Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Nečetla jsem ostatní diskuze, tak nevím co ostatní psali, ale dívala bych se na to z pohledu toho dítěte, to že vy už nejste spolu neznamená, že má jen jednoho rodiče, spory, které jsou mezi Vámi by nemělo odnášet dítě, on má právo být s Vámi oběma.. Toť muj názor ![]()
@Lucie247 Ano, otec má povinnost přispívat na dítě i bez soudu, a který to nedělá, je nezodpovědný haj. l. Chápu, že to musí být hrozné, zůstat s dítětem sama a bez peněz od chlapa. Ale to opravdu není důvod bránit jim ve styku. Jak jsem pak pochopila z dalších příspěvků zakladatelky, zřejmě svůj první dotaz formulovala špatně a nechce dítě používat jako nástroj vydírání. Spíš potřebovala poradit, jak postupovat, aby peníze dostala.
Proč ti ale píšu - máš strach, aby vám soud nenařídil styk dcerky s otcem na víkend. Není to automatické. Soud by měl přihlížet k tomu, že dítě se s otcem nevídalo, že ho zná málo atd. Například můj manžel se s dítětem vídal, přesto vysoudil styk jen sobota a neděle přes den nikoliv přes noc. A to ještě po vzájemné dohodě. Tak se neboj, že by měl automaticky nárok na celý víkend.
@Ukulina píše:
@Lucie247 Ano, otec má povinnost přispívat na dítě i bez soudu, a který to nedělá, je nezodpovědný haj. l. Chápu, že to musí být hrozné, zůstat s dítětem sama a bez peněz od chlapa. Ale to opravdu není důvod bránit jim ve styku. Jak jsem pak pochopila z dalších příspěvků zakladatelky, zřejmě svůj první dotaz formulovala špatně a nechce dítě používat jako nástroj vydírání. Spíš potřebovala poradit, jak postupovat, aby peníze dostala.
Proč ti ale píšu - máš strach, aby vám soud nenařídil styk dcerky s otcem na víkend. Není to automatické. Soud by měl přihlížet k tomu, že dítě se s otcem nevídalo, že ho zná málo atd. Například můj manžel se s dítětem vídal, přesto vysoudil styk jen sobota a neděle přes den nikoliv přes noc. A to ještě po vzájemné dohodě. Tak se neboj, že by měl automaticky nárok na celý víkend.
Proč by chlap nemohl mít dítě víc? Nějaký důvod?
@bonduellka píše:
Ale on se mi směje přímo do obličeje. já mu doteď vyhověla ve všem dávala mu malého vždycky jak si usmyslel. a on slíbí a peníze nepošle. je nespolehlivý. lze že ma 3 tis. měsíčně výdělek v práci a přitom vím, že ma i jiné kšefty nás černo. děsně se tím uziram. vůbec nevím jak to mam vyřešit
Pokud z něj nedokážeš dostat prachy a vadí ti to, tak mu dítě nech mnohem víc, ať se musí i finančně postarat. Když ho bude mít jeden týden on, jeden ty, no tak si ani nemusíte platit žádné výživné.
Uvědom si jednu věc, pokud není výchova dosud upravena, může si chlap dítě vzít a pak po tobě vyžadovat výživné a určovat ti, kdy smíš dítě vidět. Máte úplně stejná práva, takže se k němu chovej tak, jak bys chtěla, aby se on choval k tobě, kdyby dítě po rozchodu bylo u něj.
Když uvažuješ o výši alimentů, tak kromě příjmů se přihlíží k podílu na osobní péči. Takže si nejdřív ujasni, jak si chcete dohodnout do budoucna rozsah péče vás obou o dítě a pak teprve se začni zabývat alimenty.
@Knihomyš píše:
@bonduellka …
Mimochodem prý existuje (zahraniční) studie, podle které rozvedení otcové platí na své děti spolehlivěji a mnohdy i nad rámec stanoveného výživného, pokud mají s dítětem pravidelný kontakt. Celkem bych tomu věřila - pokud chlap dítě ani nevidí, tak z něj prd má a radši si upíchne jiný… a s alimentama ho můžeš honit po poli… Takže aby sis nenakálela do vlastního hnízda
Tohle je známo, kdybyste někdo ale věděl zdroj? Díky.
@katalyzator Ono to je docela intepretačně složité - ono to totiž může mít opačnou příčinnou souvislost, tj. někdo z toho vyvodí, že čím víc se otec o dítě stará, tím disciplinovaněji platí alimenty, ale dá se taky napsat, že čím lépe platí, tím spíš mu matka a soudy umožní pečovat, ale ještě jiná příčinná souvislost, že čím větší je otec lempl, tím méně je ochoten platit i zajímat se o dítě.
@Táta Pavel No právě, proto by to chtělo ten zdroj. Asi to byla jen korelace, no. Nicméně tahle závislost mezi vztahem otce k dítěti a investicí do něj byla zjištěna i jinde (a dokonce to nějak vyvrací i Freudovo učení).
@Táta Pavel píše:
Proč by chlap nemohl mít dítě víc? Nějaký důvod?
Uváděla jsem „náš“ případ. ![]()
@Ukulina píše:
Například můj manžel se s dítětem vídal, přesto vysoudil styk jen sobota a neděle přes den nikoliv přes noc. A to ještě po vzájemné dohodě. Tak se neboj, že by měl automaticky nárok na celý víkend.Uváděla jsem „náš“ případ.
No právě proto. Nestačím se podivovat nad prohlášeními typu, „sice se s dítětem vídal (nejspíš tedy jeho péče by mohla být v pohodě), ale přesto nemá nárok na nic víc než skautský vedoucí, akorát by měl za toto omezení jeho péče ještě platit“. Fakt nerozumím tomu, proč by nemohl mít nárok na celý víkend a ještě nějaký podíl na péči ve všední dny. A už vůbec nechápu, že takto minimální rozsah péče o dítě si dokonce musí vysoudit!!! Uvědomuješ si, že je to rodič toho dítěte stejně jako ty?
A co by jste poradili, pokud otec se nezajímá vůbec? Nenapíše, nezavolá na svátek, narozeniny, jen tak atd? Celé těhu se nezeptal, jak dítě roste, jak se má máma? Po narození napíše 1sms od té doby nic, sem tam příjde vyhrůžná sms a opět další měsíce nic…Otcovství odmítá podepsat a i kdyby ho podepsal, tak styk s dítětem nepovolím!!!tohle zažívá má kamarádka, malá ho vůbec nezná, viděla ho asi 2× a to ještě plakala, nechtěla k němu jít, je to grazl, který hulí trávu a má svůj svět…radši otce neznat, tot můj názor…Ale pokud se otec stará a má zájem, nevidím důvod, proč styk zakázat. Třeba neplatí tu 1000,– tak jak má, ale určitě tomu dítěti když ho má koupí to, co potřebuje. Já měla s ex ústní domluvu,2 víkendy v měsíci měl malou a peníze mi nedával, ale zase koupil boty, oblečení, školku atd…Záleží, jestli se umíte domluvit jako 2 dospělí lidé…
@Táta Pavel Když ho dítě vůbec nezná tak co jako mám ji dát (pro ni) cizímu chlapovi? To mi nepříjde moc dobrý pro dceru
Pomalu dva roky za ní nepřijel a když byla v zavinovačče tak si ho asi těžko pamatuje…
@Lucie247 píše:
@Táta Pavel Když ho dítě vůbec nezná tak co jako mám ji dát (pro ni) cizímu chlapovi? To mi nepříjde moc dobrý pro dceruPomalu dva roky za ní nepřijel a když byla v zavinovačče tak si ho asi těžko pamatuje…
No tak když jsou už odcizení a chlap se chce starat, tak je snad logické, že to navázání vztahu musí být pozvolné. A jelikož je to v zájmu dítěte, aby se o něj staral i otec, tak je na tobě tomu pomoci.
@Táta Pavel Najednou vidím: „otec se chce stara“ — > „je na matce pomoci“ = další nárok na matku. Zajímavé.
@katalyzator píše:
@Táta Pavel Najednou vidím: „otec se chce stara“ — > „je na matce pomoci“ = další nárok na matku. Zajímavé.
Vidím to oboustranně, i na otci je, aby aktivně pomohl, pokud to lze a je potřeba, pomoci vztahu dítěte a matky. Prostě pokud rodiče rozbijí rodinu dítěti, měli by v jeho zájmu usilovat o dobré vztahy dítěte s druhým rodičem.
Jistě. Mně se nejvíc líbí taková ta starobylá formulace „matka vede dítě k otci, otec ukazuje dítěti na matku“.
Jenže to není nárokovatelné…
Já tu rodinu nerozbila naopak jsem udělala co bylo v mích silách to zachránit ale on o to nestál. Naposledy se ozval na Vánoce aby maly popřál hezkýho ježíška. To mi teda nepříjde jako zájem o dceru.