Studentka - mateřská/rodičák/?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Studentka - mateřská/rodičák/?
Dobrý den, mám dotaz.
Jsem studentka, je mi 19 let. V květnu jsem úspěšně složila maturitní zkoušku a tím ukončila školu, ale do konce srpna jsem vedena jako student (nemusím platit zdravotní + sociální). A jsem těhotná.
Do teď jsem si myslela, že nemám nárok na mateřskou, ale jen na rodičovský příspěvek. Včera jsem ale s mamkou našla článek, ve kterém se píše, že jsem v nějaké ochranné lhůtě 180 dní a mé studium se bere jako příprava na práci a tak bych měla mít nárok na mateřskou. Nevíte někdo jak to přesně je? Mám tedy nárok na mateřskou? Do termínu porodu mi to vychází do těch 180 dní od řádného ukončení studia… termín mám v půlce listopadu, ukončení ke konci května. Od maturity jsem nikde nepracovala. A od 1.9. za mě stát neplatí zdravotní a sociální… pokud bych nebyla těhotná (a nesehnala práci), chodí se na úřad práce, kde se žádá o zprostředkování zaměstnání + případně podpora v nezaměstnanosti…ale jak je to pokud jsem těhotná? Do práce už stejně nemůžu nastoupit ne? A navíc jsme teď vyčetli, že pokud bych splnila tu ochrannou lhůtu 180 dní a měla bych teda nárok na mateřskou, nesmím být do té doby evidována na úřadu práce… ale jak je to teda se zdravotním a sociálním? Bude to za mě někdo platit? Nebo si to mohu platit sama? (nejsem osvč) A kolik by to tak stálo měsíčně? Jde mi prakticky jen o 2 měsíce a nerada bych kvůli nim přišla o mateřskou…
A v případě, že bych se teď nechala někde zaměstnat, měla bych nárok na tu mateřskou? A musela bych být zaměstnaná na dobu určitou nebo na dobu neurčitou? Máme známého, který by mě zaměstnal, ale nechceme, aby ho to stálo moc peněz, nevíte, jestli by stačilo mě zaměstnat například ani ne na ty 2 měsíce (na dobu určitou) než nastoupím na mateřskou (6 týdnů před porodem, vychází na začátek října)? Nebo kdyby mě zaměstnal a já bych dala po porodu výpověď, neztratila bych pak nárok na mateřskou?
Moc děkuji za pomoc, jsem v tom ztracená
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Do práce už stejně nemůžu nastoupit ne?
Běž do práce. Těhotenství není nemoc. Budeš potřebovat peníze na výbavičku, kočár, kde budeš bydlet. Prvně vyřeš finance a zabezpeči se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hi_barunka Na mateřskou budeš mít nárok pouze pokud v době nástupu na ni budeš někde zaměstnaná. Takže by sis teď musela najít práci. Kde tě zaměstnají těhotnou, to ale bude celkem oříšek. A raději nedělejte podvody typu práce u strejdy. Ono se to pak může brát (právem) jako podvod… Může to být na dobu určitou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hi_barunka Doba studia se může započítat pro splnění podmínky potřebné doby účasti na pojištění jen v případě, že studentka úspěšně školu dokončí a poté nastoupí do zaměstnání nebo se dobrovolně přihlásí k nemocenskému pojištění OSVČ při výkonu samostatné výdělečné činnosti, tedy pouze pokud bys hned po maturite nastoupila do prace a nebo si udelala zivnostensky list a prihlasila se k nemocenskemu pojisteni, rozhodujici je byt v den nastupu na materskou nemocensky pojistena…
Pokud jsi zdravotne OK a nemas rizikove, zkus si najit praci…jak zaznelo vyse, ucelovym zamestnanim trochu riskujes, ze po vas pujdekontrola a budete muset vysvetlovat a dokazovat, ze to zamestnani nebylo ucelove…coz teda bych ja osobne opravdu pred porodem resit nechtela..
Příspěvek upraven 29.08.17 v 16:48
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mateřská by měla jít volit přes otce dítěte pokud pracuje, ten je? nebo jsi samosprašná?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@debra.morgan píše:
Mateřská by měla jít volit přes otce dítěte pokud pracuje, ten je? nebo jsi samosprašná?
Jj to je fakt, pokud otec neni spoluzak ve stejne situaci tak by mohl jit na materskou otec, ale zase je to tam slozitejsi-bud pujde jen na PPM a nebo mu zamestnavatel pri PPM udela jinou smlouvu, ale ne kazdy zamestnavatel je ochoten k takovym klickam…pro nektere je to docela komplikovane.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No přítel taky odmaturoval v květnu, od června pracuje, ale těch 270 dní ještě v termínu porodu odpracovaných mít nebude…
Navíc spolu (ještě) nežijeme, nevíte teda jak to je třeba s nějakýma přídavkama + porodný? Já teď příjem nemám. Počítá se do porodnýho plat přítele nebo těch, co mají nahlášený stejný bydliště (rodiče)?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karkarka Se tu s nimi po prázdninách roztrhl pytel. Asi nechodily na brigádu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@debra.morgan píše:
Mateřská ne, jen délka rodičovské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@divine woman Jak říkám, radši mlčím…nebo se jeste dozvím, ze selhala antikoncepce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pikola ale jo může, http://www.cssz.cz/…aterstvi.htm
je to třetí odstavec.
Edit: ale jestli jsi to myslela tak, že na mateřské bude oficiálně otec, tak to máš pravdu, neoficiálně dostane novou smlouvu a jde do práce ![]()
Příspěvek upraven 29.08.17 v 17:34
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak chlap může jít na mateřskou, proč by ne (nebo tedy otcovskou). Ale není lepší, aby měl příjem v normální výši a doma byla ženská?
Leda že by zneužil zaměstnavatele a nechal si hned napsat novou smlouvu na něco jiného a do práce chodil i tak. ![]()
Příspěvek upraven 29.08.17 v 17:27
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hi_barunka píše:
No přítel taky odmaturoval v květnu, od června pracuje, ale těch 270 dní ještě v termínu porodu odpracovaných mít nebude…
Navíc spolu (ještě) nežijeme, nevíte teda jak to je třeba s nějakýma přídavkama + porodný? Já teď příjem nemám. Počítá se do porodnýho plat přítele nebo těch, co mají nahlášený stejný bydliště (rodiče)?
Do těch 270 se mu právě započítá ta ukončená škola.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hi_barunka píše:
Do porodného se počítá plat přítele. Na mateřskou zatím nárok nemáš. Pokud nebudeš pracovat, dostaneš rodičovský příspěvek. Přítel bude mít v práci slevu na dítě, a pokud si tě vezme, dostane i slevu na manželku. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit