Šunka pro děti - je opravdu lepší?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Šunka pro děti - je opravdu lepší?
Ahoj, chci se zeptat, jestli náhodou někdo nemáte zasvěcené info, zda dětská šunka je opravdu složením přizpůsobena dětem. Tzn. méně soli, barviv, konzervantů… Nebo je to jen podvod? Jaké uzeniny kupujete svým dětem?
Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
když šunku, tak pokud možno dětskou, jsem jednou studovala na obalu složení a je tam čehosi míň, už nevím - soli?
Nic jiného malýmu záměrně nekupujeme, čímž nechci říct, že nic jiného neochutnal. Ale my sami s manželem moc na uzeniny nejsme, takže u nás je to jen šunka, debrecínka, uzený a sem tam anglická (tu spíš na vaření, na provonění - třeba do míchaných vajíček
) Sem tam (2-5× za rok) koupíme suchý salám - paprikáš, poličan, vysočinu a tak, hlavně na Vánoce a Silvestra - takže nákup se blíží ![]()
Z levných salámů (typu český, gothaj,…) mi nebývá (nebývalo) dobře, asi obsahují nějaké škroby nebo něco, na co mám alergii - takže u nás i zapečený těstoviny nebo bramboráky jsou se šunkou, max šunkovým salámem (nebo taky zcela vegetariánsky bez)…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj.Nevím,jestli to můžu považovat za zasvěcené info,ale měla jsem v ruce letáček o šunce pro děti-myslím od Makovce.Bylo tam napsáno,že obsahuje méně soli,konzervantů a barviv a vhodná pro děti od 3 let.
Nejsem zastánce podávání uzenin malým dětem.Adámek dostal šunku pro děti a dětské párky občas po 2.roce. Celkově moc na maso není,ale tu šunku a párky má rád.Už má 3 a půl roku,občas mu to dopřeju..
Emička masíčko miluje,ale uzeniny jí dávat nebudu.Ani s označením dětské.V roce a měsící to nepovažuju za nutnost.Dávám jí k rohlíku nebo chlebu žervé,cottage,čerstvý přírodní sýr,někdy obyčejné nebo rostlinné máslo,občas tvarohovou pomazánku,vaječnou pomazánku.Vše nesolené,nekořeněné,upravené pro ni.Má to moc ráda a kdyby ochutnala šunku,obávám se,že by nechtěla nic jiného.
Adámkovi kromě dětské šunky,občas kvalitní šunky od kosti,drůbeží šunky a dětských párků jiné uzeniny nedávám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja si nedelam iluze, ze je to maso, ale spis smes soji mouky a barviv a toho masa je tam poskrovnu.
Jedina „prava“ sunka je ta od kosti, detskou taky obcas koupim, ale pro sestiletou. Ale rok a pul stara holky mi ji uz taky ochutnala - vydyndala od starsi a hroutit se kvuli tomu taky nebudu… ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahojda,
ano, v dětské šunce je málo soli…co jsem se ale dozvěděla od prodejkyně, díky tomu se víc kazí a pokud někde leží nakrájená…není moc jistota jak moc čerstvé to je ![]()
Nezapomenu jak na mě prodavačka „dětskou neee, vemte raději kuřecí“ a já udiveně „proč ?“, ohlédla se za sebe a řekla, sama mám děti a tohle nedávejte, je to rychle se to kazí a chvíli to tu už je ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dětská šunka obsahuje patrně nižší obsah soli a množstevní množství konzervantů. Rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že je vhodná pro děti, ani od 3 let. Je to uzenina jako každá jiná a obsahuje stejné konzervanty jako ostatní.
Schválně si zadej kódy konzervantů do databáze a zjistíš, že patří do skupiny páté a čtvrté (děti, těhotné, kojící by měli jíst jídla s obsahem aditiv max. do třetí skupiny).
Samozřejmě je to každého věc, jakým způsobem se stravuje. Musím říci, že poté, co jsem si začala vyhledávat co která potravina obsahuje, mě na hodně věcí přešla chuť.
Já se snažím opravdu hlídat složení potravin, které kupujeme. Uzeniny ani salámy nekupujeme. To si raději koupím kvalitní sýr nebo libové maso a cenově to vyjde nastejno.
Občas kupujeme párky Natural, které občas (asi tak 2× ročně) dám své téměř 4leté dceři, pokud chce.
Dětská šunka je chytrý obchodní tah, protože hodně lidí si myslí, že dětská šunka automaticky znamená vhodná pro děti. Bohužel tomu tak není
.
Ber mě prosím s rezervou, plně respektuji, že ne každý chce žít bez uzenin a salámů. Já je také dřív jedla, teď, když vím, co v nich je, po nich netoužím a dětem je rozhodně dávat nebudu.
Příspěvek upraven 18.12.09 v 08:20
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás se taky občas stane,že Emička něco ochutná od Adámka
Taky se k vůli tomu nehroutím ![]()
Myslím si,že je to uzenina jak uzenina.Ty řeči kolem toho jsou jen reklama a trik na lidi,aby to kupovaly..
Něco podobného jako reklama na čokoládu plnou mléka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vidím v tom chyták na lidi, co nečtou složení. Jednak přímo na obalu píšou, že se nehodí pro malé děti a jednak obsahuje stejně hlavně vodu a škrob (masa tam není moc). Oproti obyč šunce používá jako konzervant céčko a má méně soli. Každopádně nepatří mezi nejzdravější potraviny a dítěti ji dávat určitě nebudu do věku až si to sama koupí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím
jestli se mohu přidat, tak souhlasím, dětská šunka se podle testů slanější než ta běžná, je v ní sice více svaloviny, ale ta sůl není pro prcka (ani dospělého) nic zdravého. Doporučuji kvalitní dušenou šunku, když jí chci koupit, tak se ptám jaké je složení svaloviny a soli, když na mě prodavačka kouká jako že jsem upadla, tak si jí nekoupím, ale už mám vyzkoušenou jednu místní krajovou dušenou šunku a je skvélá. Chce to hledat, ale detskou fakt ne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S tim kazenim je to pravda - kdyz koupim tu balenou, tak ta se musi snist hned po otevreni, druhy den uz zasmrada… ![]()
- Citovat
- Upravit
Taky se dětské šunce vyhýbám, bohužel malej nesmí nic z mlíka, takže máslo, sýry, lipánky, to vše je pro nás pasé a tak dávám i šunku na svačinu, kupuju od kosti. No a až najdu šunku bez E250, tak to asi půjdu oslavit, zatím jsem takovou nenašla.
Nevíte někdo, zda existuje či zda se vůbec dá bez toho vyrobit? Myslím, že je to o tom, že dnes se proces výroby hodně urychluje, protože je to pak levnější a konkurenceschopné, dlouho udit už se dnes nevyplácí, tak se tam musí přidat jiné věci. Může to tady někdo, kdo tomu rozumí, potvrdit?
Někde jsem slyšela rozhovor o tom, že tradiční způsob výroby není ekonomický.
Já bych radši zaplatila víc, jenže není na výběr, E250 je prostě všude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Občas jsme kupovali šunku Natural. Koukněte se někdy v obchodě na složení. Myslím, že je vpohodě, chutná i víc masově. Rozhodně oproti „dětské“ šunce. Ale je pravda, že druhý den po otevření už není dobrá, takže je dobré koupit takovou, která má ještě několik dní (nejlépe týden)do konce trvanlivosti a je třeba ji sníst ještě ten den.
Jinak si můžete udělat šunku vlastní… vydrží pár dní v lednici. Jednou ji dělal i Havlíček v pořadu Jste to, co jíte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vlastní šunku? A jak? Já teda občas dám radši tenoulinký plátek pečeného libového masa místo šunky, ale je to tím, že malej fakt nemůže skoro nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Našla jsem třeba tenhle návod…
http://www.prozeny.cz/…-sunka-kruti
Je dobré část masa (kuřecí či krůtí) pomlít a část nakrájet na ty kostičky.
My jsme ji vařili v sáčcích na tlačenku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit