Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já bych určitě nechtěla trávit svou cennou dovolenou hlídáním dětí. Promiň. ![]()
Co bych dělala? nenutila bych svojí mámu brát si dovolenou na hlídání mých dětí. To není její povinnost. Spíš bych se jako máma styděla za dceru, která tohle vyžaduje. Dítě je Tvoje, nikoliv její ![]()
ty se stydíš za mámu, protože ti odmítá hlídat o své dovolené vaše dítě? Aha
![]()
Já nevím, ale není její povinnost hlídat tvoje děti..si zaplat nějakou „operku“ na týden nebo jiné hlídání..Některé babičky prostě rády hlídají a jiné chodí rády jen na návštěvu..svoje už si vychovala, ted to je zase na tobě.. ![]()
Stydíš se za to, že si máma užila dovolenou v Alpách a ne při hlídání vnoučat? A že pojede do Ameriky a do Chorvatska?
No, tak nevím… nutila tě mít děti a studovat při tom a dodělat si doktorát? Řekla bych, že ne a řekla bych, že ani ty nemáš právo po ní chtít, aby ti hlídala děti a pomáhala na úkor svého osobního života…
Co já???
přišlo by mi blbý, chtít po mamce ať obětuje svou dovolenou proto, aby hlídala naše dítě ![]()
víkend–ok, pokud nemá jiné plány a souhlasí…
Tak primárně jste si dítě udělaly vy tak se o něj taky musíte postarat. To, že někdo pomůže s hlídáním je jen jeho dobrá vůle. Mamka si svoje děti už vychovala, má „splněno“ a to, že se nechce angažovat je její věc. Je to takový blbý vůči druhým prarodičům kteří se starají a pomáhají vám. Určitě bych jí to neměla za zlé. Jasně, zamrzí to ale nadruhou stranu to ona bude ochuzená o žážitky s vnoučaty a děti třeba budou mít blíž k druhý babi a dědovi tak jí to potom třeba zamrzí.
Svůj názor si jí řekla a dál bych to nechala plavat. Moje máma se o mého syna téměř nezajímá, stejně tak o další tři děti mé sestry. Kdežto vnuka od prostřední sestry dost protěžuje. Já to neřeším. Naštěstí manželovo rodiče jsou úplně jiní. Mně už je to jedno, je to vlastně její problém, že ty děti k ní nebudou mít absolutně žádný vztah. Chápu, že chce mít svůj klid a tak. Než abych se hádala, tak na to opravdu kašlu.
Příspěvek upraven 14.04.14 v 09:59
@enyf píše:
Já bych určitě nechtěla trávit svou cennou dovolenou hlídáním dětí. Promiň.
Tak nějak. A ani bych to po našich nechtěla. Kdybych to brala jako ty, tak u nás bude hrozně špatná tchýně, taky nám nehlídá děti, nehlídá je ani švagrové, protože holt nemůže. Mohla by jen o prázdninách a to mám doma manžela a hlídání nepotřebuji. A dovolenou by si kvůli tomu ani vzít nemohla.
Já mám mamku v důchodu a taťkou nám staršího hlídali jen když jsem byla v porodnici a pak když jedeme k doktorům nebo na nákupy a mají čas. Pokud nemají nic se neděje a jedeme všichni.
Mohla bych se zdrzet komrntare, ale napisu ti pravdu. Ja bych se stydela zase mamu kratit o dovolenou, protoze JA chci studovat, JA jsem unavena, JA nemuzu spat kvuli stavbe domu a MEHO studia, JA jsem unavena z MEHO ditete.. prijdes mi trosku jako sobec. Pises to stylem :Ja mam svoje zajmy, zaliby, povinnoti a deti, ale mezvladam to, tak si mami zrus dovolene a laskave mi pomoz, protoze ja nezvladam..
. A jeste se za mamu stydis?
Příspěvek upraven 14.04.14 v 10:00
Zakladatelko, máma má nového přítele, je zamilovaná. Cítí, že takhle už to dlouho nebude, nebude mít peníze, zdravíčko, pak přijde úplné stáří a konec… Je pochopitelné, že si chce užít.
Važ si své tchyně. Ale uvědom si, že lidé jsou různí. Tchyni třeba hlídání dětí baví a je to pro ni zábava, tak se to těžko srovnává z někým, koho to nebaví.
Na tvém místě bych se snažila s mamkou dohodnout víkendové hlídání tak, aby jí to nekřížilo plány a tobě to pomohlo. Upřímně se nedivím, že se naštvala, když jsi jí direktivně nařídila „že už by si taky mohla vzít dovolenou a pohlídat ti“.
Zakladatelka:
jasně, já vim, není to vůbec její povinnost. jen je mi to blbý před manželem - když jeho máma se tak snaží. Ale díky za feedback - nikdy nezaškodí podívat se na to z tý druhý stránky ![]()
Muže ti to byt lito, ale to je tak vse. trapne na tom není nic a evidentne je vedena přítelem…to znám, moje máma je stejna. Neuděláš nic.
Co si myslím? Že byla tvoje volba studovat a pořídit si dítě nikoliv Tvé maminky - babičky nejsou povinné pomáhat, je to jejich dobrá vůle a pokud si chce užít, měla bys ji pochopit…
Ahoj holky, trápí mě vztah s matkou - popíšu vám o co jde, třeba mi poradíte co s tím nebo aspoň jak se s tím vyrovnat. (děkuji za zachování anonymity, je to pochopitelně dost citlivá osobní věc)

Je mi 31, mám krásné manželství a zdravého syna, jsem na MD. Bydlíme v minibytě v Praze, svépomocí stavíme dům. Mámě je 63, má dobrou práci, je rozvedená ale má asi 2 roky přítele.
A teď k problému: vždycky jsem byla dost samostatná, na samostatné bydlení (dokud jsem byla sama) i studium škol jsem si vydělala sama. PhD. dodělávám ještě teď při MD. Na začátku roku jsme se s manželem dohodli, že poprosím mámu, aby si letos nechala nějakou dovolenou a mohla tak trávit nějaký čas se mnou, abych nebyla pořád na všechno sama (manžel je přes týden v práci, přes víkendy na stavbě našeho domu). To jsem udělala - mámu jsem o to poprosila - reagovala tak nějak neutrálně.
No a poslední dobou na mě začala doléhat dost strašná únava - dítě, domácnost, škola, pořád sama, ze starostí s domem a se školou špatně spim
S mámou si telefonujeme každej den, tak si na to sem tam postěžuju, vždycky mi řekne, ať si jdu přes den lehnout, když usne dítě (kdy, když musim dělat na věcech do školy??? a syn stejně spí staršně málo, spíš jen v kočárku)
No a tak jsem teď o víkendu, když u mě máma byla na návštěvě, jí řekla, jestli by si teda mohla vzít pár dní dovolenou a věnovat se dítěti, abych mohla trochu pohnout s tou školou. No ale dozvěděla jsem se, že žádnou volnou dovolenou mít nebude - v únoru byla týden v Alpách, v květnu jedou s přítelem na 2 týdny do Ameriky a na srpen má na plánovaný Chorvatsko. Když jsem se s ní o tom začala dohadovat - že bych taky potřebovala nějakou její podporu, tak se naštvala a beze slova odešla.
No a já se za to její chování nějak úplně stydim - např. manželova máma pořád hlídá děti švagrový nebo pomáhá manželovi na stavbě, a dovolený nejezdí nebo max s vnučkou na hory. Je mi to tak trapný - když srovnám, jak je jeho máma obětavá (důchod má směšnej - učila na ZŠ a stejně se nás snaží finančně podporovat, pomáhá kde může..) a moje máma se jen klepe aby měla na svoje hadříky a dovolený. Samozřejmě by mě nenapadlo po ní chtít nějaký peníze, ale aspoň kdyby byla ochotná nám obětovat pár dní dovolený
Co si o tom myslíte, co byste dělaly?