Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky,obracím se na vás s prosbou o radu ohledně rodičovského příspěvku. K mé situaci: Nebudu dlouze vysvětlovat z jakých důvodů se tak stalo, ale jde o to, že jsem momentálně těhotná a čekám první dítě (resp. druhé, o první jsme přišli, zemřelo), ale bude mi už 31 let. Nicméně, ráda bych měla dvě děti brzy po sobě (samozřejmě jsou to zatím jen plány a vše se může změnit, zatím je to hypotetická situace), opět k tomu mám závažné důvody. Nicméně problém je můj nízký plat - 21 000 hrubého - a já se obávám, že kvůli tomu, že je tak nízký, mi ho neumožní vybrat brzy.
Když jsem dávala výpočet do internetové kalkulačky, tak mi to vyhodilo, že nejrychleji můžu rodičák vybrat za 21 měsíců, ale já bych ráda už za 14-15 měsíců. A podle kalkulačky je nejvyšší možný měsíční přijem 14700. Znamená to, že pokud bych otěhotněla dřív, na zbylé peníze nebudu mít nárok? Nebo to je to tak, že můžu otěhotnět - teď plácám jen pro příklad - třeba ve třech měsících věku dítěte, vybírat maximálně těch 14700 a potom si to vybrat vše naráz? Jde mi o to, jestli jsem nějak omezena tou výší platu (na. mateřskou budu mít nárok) a při brzkém otěhotnění si pak nebudu moct zbytek peněz vybrat.
Děkuji za radu, jsem v tomto nováček.
Prosím o pochopení za anonym, velmi osobní info.
Budeš, je tam teď nějaká novinka že s přechodem na RP ( teď nevím jestli RP nebo PPM ) ti nevyčerpaný RP na 1.ditě vyplatí. Takže neboj, o nic nepřijdeš.
Pokud máš smlouvu v práci, tak je nejjednodušší vybrat následně celý rp najednou po narození druhého dítěte
jinak výši ro můžeš mít i přes mužův výměr. Teď bylo naposled maximum tuším 48 tis
Aktuálně je to tak že pokud nemáš vyčerpaných celých 300 tis. Z RP na nejmladsi dítě než nastoupis na PPM tak před nástupem na PPM pozastavit čerpání RP a po narození dalšího dítěte můžeš zazadat o jednorázové vyplaceni té nevyčerpané částky…pokud nemáš narok na PPM tak pak po narození dalšího dítěte musí otec dítěte doložit své přijmy s tim na ČSSZ kde mu to potvrdí, určí DVZ a s tím pak na UP žádat o dovyplaceni…
Ale jestli to tak bude třeba i za rok za 2… ![]()
Omlouvám se, že nebudu odpovídat k věci, ale myslím si, že až budete mít první a budete řešit druhý, tak peníze budou to poslední co vás pak bude trápit. Ono to je totiž sakra náročný, ale jestli do toho budete chtít jít, tak radím skupinu skorodvojčata na Facebooku. Radim si to projít ještě před zahájením snažení se o druhé ![]()
Můžeš si rodicak navýšit přes vyměřovací základ otce dítěte pokud má vyšší plat. Nebo po narození druhého dítěte pak vše jednorázove vybrat
Dekuji holky.
@martina.se
Ano, v praci mam smlouvu na dobu neurcitou. Myslela jsem, ze se to docerpani resi pres cssz, ne pres zamestnavatele?
@Zoe1 jsi hodna, vim, ze to myslis dobre a zkusenist je nepresnosna, ale skutecne k tomu.mam vazne duvody, pricemz smrt prvniho miminka s tim souvisi a k tomu dalsi veci, oprabdu tak ubazuju opravnene i kdyz se to nemusi zdat. Ale vim, ze plany jsou jedna vec a realita druha.
Je to nově, že po narození druhého dítěte lze vybrat zbytek rodičáku po prvním. Takže když máš smlouvu, nebude to problém. Přeji mnoho štěstí ![]()
@Anonymní píše:
Dekuji holky.
@martina.se
Ano, v praci mam smlouvu na dobu neurcitou. Myslela jsem, ze se to docerpani resi pres cssz, ne pres zamestnavatele?
Však jo, podas jen žádost a dolozis RL
Ahoj holky,
obracím se na vás s prosbou o radu ohledně rodičovského příspěvku. K mé situaci: Nebudu dlouze vysvětlovat z jakých důvodů se tak stalo, ale jde o to, že jsem momentálně těhotná a čekám první dítě (resp. druhé, o první jsme přišli, zemřelo), ale bude mi už 31 let. Nicméně, ráda bych měla dvě děti brzy po sobě (samozřejmě jsou to zatím jen plány a vše se může změnit, zatím je to hypotetická situace), opět k tomu mám závažné důvody. Nicméně problém je můj nízký plat - 21 000 hrubého - a já se obávám, že kvůli tomu, že je tak nízký, mi ho neumožní vybrat brzy.
Když jsem dávala výpočet do internetové kalkulačky, tak mi to vyhodilo, že nejrychleji můžu rodičák vybrat za 21 měsíců, ale já bych ráda už za 14-15 měsíců. A podle kalkulačky je nejvyšší možný měsíční přijem 14700. Znamená to, že pokud bych otěhotněla dřív, na zbylé peníze nebudu mít nárok? Nebo to je to tak, že můžu otěhotnět - teď plácám jen pro příklad - třeba ve třech měsících věku dítěte, vybírat maximálně těch 14700 a potom si to vybrat vše naráz? Jde mi o to, jestli jsem nějak omezena tou výší platu (na. mateřskou budu mít nárok) a při brzkém otěhotnění si pak nebudu moct zbytek peněz vybrat.
Děkuji za radu, jsem v tomto nováček.
Prosím o pochopení za anonym, velmi osobní info.