Stydím se za mámu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
14.4.14 11:16

@Vermion
a co delali? A co pred rokem 89? 8o

• Citovat
  • Upravit
lucenka
14.4.14 11:17
@kvaček píše:
@Sluka jánemyslela pravidělně každý den v měsící :mrgreen: já myslela nárazově aspoň den dva v určitém měsící- třeba teď potřebuje…
Třeba mě to nikdo nevymluví, já si prostě myslím, že by ta máma měla pomoct- a nebudu řešit povinnosti nepovinnosti.. Prostě ten den by nikoho neubyl přijet chvilku pokecat, zalést do pokojíčku a pohrát si s dítětem..
Určitě, ale nesouhlasím s předělávání plánů- dovolená, zvlášť když už má přítele a asi plánují společně, ale nikdo mi nevymluví, že by si pani nenašla jeden den za 30 dní v měsíci :think: :nevim:
Prostě já jsem většinou u každého pro střední cestu.. Nepřehánět a neotravovat babičky, ale jednou za čas nevidím nic špatného na výpomoci..

a jak si má zakladatelčina maminka najít dovolenou, když v ČR je standartní délka dovolené 20 dnů. A na tu dobu už má domluvené zájezdy. A o tom, že by poprosila maminku o hlídání o víkendu zakladatelka nic nepsala.

• Citovat
  • Upravit
953
14.4.14 11:17

Celou diskusi jsem nečetla, ale za matku bych se nestyděla, spíš by mi bylo líto, že když vlastní matku poprosím o jednorázovou pomoc - byť by to byl týden - tak mi pomoc odmítne. To je myslím dost smutné, vždyť zakladatelka nechce pravidelné hlídání, chce jen jednou pomoci ve složité situaci. Jak píše nikdy nic po matce nechtěla - peníze apod. A matka to věděla předem, oznamovala jí to již dříve. Já bych asi vlastní dceři pomohla. Nehledě na to, že na dovolené s přítelem byla už dvakrát, a život vlastního vnoučete jí uteče. Nutit samozřejmě matku nelze, ale bylo by mi to líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2156
14.4.14 11:18

Holky, já si taky myslím, že by mi máma měla pomáhat a k čemu mi to je? :mrgreen: akorát to člověka drží v naštvání.
ano, já být matkou zakladatelky, tak se jí snažím pomoct. ale nejsem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3733
14.4.14 11:19

Těžký průmysl - vyšší funkce…já nevím ale teta se strejdou mají dohromady něco přes dvacet tisíc…strejda má důchod ve výši platu, za život si postavili barák, něco pěstují na zahradě a ještě ušetří na dovču…

Každého věc, co si koupí za vydělané peníze - jestli dům, nebo byt…jako důchodce v podnájmech, co za celý život nenašetřili na něco svého…to bohužel :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
14.4.14 11:21
@Anonymní píše:
Ahoj holky, trápí mě vztah s matkou - popíšu vám o co jde, třeba mi poradíte co s tím nebo aspoň jak se s tím vyrovnat. (děkuji za zachování anonymity, je to pochopitelně dost citlivá osobní věc)
Je mi 31, mám krásné manželství a zdravého syna, jsem na MD. Bydlíme v minibytě v Praze, svépomocí stavíme dům. Mámě je 63, má dobrou práci, je rozvedená ale má asi 2 roky přítele.
A teď k problému: vždycky jsem byla dost samostatná, na samostatné bydlení (dokud jsem byla sama) i studium škol jsem si vydělala sama. PhD. dodělávám ještě teď při MD. Na začátku roku jsme se s manželem dohodli, že poprosím mámu, aby si letos nechala nějakou dovolenou a mohla tak trávit nějaký čas se mnou, abych nebyla pořád na všechno sama (manžel je přes týden v práci, přes víkendy na stavbě našeho domu). To jsem udělala - mámu jsem o to poprosila - reagovala tak nějak neutrálně.
No a poslední dobou na mě začala doléhat dost strašná únava - dítě, domácnost, škola, pořád sama, ze starostí s domem a se školou špatně spim :(
S mámou si telefonujeme každej den, tak si na to sem tam postěžuju, vždycky mi řekne, ať si jdu přes den lehnout, když usne dítě (kdy, když musim dělat na věcech do školy??? a syn stejně spí staršně málo, spíš jen v kočárku)
No a tak jsem teď o víkendu, když u mě máma byla na návštěvě, jí řekla, jestli by si teda mohla vzít pár dní dovolenou a věnovat se dítěti, abych mohla trochu pohnout s tou školou. No ale dozvěděla jsem se, že žádnou volnou dovolenou mít nebude - v únoru byla týden v Alpách, v květnu jedou s přítelem na 2 týdny do Ameriky a na srpen má na plánovaný Chorvatsko. Když jsem se s ní o tom začala dohadovat - že bych taky potřebovala nějakou její podporu, tak se naštvala a beze slova odešla.
No a já se za to její chování nějak úplně stydim - např. manželova máma pořád hlídá děti švagrový nebo pomáhá manželovi na stavbě, a dovolený nejezdí nebo max s vnučkou na hory. Je mi to tak trapný - když srovnám, jak je jeho máma obětavá (důchod má směšnej - učila na ZŠ a stejně se nás snaží finančně podporovat, pomáhá kde může..) a moje máma se jen klepe aby měla na svoje hadříky a dovolený. Samozřejmě by mě nenapadlo po ní chtít nějaký peníze, ale aspoň kdyby byla ochotná nám obětovat pár dní dovolený :roll:
Co si o tom myslíte, co byste dělaly?

8o To jako myslíš vážně? Je to snad tvoje dítě, ne? Babička ať hlídá, kdy se jí bude chtít a ne na tvůj příkaz. Přijde mi, že je to od tebe trochu drzost a napsat, že se za mámu kvůli tomu stydíš… docela síla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12963
14.4.14 11:22

Já ti rozumím, myslím si, že chování, které ty chceš po mámě, je základem slušného sociálního chování v rodině.
Jenže ono se to dnes nenosí, každý ti to zdůvodní tím, že to není povinnost. Ale ono skutečných povinností máme v životě jen velmi málo, zbytek je pouze o slušném, nesobeckém a společensky přijatelném chování.
Pokud bychom tu druhou půlku nedodržovali, hodně těžce by se nám ve společnosti žilo. Jenže ono už je to tak, že už se hodně těžce žije, protože všude je to jen já, já, já jenom já.
Rodiče si vychovávají svoje děti tak, že nesnesou jakoukoli radu od zkušenějšího, sourozenecká pomoc je obtěžování.
Znám ještě rodiny, kde to chodí tak, že si navzájem pomáhají, říkají si, že kdyby se cokoli stalo, tak ať zavolá, pomáhají si na stavbách, s opravami staršího domku. Ale je jich čím dál méně. Zvláštní je, že je v nich méně rozvodů všeobecně, asi jsou vychovaní k rodinným hodnotám.
Já bych pro začátek omezila telefonáty matce třeba na 2× týdně, ušetříš tím nějaký čas a v podstatě budeš asi i klidnější, ono není jednoduché neustále udržovat konverzaci s někým, s kým má člověk ve vztahu určité napětí.
Chápu, že vzhledem k akademické kariéře si musíš to PhD dodělat, tam je to nezbytné, nemohl by víc pomáhat manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
14.4.14 11:23
@kvaček píše:
@Sluka jánemyslela pravidělně každý den v měsící :mrgreen: já myslela nárazově aspoň den dva v určitém měsící- třeba teď potřebuje…
Třeba mě to nikdo nevymluví, já si prostě myslím, že by ta máma měla pomoct- a nebudu řešit povinnosti nepovinnosti.. Prostě ten den by nikoho neubyl přijet chvilku pokecat, zalést do pokojíčku a pohrát si s dítětem..
Určitě, ale nesouhlasím s předělávání plánů- dovolená, zvlášť když už má přítele a asi plánují společně, ale nikdo mi nevymluví, že by si pani nenašla jeden den za 30 dní v měsíci :think: :nevim:
Prostě já jsem většinou u každého pro střední cestu.. Nepřehánět a neotravovat babičky, ale jednou za čas nevidím nic špatného na výpomoci..

Pak, ať je o to požádá o víkendu, nikoli během pracovního týdne. To už mi přijde férovější požádat manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Zakladatelko tak přeruš školu (pokud to jde), jestli ji při péči o dítě nezvládáš. Můžeš ji dodělat až bude dítě ve školce a ty v práci ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@evill píše:
Ty mi taky nepripadas moc spokojena a vyrovnana. Furt nechapu jak vas to vubec napadlo, s tou dovolenou frcat ji na hlidani ditete…Asi jste tak s muzem vychovani..muz ma sestru, ty jsi jedinacek? Budes takovy odraz svoji maminky, takze se vlastne mama nemuze moc divit. Ona si (podle tebe sobecky, podle me opravnene) mysli jen na svoji dovcu, ty zas sobecky (podle me) na svoje zajmy. Ona neni stastna a vyrovnana, stejne tak na me pusobis ty. Nestydis se za ni proto, ze jsi jejim obrazem i kdyz bys chtela byt jina?

zakladatelka:
no zajímavá úvaha s tím, že vlastně dělám totéž co máma, ale nejsem psycholog, takže nevím. Nejsem jednáček, mám starší sestru, bezdětná, pracovně velmi úspěšná. Možná to taky něco vysvětluje?? :D fakt nevím, to už by byla fakt jen spekulace

• Citovat
  • Upravit
5473
14.4.14 11:26

Zakladatelko, jsem na tom stejně jako ty co se týče rozdílnosti babiček, tchýně dokonalá, vždy se snaží vyjít vstříct, pohlídá, skoro až na hranici roztrhání těla (má dohromady 4 vnuky), moje máma je absolutně „nedětský“ typ, nebo jak to nazvat, nehlídá a nikdy hlídat nebude, stačí jí o vnucích vědět, občas vidět, přitom je v důchodu. Jasně, že mě to v mrzí, ale vím, že povahu člověka nepředělám, a jasně, že je mi to někdy vůči tchýni blbé, protože nemáme „hlídače“ na vystřídání (ale využíváme málo, obv. v řádu hodin přes den), ale vyloženě stud není na místě. Prostě to tak je, jen se někomu hůř vysvětluje, že ne všichni lidi jsou poprdění s vnoučat a jsou jim ochotni přizpůsobit svůj život. Zas si říkám, že takoví lidi na tom taky tratí, tím, že přijdou o hezký vztah s vnoučetem apod.

Za mámu se nestyď, naopak se s ní můžeš chlubit, jak je na „stará kolena“ akční, že pracuje, cestuje a tak. Což je tobě momentálně k prdu, ale ostatní mají recht, naložila sis sama, tak to musíš zvládnout, třeba s tou placenou pomocí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.4.14 11:29

Jo aha, tak svůj příspěvěk beru zpět, teď jsem dočetla že zakladatelce chybí už jenom málo k ukončení… Mámu bych v takové situaci možná slušně požádala o pomoc (sama vím, jak dá zabrat ukončení školy), ale kdyby odmítla, tak bych to naprosto respektovala, ne se za ní styděla… není její povinnost Ti pomáhat…to spíš manželova…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
14.4.14 11:30
@Anonymní píše:
zakladatelka:
no zajímavá úvaha s tím, že vlastně dělám totéž co máma, ale nejsem psycholog, takže nevím. Nejsem jednáček, mám starší sestru, bezdětná, pracovně velmi úspěšná. Možná to taky něco vysvětluje?? :D fakt nevím, to už by byla fakt jen spekulace

Ja to znam od svagrove a meho muze, takove to mami dej, pohlidej atd, no valila jsem bulvy, co to jsou za nevychovani spratci :mrgreen:. Takze chlap uz prosi jen pokud je neco nutneho aa ne ze sve vlastni pohodlnosti, svagrova teda zustala pri starem, ji vychovavat nebudu :lol:. Mamk u pritom maji zlatou, alejejch otec je rozezrany kazdym coulem. Je to jedinacek, ktery si mysli, ze se svet toci jen kolem nej, a ve stejnem duchu vychoval i svoje deti. Zajimave je, ze se ta jejich sobeckost odrazila zase jenom ve ztahu k rodicum. No, me to vytaci, tak jsem ti to napsaa z ostra. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.14 11:33

Moje máma taky není nějak extra hlídací a když už dojede na návštěvu a to pouze pokud jede do města nakupovat, otočí se v podstatě ve dveřích a peláší, jsem s malou sama a taky toho mám občas plný kecky, ale je to mámina svobodná vůle a když nechce, nutit ji nemůžu, je mi to občas spíš hodně líto. Ovšem někdy mě s tím fakt štve, když jede na dovolenou k moři, hodí mi bez debat na krk malé hospodářství a jejich psy a když se ohradím, urazí se, nemám chuť se s ní na tohle téma dohadovat, tak to nechávám být.

• Citovat
  • Upravit
44207
14.4.14 11:33

Já jsem taky čekala, co hrozného máma udělala a nic takového jsem se nedočetla 8o
Její život, její volba..Nemá povinnost hlídat vnouče. Studovat a pořídit si dítě je Tvoje volba, ona už si své vychovala.
Já bych byla spíš ráda, že mě(nás, pokud máš sourozence),dobře vychovala a teď si užívá vlastní život, pracuje, cestuje..
Pokud nezvládáš sama, budeš muset někoho zaplatit..

Není se za co stydět - ani ve srovnání s tchýní..Každá rodina je jiná a žije v jiných podmínkách, preferuje něco jiného..Jsou zase maminky, kterým se natěšené babičky sedící v důchodu a připraveny kdykoliv pomoci „bez pozvání a požádání“,zajídájí a řeší, jak jejich péči slušně usměrnit.
Ber to z té pozitivní stránky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová