Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky chci poradit.. jsem na mateřské mám určitou pracovní pozici nebudu psát jakou a teď na mateřské by se mi sikla brigada. V mém oboru to bohužel není možné na pár hodin za den ( cca 3h) tak jsem si našla úklid. A nějak nevím zda nastoupit nebo ne. Trošku se peru sama se sebou. Trošku se stydím že bych měla uklízet ale zároveň mě to hodně láká protože je to jen nachvilku a prijemne prostředí. Zažila to taky nějaká? Prosím nemyslím to nijak špatně pro ženy co toto dělají bezne je to práce co někdo dělat musí jen prostě nejsem na to zvykla a trochu se stydím.
Není se za co stydět, je to prostě brigáda ![]()
Tak stydět se za práci nebo si naopak dělat srandu nebo někoho srazet kvůli pracovní pozici, je pro mě ta největší ubohost co snad může být
Jsem od mala učená na to, že žádnou práci se člověk nemá stydět, lepší než sedět doma s rukama v klíně. Mít tu možnost, tak jdu hned, mě by nějaká brigáda uklizeni i celkem bavila ![]()
Proč stydět proboha? Stydět za to, že si při mateřské vyděláš nebo za to, že uklízením? Zrovna to dělá maminek mraky a jsou rády, když se jim něco šikovného s vyhovující pracovní dobou povede sehnat.No taky na pozici jaderné inženýrky na pár hodin těžko někoho vezmou.
Já pracuji jako uklízečka a za práci se teda nestydím. I kdyby mi nabízeli někde něco jiného, práci bych neopustila. Baví mě, s mými občasnými úzkostmi aspoň něco dělám a nemyslím na kravinky a mám super kolegy ![]()
Edit: a navíc, pokud jsi v té pozici kde by se ti hodili peníze navíc, tak buď ráda i za tohle ![]()
Rozumím ti. Práce uklízečky je obecně brána jako něco podřadného, nepotřebuješ k tomu žádnou školu ani zvláštní dovednosti, rozšmrdlat špinavou vodu po podlaze a spěchat na cigárko umí každá… Tohle je tak nějak zažitá představa o uklízečkách, ALE! Šikovná, pečlivá uklízečka je k nezaplacení! Hodně maminek na mateřské nebo studentek VŠ si přivydělává právě takhle a nic špatného na tom není. Na úklidu si můžeš udělat i prosperující živnost, můžeš být vyhledávaná pracovnice, kterou si klienti budou doporučovat. Neber si to nijak špatně, zvláště když to není napořád. Normální člověk si váží každé poctivé práce, takže kdyby se ti někdo posmíval, vezmi ho hadrem po hlavě
Řekni si, že posměváček si doma taky drhne záchod a ty jsi za to placená ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky chci poradit.. jsem na mateřské mám určitou pracovní pozici nebudu psát jakou a teď na mateřské by se mi sikla brigada. V mém oboru to bohužel není možné na pár hodin za den ( cca 3h) tak jsem si našla úklid. A nějak nevím zda nastoupit nebo ne. Trošku se peru sama se sebou. Trošku se stydím že bych měla uklízet ale zároveň mě to hodně láká protože je to jen nachvilku a prijemne prostředí. Zažila to taky nějaká? Prosím nemyslím to nijak špatně pro ženy co toto dělají bezne je to práce co někdo dělat musí jen prostě nejsem na to zvykla a trochu se stydím.
Mnooo… Spousta VŠ studentů si přivydělává na různých pozicích. I já dělala při škole telemarketing, ve skladu, úklid paneláku… Pokud se ti chce, tak proč ne?
Ja kdyz jsem si privydelavala pro VS, brala jsem radeji uklidy nez treba telemarketing, coz byla taky dost casta nabidka…aspon jsem mela pocit, ze delam neco uzitecneho
Nee, ted si delam trochu legraci…nevim, prace jako prace
Navic kdyz to mas jako docasny privydelek (a tim vubec nemyslim nic proti profi uklizeckam, naopak, tech sikovnych si vazim), takze si tim moc nelamej hlavu ![]()
@Anonymní píše:
Já jsem na některé věci dost povrchní a přiznám se, ze některé druhy uklizeni bych nebrala - třeba vytirani baráku za par vydridusskych korun od agentury, která inkasuje mnohem víc… ale úklid kanclu, školky atp na ty 3 hodinky denně za 500 mi prijde na mateřské cajk.
Tak já jsem chodila uklízet za 200-250 před par lety. Kdybych pro to měla prostor, šla bych i dnes a řekla si rovnou těch 250 na ruku, aby se mi uklizelo dobre
to vůbec není špatné, ne? Když jsem sháněla uklízečku, přijela se jedna podívat Mercedesem. No tak to asi nebude tak špatný job, jako ono se to nezdá, ale můžeš si na to vyrejzovat poradne. Známý vystudovaný Ing seknul s původním zaměstnáním a dal se na podnikání s uklidy, a vydělá si tím daleko více. Akorát teda nevýhoda je, ze když mu vypadnou lidi a náhradní by nedejboze nesehnal, musí to uklidit sam
![]()
Nevím, jestli Ti to pomůže - ale posílám pohled z druhé strany.
Mám už několik let paní na úklid v domácnosti. Je pracovitá, spolehlivá a pro naši rodinu nepostradatelná.
Mám náročnou práci a s přibývajícím věkem ubývají síly. Raději zaplatím a přijdu do čistého domova, než bych se sama večer plahočila s úklidem.
Fakt, zacházím s ní s velkou úctou, protože její práce mi výrazně zpříjemňuje život.
Já bych se určitě za to nestyděla. Sama jsem při studiu uklízela a v pohodě. Udělala jsem si svoje a byla jsem i ráda, že okolí si mě chválilo a byli se mnou spoko. Navíc to máš jako brigádu, takže takové povyražení (taky si vyvětráš hlavu). Určitě do toho jdi ![]()
Mě by třeba vůbec nevadilo uklízet třeba ty kanceláře. Ale vadilo by mi, že se s takovými lidmi zachází jak s povlem. Je to bohužel realita.
Hodne lidi delalo nekdy uklid. Ja taky. Takto brigadne to byva celkem dobre zaplacene. Normalni lide nemaji potrebu se nad nekoho povysovat kvuli tomu, co dela za praci.
Příspěvek upraven 11.03.23 v 06:20