Studium doktorského studia dálkově s rodinoi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Studium doktorského studia dálkově s rodinoi
Ahoj,
Mam v sobě už asi měsíc nekončící vnitřní boj. Mým velkým snem je vystudovat doktorské studium a časem z praxe přejít vyučovat na akademickou půdu. Řikal jsem si, že když dceři budou 2 roky, už to bude lepší. Jenže pred mesicem mi manzelka rekla nadhernou zpravu, ze cekame druhe mimco. A od te doby neustale premyslim, jestli se mam pripravovat na prijimacky a na studium s dvema malymi detmi. Navic mi ma prace zabirani hodne casu pres tyden. Chci videt, jak me deti vyrustaji vcetne casu se svou zenou, ale bojim se, ze pokud znovu studium odlozim, uz se na studium nedostanu nebo mi bude chybet zapal.
Muzete se mnou sdilet vase rady a tipy, co byste delali v me pozici?
Diky moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Podívej se na tabulkový plat akademiků, domluv si s nějakým spolužákemm co zůstal na fakultě že zajdete na pivo, chvíli ho poslouchej a pak si domluv že budeš chodit na nějaký seminář jako eyxterní lektor z praxe.
No a zůstaň v práci, která uživí tvou rodinu.
Doktoradnské externě má smysl jedině pokud v práci děláš na něčem, co zároveň může být obsahem tvé disertačky.
A opravdu to řeš až bude žena zpátky v práci a děti ve školce a nekonzultuj to s internetem, ale musíš to probrat s manželkou. Její čas a energii budeš potřebovat při podpoře ve studiu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Studovat můžeš i po 40ce. Teď je situace taková, že podstatnější je ten život, který přivedete na svět (resp. dva životy) a máš vůči nim zodpovědnost. Nemůžeš myslet jen na svoje přání a tužby.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dandátko píše:Žena může po šestinedělí do práce a ty můžeš převzít péči o domácnost, děti a manželku a vedle toho ve volných chvílích studovat. Dělá to tak většina žen na RD, tak proč by nemohl muž.
Ahoj,Mam v sobě už asi měsíc nekončící vnitřní boj. Mým velkým snem je vystudovat doktorské studium a časem z praxe přejít vyučovat na akademickou půdu. Řikal jsem si, že když dceři budou 2 roky, už to bude lepší. Jenže pred mesicem mi manzelka rekla nadhernou zpravu, ze cekame druhe mimco. A od te doby neustale premyslim, jestli se mam pripravovat na prijimacky a na studium s dvema malymi detmi. Navic mi ma prace zabirani hodne casu pres tyden. Chci videt, jak me deti vyrustaji vcetne casu se svou zenou, ale bojim se, ze pokud znovu studium odlozim, uz se na studium nedostanu nebo mi bude chybet zapal.
Muzete se mnou sdilet vase rady a tipy, co byste delali v me pozici?
Diky moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kamarádka začala studovat Ph. D. po padesátce..Ale měla dlouhodobou praxi v oboru.. Takže teď si užívej děti, případně zapřemýšlej nad rígem (rigorozním řízením), pokud by Ti to zvedlo současný plat, a Ph. D. nech na později.. Úmrtnost je vysoká i u těch, co nemají rodinu - třeba z 50 dokončí 3-4. Kamarádi a kamarádky skončili a) když skončilo stýpko, b) když si pořídili rodinu..Někdy se a) krylo s b). Snad jen jeden známý udělal spíše kratší ( asi 120 stránek textu, ale ne podprůměrnou disertačku, taková by měla cca 100stránek a to se nezabývám kvalitou, to by bylo na dlouho. ) po narození dítěte - a to dělal to, co bylo náplní jeho práce a mohl ji částečně psát v práci (zvýšil si kvalifikaci v oboru v němž dlouhodobě pracoval - cca 10let.). Jinak kdysi byla nějaká statistika, že třeba na ekonomce dokončili z 500 přijmutých doktorandů 2 lidi..Tehdejší šéf byl na nějakém zasedání a s tímhle přišel, ať si tipneme kolik lidí tam dokončí z té pětistovky - bylo nás v kanclu více, co jsme studovali doktorské studium a museli si na sebe vydělávat jinde. Ale od té doby se měnily studijní plány, akreditace, výrazně se navýšilo stípko na prezenčním Ph. D., co tak vím z doslechu, mohou růst počty úspěšných doktorandů. Ale pořád stýpko není dost vysoké ani na zaplacení studentského života a rozhodně to není na uživení rodiny.. Do výzkumu doktorandy hned nikdo nezapojí, to až tak za rok, dva, když to nezabalí (můžou být výjimky, kde doktorandy zapojí do běžícího výzkumu, ale musí mít za sebou nějakou odbornou historii.)
Jinak odborníci z exaktních věd si zase dělají srandu z gender a feministických výzkumných prací typu proč koukají mužů na prsa, atd. Dávají to pak k lepšímu coby vtipy a „perly“, za co se bohužel také utrácí peníze ve vědě..A samozřejmě pokud jsou ve vědecké radě větší instituce, tak se snaží nedávat na takovéhle s odpuštěním pí…ny peníze nebo aby tam šlo méně peněz. A stydí se za to, že se tohle dnes nazývá vědou.
A jen tak ještě zahraniční vsuvka o platech - tipnete si, kolik měl plat před válkou prorektor na středně velké ukrajinské univerzitě? Kdo hádáte 20 000Kč, tak jste se strefili..Čeští kolegové s ním na konferenci třeba sharovali bydlení, aby vůbec mohl někam jezdit na odborné konference..
České platy jsou tabulkové, soukromé univerzity to mají asi jinak.
- Citovat
- Upravit
Dobrý nápad, co tu zazněl, je zkusit někde učit externě jako odborník z praxe. Pokud chceš studovat úplně jiný obor, tak by bylo lepší opravdu počkat. Hlavně nevymýšlet dopředu nějaké výzkumy ve smyslu, že si to někde natrénuješ.
Pokud to neumíš, tak by to mohlo dopadnout dost žalostně, pokud je to mimo Tvůj obor. Někdy si lidé po nastudování 5 knížek myslí, že můžou dělat výzkum…
To je tak tak na seminárku v prváku. Bakalářského studia..
- Citovat
- Upravit
Píšeš, že ti práce zabírá už teď hodně času. A ten potřebný výzkum a publikaci článků budeš dělat kdy? Výplata je nic moc, takže musíš mít granty…ale na oplátku musíš mít výstupy… To není jen o výuce…je otázka, co je pro tebe víc, jestli zajištění rodiny a péče o děti a nebo splnění si snu… Doktorské bys měl hotové nejdříve, když půjde vaše druhé dítko do školky a z dcery bude předškolačka a ty budeš teprve na začátku… Odlož to studium na později, jinak zbytečně přijdeš o čas se svými dětmi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janickaIII píše: Žena může po šestinedělí do práce a ty můžeš převzít péči o domácnost, děti a manželku a vedle toho ve volných chvílích studovat. Dělá to tak většina žen na RD, tak proč by nemohl muž.
Ta bude ráda
Určitě chtěla druhé dítě proto, aby mohla valit po šestinedělí do práce. Kojit bude kdo? Nejsem si jistá, že bych chtěla být dál manželkou chlapa, který by tak jen uvažoval.
Znám rodinu se třemi dětmi, kde to zvládli. Muž ale nadále pracuje v oboru(lékař), rozhodně neodešel na akademickou půdu. Jak jim to vnitřně fungovalo, úplně nevím, ale k dispozici byly dvě babičky. Tady to třeba chápu jako investici do budoucna, to vzdělání. Snadněji se později dostane k nějakému vedoucímu postu.
Dále znám víc lidí, co doktorát nedodělalo(různé obory). Ani ne, že by na to neměli. Ale uznali v průběhu studia, že takové stresy jsou v dospělosti úplně zbytečné. A lepší práci jim to nezajistí. Jsou i obory, kde to kolegové a vedení příliš nevítají a nepodporují.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z vlastni zkusenosti - obor Biochemie (povinne odborne clanky v casopise s IF, FCE, statnice a obhajoba). Ve 4 roc. jsem mela vetsinu prace „rukama v labu“, jsem porodila dceru, behem jejiho 1.roku opublikovala, pak se vratila na castecny uvazek a mesic po jejich 3.narozeninach obhajila. A bylo to dost narocne, ackoliv jsem mela vetsinu prace v labu hotovou… Nastesti jsem mela granty - navic stress a penize ![]()
Je to narocne, ale ne nemozne. Hodne zalezi na oboru. Drzim palce, at se rozhodnes, abys bys spokojeny ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit