plísňové nebo kvasinkové onemocnění kůže, a stejně tak to může být i tebou zmiňovaný svrab. Já bych určitě neváhala a vzala pejska na veterinu co nejdříve - ušetříš trápení pejskovi, a nějakou kačku v peněžence sobě - čím déle to necháš být, tím nákladnější potom může být léčba.
Určitě by nebylo od věci mikroskopické vyšetření kůže a kultivace.
S tím koupáním a dezinfekcí bych počkala až na výrok veterináře, protože šampon by mohl pejskovi kůži ještě více poškodit ![]()
Takže má rada zní - co nejdříve navštívit veterináře. Držím palce ať je pejsek brzy v pořádku. Je mi těch chudáčku vždycky tak líto, když nemůžou říct, co je trápí ![]()
zajdi nekam na veterinu…tak udelaji stery a bude se vedet (neni to nic nakladnyho a trva to minutu)…tady je to jako z hadani z koule…svrab uz je u psu docela vzacny dneska…spis bych hadala na demodex (coz bych vam neprala) nebo nejaky potvory jako dravcik apod. jinak nez ze seskrabu to nezjistis. muze to byt i alergie…nekoupala bych dokavad bych nevedela co to je…koupel muze i ublizit!
Díky za odpovědi…Nejvíc mě děsí, že svrab je přenosný na člověka a já jsem v 7.měsíci těhu
Proto mám chut preventivně vše vyházet do popelnice ![]()
zuzanečka - ta alergie se tomu vašemu psiskovi projevila až později? Ten náš totiž doted na strupy netrpěl..A ještě, nevíš kolik cca stojí ten stěr kůže? Já jen, že i blbá moč stojí 200, krev 1500, tak nechci ani vědět, kolik stěr kůže…
tterka píše:
Ahojky,
tak co sleduji, jsou retrievři hodně, různým chorobám, náchylní psi. Znám pět rodin s tímto druhem pejska, jsou nádherní a chytří, ale každý se zdravotními problémy
Ten náš byl doted naprosto zdravej, nikdy problém,ale pak se objevil jeden problém a najednou dalších milion..Evidentně když se s.., tak se s… ![]()
xangel87 píše:
zuzanečka - ta alergie se tomu vašemu psiskovi projevila až později? Ten náš totiž doted na strupy netrpěl..A ještě, nevíš kolik cca stojí ten stěr kůže? Já jen, že i blbá moč stojí 200, krev 1500, tak nechci ani vědět, kolik stěr kůže…
tomu našemu se projevila alergie asi v roce. ale brácha měl labradora fenu a té se tadyta brutální alergie rozjela až po porodu štěňat. fakt zajdi na veterinu, jak psaly holky, to vyšetření pod mikroskopem trvá minutku a budeš vědět co a jak ![]()
Taky bych šla k veterináři. A jen tak mimochodem, proč psovi neaplikujete pravidelně nějaký spot-on proti parazitům (klíšťatům, blechám). Pes může mít klidně alergii na štípnutí. A spreje nejsou příliš účinné. Od klíšťat může dostat i pro psy dost nebezpečnou boreliozu. Rozhodně je levnější prevence než následná léčba, sama mám psa.
já mám hodného doktora - ví, že na nás trhne za ty antibiotika a tak dost, takže takováhle vyšetření dělá zadara ![]()
Zajdu hnedka, jindy s ním lítám na veterinu okamžitě, ale po minulém vyšetření už se tam strašně bojí, má normálně hysterák, tak jsem ho tam nechtěla už tahat „zbytečně“…
ZuzaM píše:
Taky bych šla k veterináři. A jen tak mimochodem, proč psovi neaplikujete pravidelně nějaký spot-on proti parazitům (klíšťatům, blechám). Pes může mít klidně alergii na štípnutí. A spreje nejsou příliš účinné. Od klíšťat může dostat i pro psy dost nebezpečnou boreliozu. Rozhodně je levnější prevence než následná léčba, sama mám psa.
Protože mu nic nezabíralo, bohužel…Vše vyhozené peníze, od obojků přes šampony…Ted to praktikujem tak, že každej večer zakleknu a prohledám ho, případně zbavím klíšťat ![]()
A jejda, sedmý měsíc - už to by pro mě byla obrovská motivace, aby pejsek byl v pořádku, než se mimi narodí. Zaběhni na veterinu a budeš moudřejší ![]()
Potom dej vědět, jak jste dopadli.
Držím palce, aby to byla jen nějaká banalita ![]()
jasně, rovnou si o ten stěr řekni, už kvůli mimču.
jo a brácha měli tu alergii tak šílenou, že tý jejich psici slezly úplně všechny chlupy a mokvala jí celá kůže… ale dostali jí z toho. ono na tu srst tyhle rasy dost trpí. a bráchovi taky nic prevence proti klíšťatům nezabírala ![]()
Díky, zajedu tam, sice mě to asi zabije, páč Leonek má chudák od toho holení panickou hrůzu z našeho veterináře a já trpím pak s ním, ale tentokrát budu chytřejší a vezmu hračky na rozptýlení ![]()