Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nám to dělala sakum prdum firma. Přijeli v bezpečnostních oblečcích a s rouškama, eternit konzervovali jakýmsi modrým svinstvem a pak sundavali a rovnou odnášeli. Poté nám byl poslán tlustý svazek o bezpečné likvidaci, který jsme zanesli ukázat na patřičné úřady. Sama bych to nelikvidovala. Eternit je bezpečný jen do té doby, dokud se s ním nehýbe. jinak se z něj uvoňuje jemný karcinogenní poprašek, není nad to se ho řádně nadýchat.
Ja mam teda ve svem okoli hodne lidi, ketri se s likvidaci eternitu nijak nestvali- soused to po nekolik mesicu roztloukal na prach a daval do popelnice, dalsi to vozil v kyblech nekam- ani nechci vedet kam… ten prach se uvolnuje, kdyz se ten eternit treba rozlomi, tak mi to aspon vysvetlovali strechari… jak jsem uz psala, likvidovali to v beznem prac. odevu a jen v maskach, pry to tak delaji uz roky…jestli budou mit casem rakovinu z toho ci z neceho jineho se stejne neda rict… ja na to nejvetsi bourani byla s detmi u babicky, doma jsem jeste nekolik tydnu pak stejne vyhrabavala s detmi eternit z travy a zahonku, deti si na nem i hraly/bohuzel/… jsem rada, ze to mam uz za sebou…
Příspěvek upraven 06.09.16 v 14:13
@Anonymní píše:
@liky @bberundaa
Děkuji vám za zkušenosti, úplně z toho panikařím. My to na baráku máme nejspíš přes třicet let, jestli ne víc, ani netuším, tak myslíte že on ten azbest i takhle vyprchá? Určitě bychom se poptali na ten ekologický odpad, to mě ani tak netíží, spíš se fakt bojím o to zdraví. Jakože četla jsem, že když se to dostane třeba i někde do půdy, že se ta zemina musí taky nechat odvézt nebo když se to nedejbože dostane ten prach dovnitř baráku, tak vše likvidovat. Vážně je to až tak nebezpečný, nebo se v tom jenom přehání tak jako v mnoha věcech v dnešní době? Nevíte někdo nakolik karcinogenní to je? Jakože se toho jednou vdechneš a hned dostaneš rakovinu? Myslím si, že možná je to přeci jen přehnané… jak s tím asi kdysi ty střechy dělali? Mám doma dvouleté dítko, tak to řeším i kvůli tomu, nechci ho ohrozit na zdraví…
jo eternit je prudce karcinogenní, bez kombinézy, brýlí a respirátoru bych na to nesáhla. pokud je dlaždice " v klidu" tak se tolik neuvolňuje, ale nejhorší je, když se s ním hýbe, např. hází ze střechy a dole se rozlítne na kousky, tak to práší a to je právě nebezpečný, nadýchat se toho prachu.
Nám to dělala firma a byli oblečení jak z filmu „smrtící emidemie“ ![]()
Sama bych se do toho nepouštěla, už jen z důvodu rizika pádu ze střechy, my se bojíme oba výšek, tak jsme to přenechali profíkům. Jo a jeden ten dělník si sundaval ten respirátor, protože to byl kuřák a dostal zápal plic, dost ošklivej a prý to bylo z kombinace nadýchání se eternitu a skelné vaty.
Příspěvek upraven 06.09.16 v 14:31
@Anonymní píše:
Zeptám se tedy, možná bude mít někdo zkušenost. Předěláváme barák, mají nám přijít dělat novou fasádu, teď se pracuje na střeše. Ale k problému. Máme po celé boční straně baráku takové ty eternitové čtverce, netuším jak přesně se tomu říká. Máme v plánu to sundávat sami, jelikož firma za to prý chce velké příplatky. Dost se toho bojím, něco jsem si o tom přečetla a teda je mi z toho až špatně, když si představím, jaké svinstvo tady na baráku máme, natož že s tím budeme sami vůbec manipulovat. Hrozí při tom nějaké riziko? Dělali jste to taky někdo sami nebo pouze přes firmu? Chlap si to nechce nechat vymluvit, on si vždycky na všechno vystačí sám.
hele my jsme v praci bourali jednu halu a normalne jsme to likvidovali sami.. ja v tu dobu ani nemela tuseni, ze je to nejak nebezpecny
to az zpetne.. a zamestnavatel to taky vubec neresil
ale ziju ![]()
Tak jedno vdechnutí nevadí přežijete, však to lidi hojně používali (a dodnes používají, když vidím sousedy, jak tu s tím lítají po zahradě a dělají ohrádky na kompost a na slepice), ale je to hazard se zdravím, takže pokud člověk může, je lepší se tomu vyhnout. A hlavně mám pocit, že už si to jen tak sami dělat nemůžete, že už je to normálně zakázáno.
Jinak tady je přímo psáno, že právní předpisy České republiky neumožňují odstraňování azbestových materiálů svépomocí, odkaz:
http://tvstav.cz/…snich-krytin
Prý je pro rekonstrukci, nebo odstranění eternitové střešní krytiny (a samozřejmě jakékoliv jiné manipulace s azbestovými materiály) nutné získat stavební povolení od místně příslušného stavebního úřadu a ohlásit práce s azbestem na nejbližší územní pracoviště Krajské hygienické stanice. Zabývá se tím vyhláška č. 432/2003 Sb.
@Amys píše:
Tak jedno vdechnutí nevadí přežijete, však to lidi hojně používali (a dodnes používají, když vidím sousedy, jak tu s tím lítají po zahradě a dělají ohrádky na kompost a na slepice), ale je to hazard se zdravím, takže pokud člověk může, je lepší se tomu vyhnout. A hlavně mám pocit, že už si to jen tak sami dělat nemůžete, že už je to normálně zakázáno.Jinak tady je přímo psáno, že právní předpisy České republiky neumožňují odstraňování azbestových materiálů svépomocí, odkaz:
Prý je pro rekonstrukci, nebo odstranění eternitové střešní krytiny (a samozřejmě jakékoliv jiné manipulace s azbestovými materiály) nutné získat stavební povolení od místně příslušného stavebního úřadu a ohlásit práce s azbestem na nejbližší územní pracoviště Krajské hygienické stanice. Zabývá se tím vyhláška č. 432/2003 Sb.
http://tvstav.cz/…snich-krytin
jojo přesně tak, já si vzpomínám, že mi chlapi ze stavební firmy přinesli nějaký lejstra a že sjem to pak nesla na městský úřad.
@liky píše:
Ja mam teda ve svem okoli hodne lidi, ketri se s likvidaci eternitu nijak nestvali- soused to po nekolik mesicu roztloukal na prach a daval do popelnice, dalsi to vozil v kyblech nekam- ani nechci vedet kam… ten prach se uvolnuje, kdyz se ten eternit treba rozlomi, tak mi to aspon vysvetlovali strechari… jak jsem uz psala, likvidovali to v beznem prac. odevu a jen v maskach, pry to tak delaji uz roky…jestli budou mit casem rakovinu z toho ci z neceho jineho se stejne neda rict… ja na to nejvetsi bourani byla s detmi u babicky, doma jsem jeste nekolik tydnu pak stejne vyhrabavala s detmi eternit z travy a zahonku, deti si na nem i hraly/bohuzel/… jsem rada, ze to mam uz za sebou…Příspěvek upraven 06.09.16 v 14:13
@Anonymní píše:
@liky @bberundaa
Děkuji vám za zkušenosti, úplně z toho panikařím. My to na baráku máme nejspíš přes třicet let, jestli ne víc, ani netuším, tak myslíte že on ten azbest i takhle vyprchá? Určitě bychom se poptali na ten ekologický odpad, to mě ani tak netíží, spíš se fakt bojím o to zdraví. Jakože četla jsem, že když se to dostane třeba i někde do půdy, že se ta zemina musí taky nechat odvézt nebo když se to nedejbože dostane ten prach dovnitř baráku, tak vše likvidovat. Vážně je to až tak nebezpečný, nebo se v tom jenom přehání tak jako v mnoha věcech v dnešní době? Nevíte někdo nakolik karcinogenní to je? Jakože se toho jednou vdechneš a hned dostaneš rakovinu? Myslím si, že možná je to přeci jen přehnané… jak s tím asi kdysi ty střechy dělali? Mám doma dvouleté dítko, tak to řeším i kvůli tomu, nechci ho ohrozit na zdraví…
Ano je to tak nebezpecne, rakovina se muze projevit za 20-30 let a rakovina z azbestu je nelecitelna. Jinak ja patrim taky mezi udavace a jsem na to nalezite pysna.
@Jana525 Je vidět, že v našem Kocourkově se lidi příliš zákony a vyhláškami neřídí. Když už je jim šumák zdraví, tak alespoň tohle by respektovat mohli ![]()
Eternit není nebezpečný, když s ním nijak nemanipuluješ, tzn. nepráší se z něj. Jde o to, že bys mohla vdechnout azbestová vlákna, půdu to nijak neovlivňuje. My jsme měli z eternitu plot a chlapi (meloucháři) ho rozebírali ručně (já sama bych to nedělala) a jeden soused z vesnice si ho na kárce rovnou odvážel domů-dělal z něj střechu na chlívky. Takže jsem ho ho zbavila zdarma. Naštěstí mě nikdo neudal.
Jinak ale kamarádka bude taky rozebírat eternitovou střechu a eternit budou odvážet do města, kde bydlí, zdarma do sběrného dvora. Smí se tam dát ale jen určité množství, takže tam postupně půjde půlka jejich rodiny s OP, aby to tam dali vše.
@liky @bberundaa