Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, objevila jsem tyto stránky, tak se zkusím rovnou zeptat.
Mám doma 5 týdnů starou holčičku, která mi do minulého týdne spala krásně v kočárku na zahradě a večer jsem jen položila do postýlky, parkrát šla podat dudlika a spala. Jenže pak jsem musela na 3 dny do nemocnice, kde jsem odsávala a posílala ji domů mlíčko. Doma se o ni staral manžel s tchýní. No a protože první noc nechtěla malá nějak usnout, tak ji tchyně pevně zavinula a pustila šumící rádio, což si prý někde vyčetla. A malá byla do minuty tuhá. A takto to dělali každý večer. To by mi ani tak nevadilo,ale horší je, že to začali praktikovat i přes den. Malá byla po nakrmení tak hodinku vzhůru, pak jí dali do kočárku na zahradu, tam tak hodinku spala a pak začala opakovaně vyplivovat dudlika a ječet. A houpání prý nepomáhalo, tak ji nahráli šumění na diktafon a ten jí tam dali a ona hned usnula. No a mně to teĎ přijde divný, přeci nebudu furt dávat miminku do kočárku šumění. Zabírá to sice perfektně,třeba včera taky hodinu spala, pak začala řvát jak na lesy, tak jsem jí to pustila a hned zas zabrala, ale asi to moc normální není. Vypadá to,že si na to rychle zvykla a já nevím, jak jí to odnaučit. Můžete mi někdo poradit? ![]()
vilia píše:
Mám doma 5 týdnů starou holčičku, která mi do minulého týdne spala krásně v kočárku na zahradě a večer jsem jen položila do postýlky, parkrát šla podat dudlika a spala. Jenže pak jsem musela na 3 dny do nemocnice, kde jsem odsávala a posílala ji domů mlíčko. Doma se o ni staral manžel s tchýní. No a protože první noc nechtěla malá nějak usnout, tak ji tchyně pevně zavinula a pustila šumící rádio, což si prý někde vyčetla. A malá byla do minuty tuhá. A takto to dělali každý večer. To by mi ani tak nevadilo,ale horší je, že to začali praktikovat i přes den. Malá byla po nakrmení tak hodinku vzhůru, pak jí dali do kočárku na zahradu, tam tak hodinku spala a pak začala opakovaně vyplivovat dudlika a ječet. A houpání prý nepomáhalo, tak ji nahráli šumění na diktafon a ten jí tam dali a ona hned usnula. No a mně to teĎ přijde divný, přeci nebudu furt dávat miminku do kočárku šumění. Zabírá to sice perfektně,třeba včera taky hodinu spala, pak začala řvát jak na lesy, tak jsem jí to pustila a hned zas zabrala, ale asi to moc normální není. Vypadá to,že si na to rychle zvykla a já nevím, jak jí to odnaučit. Můžete mi někdo poradit?
jednoduchá rada, nepouštět, vydržet řev ![]()
však ona si zase zvykne usínat bez toho, ale bez pláče to nebude
U nás takhle fungoval vysavač, bála jsem se pak, že to budou vyžadovat pořád, ale nee, prostě jsem to postupně ,,vysadila" , u nás s tím problém nebyl, hodně štěstí ![]()
Já s tím zkušenosti nemám, snad jen to, že tlumené zvuky moje děti nerušily, ale že bych něco pouštěla schválně, to ne..
Nemůžeš mít za zlé manželovi a jeho matce, že na to miminko naučili - poradit si s malým miminkem bez maminky je dost psychicky náročné.
Buď budeš pouštět dál, nebo to zrušíš tak „jednoduše“, jak oni zavedli..Kdybys to zrušit nechtěla, já v tom nevidím nic špatného. Moje děti zase usínají u mluvených pohádek na CD - i když před tím čteme..
Jsou starší, 2 a 4 roky.
Taky jsme to používali, nahráli jsme fén na počítač a jednu dobu jsme mu to pouštěli. Ale nešumělo mu to po celý spánek, postupně jsem intenzitu snižovala a pak vypla. Jo a myslím, že jsme to zapínali akorát navečer, přes den spal normálně. Pak tohle období samo nějak přešlo. Blbý je, že tvá dcerka to chce i přes den. A co ji vzít do kočárku někam na delší procházku a udrncat v něm?
šumící radio??? to teda neznam:D u nas zabírá radio Beat,nightwish, Rachmaninov, Cajkovskij, Dvorak,Pergolesi
nebo nejaka arie kterou zaspiva maminka to vzdy usne, btw. vcera chrapa i u hokeje kdyz manzel rval gol!!!:D
Jí to taky nešumí celou dobu jen tak 5 minutek než tvrdě zabere a večer by mi to opravdu nevadilo, vím, že to časem přejde. Spíš mě to štve přes ten den. Nechápu jak rychle si na to zvykla. Rozum mi říká, vypnout a nechat klidně brečet, ať si zvykne (ikdyž to by asi nebyl brek ale přímo řev) a srdce radí, že je ještě na vybrečení malá. Tak nevím. Vím,že kdybych s ní dvě hodiny jezdila,že je prospí, ale to bohužel několikrát denně źdravotně zatím nezvládnu. A to by si zase zvykla jen na ježdění,tak nevím ![]()
lulushka píše:
U nás takhle fungoval vysavač, bála jsem se pak, že to budou vyžadovat pořád, ale nee, prostě jsem to postupně ,,vysadila" , u nás s tím problém nebyl, hodně štěstí
A to vám jel vysavač i přes den nebo jen večer ?
GILOTEK píše:
vilia píše:jednoduchá rada, nepouštět, vydržet řev
Mám doma 5 týdnů starou holčičku, která mi do minulého týdne spala krásně v kočárku na zahradě a večer jsem jen položila do postýlky, parkrát šla podat dudlika a spala. Jenže pak jsem musela na 3 dny do nemocnice, kde jsem odsávala a posílala ji domů mlíčko. Doma se o ni staral manžel s tchýní. No a protože první noc nechtěla malá nějak usnout, tak ji tchyně pevně zavinula a pustila šumící rádio, což si prý někde vyčetla. A malá byla do minuty tuhá. A takto to dělali každý večer. To by mi ani tak nevadilo,ale horší je, že to začali praktikovat i přes den. Malá byla po nakrmení tak hodinku vzhůru, pak jí dali do kočárku na zahradu, tam tak hodinku spala a pak začala opakovaně vyplivovat dudlika a ječet. A houpání prý nepomáhalo, tak ji nahráli šumění na diktafon a ten jí tam dali a ona hned usnula. No a mně to teĎ přijde divný, přeci nebudu furt dávat miminku do kočárku šumění. Zabírá to sice perfektně,třeba včera taky hodinu spala, pak začala řvát jak na lesy, tak jsem jí to pustila a hned zas zabrala, ale asi to moc normální není. Vypadá to,že si na to rychle zvykla a já nevím, jak jí to odnaučit. Můžete mi někdo poradit?
však ona si zase zvykne usínat bez toho, ale bez pláče to nebude
Vím,že by to bylo nejlepší, ale myslíš, že na to vyřvání není moc malá ?.......fakt nevim ![]()
Nepoužívala jsem pravidelně, ale při hysterácích. Když už ječel únavou a nemohl ani zaboha zabrat. Pouštěla jsem fén, radio nebo vysavač. Později to nahrála na CD.
Je malá,zatím bych to klidně nechala. Odnaučit řevem můžeš vždycky.
CO zatím zkusit přidat nějaký další rituál, který je „přijatelný“ (zavinout, zazpívat…), šumění postupně ztišovat, po usnutí časem vypnout a později třeba úplně zrušit?
jojo šuměli jsme, taky jsem to někde vyčetla, prý jim to připomíná zvuky z bříška, snad šumění krve, či co… U nás zabíral fér a vysavač nebo PC. Používali jsme to tak do pěti měsíců, pak to přestalo fungovat samo a už o to nestála, myslím že to přejde samo od sebe.
tak to chapu, ze je to narocne, ale,v tehotenstvi jste nezpivala? nepoustela si radio, nebo oblibenou hudbu?to by nezabralo?
my používali taky vysavač, pomáhal opravdu jen ty první dva měsíce, pak to samo přestalo fungovat. Klidně bych teďka nechala, až bude trošku větší tak třeba usne i bez toho, pokud tě to moc neobtěžuje a pomůže, tak proč to hned rušit ![]()
Ale to šumění nenaučil dítě tvůj muž či babička
To jsi ho naučila ty, za těch 9m v bříšku ![]()
Když je dítě v břiše, slyší tam různé vnitřní zvuky, které prý mohou pro něj dosahovat až 70decibelů ![]()
Stabilní zvuk je šumění krve v matčiných cévách, jak tam ta krev proudí.
Odborně se tomu říká bílý šum, například pan Karp o tom (a ještě jiných praktikách) napsal celou knížku „Nejšťastnější miminko v okolí“, doporučuju.
Takže proč nechat dítě řvát, šum mu nijak neubližuje, naopak navozuje pocit bezpečí jako když bylo u maminky. Ještě se doporučuje zavinovat (těsné zavinutí simuluje pobyt v těsné matčině děloze), velmi mírný houpavý pohyb (matčina chůze) a uspokojení sacího reflexu, pokud je u dítěte hodně silný a nedá mu spát.
Jo a máš moudrou tchýni
Místo toho aby nechala miminko vyřvat, tak mu co nejvěrněji simulovala pobyt u maminky, našla si informace, to není úplně běžné ![]()