Studium VŠ a těhotenství a následně miminko

Napsat příspěvek
Velikost písma:
anit
26.9.10 16:40

Ahoj, tak si pročítám vaše příspěvky a trochu nevím, co si mám o tom myslet:) jsem ve čtvrťáku na vysoké a s přítelem plánujeme miminko, tak pořád uvažuju, jestli toho posledního cca půl roku zvládnu i s mimčem… Nespěchala bych, ale přítel je o dost starší a taky se trochu bojím, že čím víc to budeme plánovat, tím spíš to pak nevyjde. Tak uvažuju o vysazení antikoncepce, miminko moc chceme, ale přece jen se trochu bojím co bude…nechtěla bych nedodělat školu…

• Citovat
  • Upravit
Nikinenka
15.11.10 11:15

Zdravíčko, mám podobný problém. Přítel je o 24 let starší. Mě čeká studium medicíny nebo nějakého zdravotnického oboru a zároveň plánuju tak do 3 let miminko. Neustále však přemýšlím jestli se takové náročné studium dá s miminkem skloubit.

• Citovat
  • Upravit
341
15.11.10 13:12

No nevím, takhle žádat radu předem je asi zbytečné. To vždycky záleží na individuální situaci - např. jak daleko bys dojížděla do školy, jak často, jestli bys měla pravidelné spolehlivé hlídání, popř. další v záloze atd…
Ta příprava /učení, seminárky,projekty apod./ to se zvládnout s dítětem určitě dá, to není nic nemožného. Tady prostě hlavně záležní na tom KAM bys případně jezdila.
Já jsem v jeden týden zjistila, že jsem těhotná a zároveň, že mě přijali na školu. Nevzdala jsem to a nepřišlo mi to tak hrozné. Jen jde prostě o tu organizaci. Jezdila jsem skoro 300 km, ale zase to byl jeden až dva dny 1× za 14 dní. S hlídáním pomáhala celá rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
15.11.10 13:58

Já jsem stihla Bc. na Vysoký škole ekonomický v Praze, v lednu den před státnicí z Bc. jsem zjistila, že jsem těhu, ale chtěla jsem zkusit ještě magisterský, tak jsem hned v únoru navázala a přestěhovala se do Plzně. Takže jsem jezdila 3X týdně Plzeň - Praha a do toho chodila na částečný úvazek do práce, abych měla peníze. Ještě ke všemu totiž rekonstruujeme domeček. Moje fakulta a obor nedovoluje individualák, takže jsem měla klasický denní studium s docházkou, kdy musíš mít 70% docházky a dostaneš minimum bodů za docházku. V 5. měsíci jsem složila státnici z ekonomie :pankac: a chodila ještě měsíc do práce. Pak jsem šla na mateřskou a přerušila studium. Chtěla jsem se věnovat Terezce a hlavně jí plně kojit. Tak jsem byla rok doma. Pak jsem zase začala jezdit do školy. Byl to záhul, to jo. Jeden den v týdnu hlídal manžel v Plzni, jeden den si brala mamča v Praze dovču a jeden den hlídala ségra v Praze. Takže jsem jezdila 2× týdně do Phy z toho jednou s Terezkou. Takhle jsem to praktikovala rok. No a letos v září jsem dala závěrečnou státnici a zbývá mi „jen“ napsat diplomku, kterou bych chtěla splácat co nejdřív a v květnu skončit.

Musím říct, že díky rodině a jejich podpoře a hlídání bych to nezvládla. Ale manža VŠ neuznává, tak s ním jsem se skoro rok hádala. Ale už je to za námi a titul Ing. na dohled. Myslím si, že první rok s mimčem je nejhorší - seznamujete se, zvykáte si na sebe a tak. Takže jsem byla šťastná :dance: že můžu být doma a nikam nemusím chodit. Na druhou stranu po tom roce, kdy jsem se bavila skoro jen o Terezce jsem byla ráda, že můžu vypadnout mezi „normální“ lidi a do školy jsem se někdy i těšila, že budu zase sama sebou a ne jen maminou. :palec: Takže do školy bych se pouštěla bud jako těhu a pak přerušit a nebo až s trošku větším mimi. S podporou rodiny se to dá zvládnout. A naše Terezka má díky tomu s manželem suprový vztah. Jinak by si na ní čas nenašel, pořád je v práci nebo na domečku, ale když jí měl takhle „povinně“ tak si jí užil a ona jeho a ozkoušel si taky trošku péči o dítě, že to není taková flákárna jak se zdá.

Tak držím palce ať se rozhodneš jakkoliv. Mimi je rozhodně úžasná volba, ale je těžké to zkombinovat se školou. Kór když ti třeba pak mimi nespí jako naše Terka - spala někdy i třeba jen 4 hodiny. :cert: Je důležitý tohle zvážit. Že nemusíš mít andílka, co celý den prospí a ty se budeš moct učit a jen ho sem tam nakrmíš. Ale může vyžadovat tvoji celodenní péči a to pak půjde učení stranou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
17.1.11 20:42

ahoj adeeelio četla jsem tvoje příspěvky, doufám, že je mimčo v pořádku a chtěla bych se zeptat. Já jsem ve 3 ročníku, na peďáku, mam to rovnou na 5 let. Přítelovi bude 30, tak bych chtěla co nejdříve mimčo, ale nevim jak se to dá zvládnout. můj obor nejde studovat dálkově a po třech letech se mi to nechce vzdávat (a přejít na něco jiného). Nechci ani přerušovat, takže to vypadá na individuál. Mohla bys mi napsat, jak vypadá tvůj individuál? Jak často chodíš do školy, co těď, o zkouškové a taky jak to vypadá s financema… ještě sem nikde nepracovala, tak se trochu obávám, abysme to vůbec zvládli. Ale ty si jeěte rodila v loňském roce, takže si dostala porodné…
Předem dík za odpověď:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
20.1.11 00:18

Ahoj
tak já také studuju VŠ, sice soukromou a mám dálkové studium s individuálním plánem.....studuju ted první rok a mám ddoma roční dvojčata..žádné babičky, nebo mamku nemám..vše zvládáme jen sami s manželem, zrovna ted se drtím na zkoušky, děti nemocné a my s manželem taky, v takových chvílích je to dost náročný ale nemoci netrvají věčně a kyž jsou děti zdravé tak to není tak hrozné a jde to zvládnout..vůbec bych se toho nebála :-)
přeju hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko