Studium VŠ s dětmi

Anonymní
11.7.23 15:02

Studium VŠ s dětmi

Zdravím maminky, chtela bych se Vás zeptat, kolik z Vás se odhodlalo jít studovat VŠ, kolik dětí jste měly, jak byly staré, jestli jste měly hlídání, nebo jste to zvládly bez babiček, péče o domácnost a o rodinu atd. Chybí mi motivace, a taky vím, že když se něco chce tak všechno jde. Ale my babičku nemáme, děti 3, oba jdou na 1. stupeň ZŠ a 7mi měsíčního prcka. Muž mě v tom podpoří, ale záležet bude hlavně na mě a já se strašně bojím. Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi. :) :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
332
11.7.23 15:14
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, chtela bych se Vás zeptat, kolik z Vás se odhodlalo jít studovat VŠ, kolik dětí jste měly, jak byly staré, jestli jste měly hlídání, nebo jste to zvládly bez babiček, péče o domácnost a o rodinu atd. Chybí mi motivace, a taky vím, že když se něco chce tak všechno jde. Ale my babičku nemáme, děti 3, oba jdou na 1. stupeň ZŠ a 7mi měsíčního prcka. Muž mě v tom podpoří, ale záležet bude hlavně na mě a já se strašně bojím. Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi. :) :)

Bez motivace je studium náročné i pro bezdětné :D a taky záleží na oboru. Moje mamka si taky dodělávala VŠ, když jsme byli malí a mí sourozenci byli úplně malí a dala to. Prostě učení se po nocích, ale dost záleží na oboru - medina je dost náročná, ta se s dětmi asi nedá, ekonomka - ta by šla, humanitní obory - ty jsou v pohodě, jen je na ně potřeba mít čas číst hodně knih.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.23 15:19

Obor Veřejná správa a regionální rozvoj. Jinak řečeno, motivace je, ale obav je víc. Můžu se zeptat, kolik vám bylo i sourozencům? Po večerech by se to dalo ale… Bez spánku mi učení moc nepůjde 8o

• Citovat
  • Upravit
2382
11.7.23 15:32
@Luckandlove píše:
Bez motivace je studium náročné i pro bezdětné :D a taky záleží na oboru. Moje mamka si taky dodělávala VŠ, když jsme byli malí a mí sourozenci byli úplně malí a dala to. Prostě učení se po nocích, ale dost záleží na oboru - medina je dost náročná, ta se s dětmi asi nedá, ekonomka - ta by šla, humanitní obory - ty jsou v pohodě, jen je na ně potřeba mít čas číst hodně knih.

Takhle bych to nedělila… Některé humanitní obory jsou na studium mnohem náročnější než ekonomka (klasicky filologie, kde prostě nestačí načíst - musíš chodit na náslechy, procvičovat výslovnost, schopnost interakce). A nepochybuji o tom, že zas některé ekonomicko-manažerské obory budou i studijně těžší než medicína (třeba když máš povinně půlroční stáž v zahraniční firmě a máš vyvinout nějaký produkt a fakt to chce dát tomu 24/7). Zas třeba znám i lidi, co některé medicínské obory (třeba fyzio) dali právě při RD a souběžně i na částečný úvazek pracovali, a ještě to navíc byli chlapi. :)

Spíš teda bych koukala na vlohy daného člověka, celkově studijní plán (kouknout na povinnou docházku), samozřejmě zájem o obor. Někomu vyhovuje kombinované studium, někomu naopak ne.

Já teda studovala s dítětem, pak i s druhým postgraduál, ale studovala jsem i předtím, tak jsem moc změnu nepocítila. Navíc - a to možná je výhoda humanitních oborů - můžeš si brát mimčo s sebou na přednášky (kdybych dělala techniku, tak si ho na rýsování asi nevezmu; na výcviky nebo terénní měření asi taky ne). Mnohem horší šok pak bylo studovat při plném úvazku, resp. ten přechod z polovičního na plný. :lol:

A jinak motivačně - jedna spolužačka si odrodila během studia práv 3 děti (jedny dvojčata), promovala v termínu s červeným diplomem a ještě vedla ročníkovou řeč. Takže fakt, všechno jde. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6196
11.7.23 16:06

Studuji informatiku - aktuálně jsem ve tretaku a statnicovat budu příští rok (není to ale detmi, ani v mém ročníku, ani o rok vys nešel nikdo z nas dalkaru ke státnicím v prvním možném termínu v rámci tři let studia - prostě vsechny seminarky a zkousky při práci za tri roky ani chlapi a mladí kluci nestihali). V tuhle chvíli mam děti 9 let, 4,5 roku a 9 měsíců. Studovat jsem tedy začínala když prostřední ještě nebyly dva roky a teď během tretaku jsem porodila. Byla to ale dost oběť cele rodiny, protože manzel mě s mimcem vozil na přednášky a já mezi přednáškami chodila kojit a během nich objížděl kočárkem město nebo vybalil hraci deku přímo ve skole)…popravdě se dost věcí podřizuje mému učení, protože matiku nebo programování nevyresim tak, že si něco za pochodu přečtu (potřebuji mít prostě delší bloky kdy počítám/programuji a soustředím se jen na to.) Jinak nejdu z rodičovské do rodičovské (průběžně pri studiu i pracuji). Začínala jsem studovat s půl uvazkem, když byly prostředí dva roky a pár měsíců nastoupila jsem na plný a ten měla necelý rok a půl než jsem šla na mateřskou se třetí. Teď vypomaham v práci pár hodin týdně (na home office). Takže dá se to zkloubit, ale minimálně partner musi počítat s tím, že v tom poplave dost s tebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
11.7.23 16:39
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, chtela bych se Vás zeptat, kolik z Vás se odhodlalo jít studovat VŠ, kolik dětí jste měly, jak byly staré, jestli jste měly hlídání, nebo jste to zvládly bez babiček, péče o domácnost a o rodinu atd. Chybí mi motivace, a taky vím, že když se něco chce tak všechno jde. Ale my babičku nemáme, děti 3, oba jdou na 1. stupeň ZŠ a 7mi měsíčního prcka. Muž mě v tom podpoří, ale záležet bude hlavně na mě a já se strašně bojím. Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi. :) :)

Proč chceš studovat, když se bojíš a nejsi motivovaná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.23 16:58

Motivovaná samozřejmě jsem (to jsem se špatně vyjádřila), ale ty obavy jsou větší… Spíš jsem potřebovala slyšet, že to ty maminky zvladly.

• Citovat
  • Upravit
smajlik345
11.7.23 20:12
@Anonymní píše:
Motivovaná samozřejmě jsem (to jsem se špatně vyjádřila), ale ty obavy jsou větší… Spíš jsem potřebovala slyšet, že to ty maminky zvladly.

Mám v okolí 3 kamošky, buď se jednalo o dokončení Bc. (tedy 1 rok studia) nebo o pokračující studium Mgr / Ing. (2 roky studia)
Ale měly pouze 1 malé miminko do 12 měsících věku

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.23 20:14

Mám dceru 10 let. Začínala jsem v jejich 6. Loni jsem statnicovala s červeným diplomem. Teď mi chybí rok do Mgr a už to tlacim i očima. Už je to dlouhé. Mám spoluzacku, měla dvě děti. V průběhu studia porodila třetí. A na jeden předmět chodila se mnou paní, doma děti půl roku, 2, 4 a 6 let. Doted nechápu. I za vydatně pomoci cele rodiny to musí být marast.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.23 20:33
@Anonymní píše:
Šla jsem studivat s většími dětmi, měla jsem dvě, starší měl 15, takže to bylo na pohodu. Ale v ročníku jsem měla i ženy s malými dětmi, takže to asi jde. Já bych to nezvládla.
  • Citovat
  • Upravit
3792
11.7.23 20:39

A ty jsi samozivitelka, že chceš zvládat děti (rodinu?) a domácnost sama? Jinak kamarádka, děti 10 a 6. Humanitní obor, denní studium, klasicky za 3 roky vystudováno. Ještě k tomu měla 2× týdně 8h v práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30303
11.7.23 20:41

Dodělávala jsem jen jeden obor a bylo to náročné. 2 děti 3 roky a rok. Mamka mi hlídala v době konzultací a zkoušek, odpoledne manžel a já se učila. Pokud by mě nenutila práce, tak do toho nejdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
11.7.23 20:52
@Sisika9 píše:
A ty jsi samozivitelka, že chceš zvládat děti (rodinu?) a domácnost sama? Jinak kamarádka, děti 10 a 6. Humanitní obor, denní studium, klasicky za 3 roky vystudováno. Ještě k tomu měla 2× týdně 8h v práci.

Ne, sama nejsem, muž mě v tom podporuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.23 20:55
@Mirka Mi píše:
  • Citovat
  • Upravit
3792
11.7.23 20:57
@Mirka Mi píše:

Tak domácnost škrtni, ta bude na něm. Jediný problém bych viděla, kdo vám bude hlídat mimi, když budeš muset na nějaké přednášky :nevim: (každá škola to má s docházku jinak, je to i Předmět od předmětu) dálkově vetsinou stačí jít na první hodiny, pokud by ses zvládla učit jen z materiálů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí