Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
tuhle metodu popisuje Dr. Karp ve své knize Nejšťastnější miminko v okolí. tento tzv. bílý šum evokuje mimčům zvuky v břiše. Karp píše, že dítě potřebuje ke svému plnohodnotnému vývoji ne 9, ale 12 měsíců, takže ještě další 3 měsíce venku z břicha. proto děti v tomto období potřebují (některé více, některé méně) pevné zavinutí a bílý šum. tchýně to vyčetla hezky a buď ráda, že hledá a má moderní přístup. lepší než dudlík do medu ![]()
já bych ten šum pro usínání zatím nechala a postupně kolem 3. měsíce odbourávala. ničemu to nevadí.
viki tohle nepotřeboval, ale pro klárku jsme měli zase nahranou tekoucí vodu, kterou jsem jí pouštěla přes den i v noci z CD přehrávače, aby hezky usnula. časem to přestala vyžadovat.
já bych v současné době malou fakt nestresovala, kor, když jsi byla v nemocnici.
pouštěli jsme taky, hlavně večer a pak když usnula, tak sme vypnuli, pužívali jsme šumění rádia, naší malé je 5 měsíců, už asi měsíc to vůbec nepouštím, přestalo to na ní zabírat, oni si to oposlouchají a pak už ti stejně nepomůže, určitě si na to dlouhodobě nezvykne. Taky sme měli strach a v pohodě. ![]()
Gladys píše:
Jo a máš moudrou tchýniMísto toho aby nechala miminko vyřvat, tak mu co nejvěrněji simulovala pobyt u maminky, našla si informace, to není úplně běžné
To máš úplnou pravdu.......tchýni mám skvělou a vím,že se mimču snažila co nejlíp nahradit maminku. To jsem ani já nevěděla,že to takhle v u mámy v břiše probíhá. Proto to asi malou tak uklidňuje. Zavinutá spinká taky a dudá cumel jako o život už od porodnice. Asi je to právě ten případ, kterýmu hodně a hodně chybí mámino bříško ![]()
Jen jsem chtěla vědět, jestli má někdo podobnou zkušenost a jestli je to opravdu normální
Upřimně si neumim představit, že půjdeme ke kamarádce na zahradu a já tam po hodince, kdy se malá začne v kočárku vzpouzet, vytáhnu diktafon a pustím ji šum. No to na mě asi budou všichni hledět jako na blázna ![]()
vilio, používám látkové pleny, nosím dítě v šátku, dokonce ho odmala nechávám lézt samotné po schodech, za exota jsem, ale dítě je přednější. Radši ať si zvyknou lidi než moje dítě ![]()
nozu píše:
tuhle metodu popisuje Dr. Karp ve své knize Nejšťastnější miminko v okolí. tento tzv. bílý šum evokuje mimčům zvuky v břiše. Karp píše, že dítě potřebuje ke svému plnohodnotnému vývoji ne 9, ale 12 měsíců, takže ještě další 3 měsíce venku z břicha. proto děti v tomto období potřebují (některé více, některé méně) pevné zavinutí a bílý šum. tchýně to vyčetla hezky a buď ráda, že hledá a má moderní přístup. lepší než dudlík do medu
já bych ten šum pro usínání zatím nechala a postupně kolem 3. měsíce odbourávala. ničemu to nevadí.
viki tohle nepotřeboval, ale pro klárku jsme měli zase nahranou tekoucí vodu, kterou jsem jí pouštěla přes den i v noci z CD přehrávače, aby hezky usnula. časem to přestala vyžadovat.
já bych v současné době malou fakt nestresovala, kor, když jsi byla v nemocnici.
Jj, to je právě to, co mi nějak nejde přes srdce, nechat ji vybrečet.
vilia píše:Gladys píše:To máš úplnou pravdu.......tchýni mám skvělou a vím,že se mimču snažila co nejlíp nahradit maminku. To jsem ani já nevěděla,že to takhle v u mámy v břiše probíhá. Proto to asi malou tak uklidňuje. Zavinutá spinká taky a dudá cumel jako o život už od porodnice. Asi je to právě ten případ, kterýmu hodně a hodně chybí mámino bříško
Jo a máš moudrou tchýniMísto toho aby nechala miminko vyřvat, tak mu co nejvěrněji simulovala pobyt u maminky, našla si informace, to není úplně běžné
Jen jsem chtěla vědět, jestli má někdo podobnou zkušenost a jestli je to opravdu normálníUpřimně si neumim představit, že půjdeme ke kamarádce na zahradu a já tam po hodince, kdy se malá začne v kočárku vzpouzet, vytáhnu diktafon a pustím ji šum. No to na mě asi budou všichni hledět jako na blázna
Já myslím, že spíš budeš za machra, jak snadno „donutíš“ dítě dýl spát. A kámoška to bude tajně zkoušet i na své šestileté dítě.. ![]()
Alpaka píše:vilia píše:Já myslím, že spíš budeš za machra, jak snadno „donutíš“ dítě dýl spát. A kámoška to bude tajně zkoušet i na své šestileté dítě..Gladys píše:To máš úplnou pravdu.......tchýni mám skvělou a vím,že se mimču snažila co nejlíp nahradit maminku. To jsem ani já nevěděla,že to takhle v u mámy v břiše probíhá. Proto to asi malou tak uklidňuje. Zavinutá spinká taky a dudá cumel jako o život už od porodnice. Asi je to právě ten případ, kterýmu hodně a hodně chybí mámino bříško
Jen jsem chtěla vědět, jestli má někdo podobnou zkušenost a jestli je to opravdu normálníUpřimně si neumim představit, že půjdeme ke kamarádce na zahradu a já tam po hodince, kdy se malá začne v kočárku vzpouzet, vytáhnu diktafon a pustím ji šum. No to na mě asi budou všichni hledět jako na blázna
Na osmileté, na osmileté ![]()
Jen ty starý sousedky tady kolem nevim na koho by to zkoušely. Ty mě spíš krááásně zdrbnou a řeknou, co to vymýšlím za novoty ![]()
Každopádně jste mi holky neuvěřitelně zvedly náladu. Byla jsem z toho taková nesvá a teď vím, že je to vlastně pro moji holčičku to nej, co pro ni můžu udělat ![]()
Jen doufám,že to takhle nebudeme praktikovat do roku.
jéééé, to je krásné téma
Přečetla jsem se zájmem celou diskusi a taky mi to zvedlo náladu
Na malou jsme tohle nepotřebovali, ale pro druhé mimi si to budu pamatovat ![]()
Můžu se zeptat, proč ti to tolik vadí? Když to máš na diktafonu, voz ho s sebou. Mimču to připomíná šum v děloze, proto se tak zklidní a zavinování se jí líbí, protože si též přijde jak v děloze, kde měla málo prostoru. Já na šum používala vysavač a koupila si na cesty takovou lampičku od chicca, kde byl šum moře. U toho jsem zavinovala a malá byla spokojené děťátko, když nebolelo bříško. Ve 4 měsících to sama přestala postupně chtít, usla bez toho a pak i bez zavinování.
Nehroť to, hlavně jí nenechej proboha vyřvat. Je to malé miminko. Potřebuje maminku, maminku, maminku, tišení, houpání, zavinování. Chce bezpečí, když jí necháš vyřvat takto malou, bude z ní pěkný nervák. Opravdu to nedělej. Prostě jí šum a zavin. Sama si řekne, kdy už nebude chtít.A tchýni chválim. Poradila si skvěle. Lepší než jí naučit na houpání, ne? A celý den bys pochodovala s dítkem v ruce.
Caty píše:
Můžu se zeptat, proč ti to tolik vadí? Když to máš na diktafonu, voz ho s sebou. Mimču to připomíná šum v děloze, proto se tak zklidní a zavinování se jí líbí, protože si též přijde jak v děloze, kde měla málo prostoru. Já na šum používala vysavač a koupila si na cesty takovou lampičku od chicca, kde byl šum moře. U toho jsem zavinovala a malá byla spokojené děťátko, když nebolelo bříško. Ve 4 měsících to sama přestala postupně chtít, usla bez toho a pak i bez zavinování.
Nehroť to, hlavně jí nenechej proboha vyřvat. Je to malé miminko. Potřebuje maminku, maminku, maminku, tišení, houpání, zavinování. Chce bezpečí, když jí necháš vyřvat takto malou, bude z ní pěkný nervák. Opravdu to nedělej. Prostě jí šum a zavin. Sama si řekne, kdy už nebude chtít.A tchýni chválim. Poradila si skvěle. Lepší než jí naučit na houpání, ne? A celý den bys pochodovala s dítkem v ruce.
Nene, mně to nevadí, jen jsem se tím u nikoho nesetkala, že by miminku v kočárku šuměl
Nebo že by vůbec někdo šuměl. Ale možná se tím jen nechlubí. Přecijen jsou už spoustu let zavedeny takový ty věci jako chování, nechej vyřvat, nerozmazluj atd. A tohle je něco, co nedělá určitě každý. Takže může někdo koukat jak na blázna.
Je pravda, že tchyně i manžel si poradili dobře. Nevím, jestli kdyby ji místo toho houpali a chovali, bych jim byla vděčná. A hlavně bych neměla čas sedět na emiminu jako teď, kdy malá spí v kočárku (zatím bez šumu, ale za chvilku to bude hodinka,tak se začne zlobit a nastane šum
)
Hele, za to se nestyď. Já šupla lampičku do kočárku, zapla moře a jela jsem s malou ven na prochajdu. Mám to schovaný i pro druhý mimčo. A když se bude někdo divit a kroutit hlavou? Udělej ze sebe chytrou ne? Řekni, že jí to napodobuje prostředí v bříšku na které je zvyklá a je tak spokojená a cítí se v bezpečí, že jí nechceš naučit na houpání, že bys pak nic neudělala
a je to. Si řeknou, jak jsi chytrá a když ne, tak co? ![]()
P.S. Vyměním tchýni, prosííííííííím. Ta má by houpala klidně celý den teda možná. Hlavně by mi to pak nepřiznala a zapřela, že vůbec malá plakala a houpala. Jako posledně, malu jsme jí na hodinku nechali a řikám, když bude plakat víc, tak zavolej. Přijedeme, malá rudá od pláče, spocená jak blbec, já nasraná jak prase. A prý to začala plakat teďko, že předtím u ní usla na klíně. No to jí nesežeru ani za nic. Malá na klíně nikdy neusla, jen když byla mimi a navíc měla oříšek v puse a v ruce. Myslela jsem, že se po… takže vyměnííííííííím.A fakt se neboj. Ona to teď potřebuje, postupně z tho vyroste.Já lampu vozila všude, na návštěvy, na nákup, na procházku. V autě nebyla tedy třeba.
ahojky holky…toto nebude znít rada…jestli šumět nebo nešumět,ale moje sousedka …to je možná ještě zvláštnější…
si před dvouma rokama dovezla mimi z porodnice a když si umývala vlasy a pak si je sušila fénem,tak její hodně zařvaný mimi…vždy u hučení fénu přestalo plakat a okamžitě usnulo.Tak říkala,že na něj vyzraje …je to kluk.
a od té doby,když ho dávala spát ve dne nebo večer,tak vždy mu pustila fén a on byl v momentě tuhý…a to mu zůstalo ,až do tetka a to má 2 roky. Tet když jde spát,tak si fén donese rovnou sám…už bych řekla,že se mu to stalo zlozvykem.
Ale nikdy před tím jsem to nikdy neslyšela,aby někdo usínal u fénu. :l ![]()
Příspěvek upraven 05.05.11 v 15:48