Superdávka, budeme mít nárok?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24827
10.10.25 10:48
@Janli píše: Více

taky bych to tak udělala..
kolegyně jezdí fabkou za 20tisíc a poslední dva roky to jen tankuje, nic to po ní nechce, jezdí to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8106
10.10.25 10:57
@Janli píše: Více

To jsi trefila, jeden z těch vraků je právě stará felicie :) Že hnije karoserie by nebyl takový problém, to jí tu vždycky někdo zavaříme, ale ten motor už to má v podstatě za sebou, s tím už nic moc nenadělá. Druhé je stará oktávka, kde se bojuje o každou technickou. Ani kdyby se jí oba ty vraky povedlo prodat, tak za to spolehlivé auto prostě nekoupí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8106
10.10.25 11:04
@Lucy75 píše: Více

Přesně, chápu, proč se to tak do toho zákona dalo, ale mělo se nějak zohlednit, jestli ten člověk má dvě Lamborgini, nebo dva staré vraky, u kterých se po natankování plné nádrže zdvojnásobí jejich cena. Myslím, že ta místní holčina by jásala nad 15 let starým autem, ty její vraky budou mít spíš dvakrát tolik. No očekávám, že teď na podzim půjde i nakoupit dost pěkných zachovalých motorek, protože kdo si syslil doma nějakého pěkného veterána po dědovi a bylo mu ho z nostalgie líto prodat, tak bude muset, pokud bere nějaké dávky a má k tomu i auto, které potřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10863
10.10.25 11:07
@rmot píše: Více

Ano, cena auta nebo stari by asi bylo vhodnejsi ukazatel. Ale zade silena administrativa s odhadem cen.
A tedy ono moc pripadu, kdy jedna osoba ma 2 auta nebude. Normalni je rodina a 2 auta. Kdyz maji 3, tak uz to nebyvaji zadatele davek NEBO je to prave ta skupina, kterou chce nova davka vyradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8106
10.10.25 11:21
@Tarena píše: Více

Z vlastní zkušenosti, kdy jsem v životě žil na střídačku na vsi i ve městě, tak zaleží hodně na lokalitě. Ve městěch sleduji, že je čím dál víc rodin bez auta, protože ho prostě nepotřebují. U nás v podstatě ve všech větších městech dobře funguje MHD na to, aby se člověk všude docela rychle a pohodlně dostal a od revoluce se to mám pocit pořád zlepšuje. Ale na vsích se to spíš zhoršuje. Jen tady, kde teď bydlím, se za poslední roky ubraly autobusy tak, že se s nimi v podstatě do práce a z práce jezdit nedá. Tak je běžné, že mají lidi víc aut. Také mám víc aut, ale tedy hlavně kvůli tomu, že mám jedno na běžné ježdění, potom větší na výlety s místem na spaní, potom velkou obludu na převoz čehokoliv, atd. Ale samozřejmě i kvůli tomu, že jsem víc v klidu, protože vím, že pokud bych někam chtěl jet a auto nenastartovalo, tak sednu do jiného a jedu. Protože bez pojízdného auta má dnes v hodně obcích člověk v podstatě domácí vězení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10863
10.10.25 11:24

To ano, ale ty asi nejsi zadatel o davky. Ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8106
10.10.25 11:37

Nemyslel jsem to proto, že bych bral dávky, ale že je normální, že na vesnicích často překračuje z praktických důvodů počet aut počet lidí v domácnosti a nemusí za tím být nějaké hromadění majetku. Teď mě napadlo, že jeden starý soused, který už umřel, tak měl takový fakt starý traktor a auto. Pokud by bral nějakou dávku na bydlení, přišel by o ní jen kvůli tomu, že měl dvě motorová vozidla? Nebo když bude mít řemeslník na vesnici dodávku na práci a k tomu malý osobák, také by byl bez nároku? Musel by malé auto prodat a jezdit všude třeba dodávkou narvanou nářadím a s žebříkem na střeše? :) Počítá se vlastně jen osobní auto, nebo jsou do toho zahrnuté i motorky, dodávky, náklaďáky, kombajny? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10863
10.10.25 11:44

Moc to komplikujes. Vazne si nemyslim, ze bude tolik pripadu OPRAVDU sociálně slabych, kteri budou mit 3 auta a karavan, aby jezdili 2krat rocne na dovolenou a tam pracovali na HO od more apod.
Pokud mas 2 auta na 2 dospele tak proste.to vykryjes, nebo mas aousedy. Drzet si 3 auta, kdyby náhodou jedno nejelo je dost drahy spas.
A hlavně na vesnici si lide pomuzou. U nas se bezne pujcuji auta, pokud nekomu nejede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42118
10.10.25 11:50

Ta auta jsou trochu nedomyšlená, ale to by se mohlo řešit poměrně malou úpravou - cena autoparku :mrgreen: + pracovní automobil příslušné kategorie (aby někdo nevydával Teslu za auto pro řemeslníka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33468
10.10.25 11:52

@rmot chapu a znám, taky žiju v malé vesnici. Ale pokud někdo potřebuje pro každého člena rodiny auto na dopravu do práce a nebo na dopravu na zakázky, tak asi není příjemcem sociálních dávek na bydlení apod.?
Takoví lidé mají většinou i rezervy, takže není problém překonat čtvrt, půl roku slabšího výdělku ze živnosti, nebo výpadku příjmu ze zaměstnání. Nanejvýš jdou na pracáku, aby měli zaplacené zdravotní pojištění, případně podporu v nezaměstnanosti. Ani je nenápadne v tom období žádat o další dávky, i když by možná mohli, nevím. Většina lidí chápe dávky jako pomoc pro lidi opravdu v nouzi, buď dlouhodobě, nebo náhle při velké pohrome typu záplavy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8106
10.10.25 11:53

No mě teď vrtá hlavou, jestli se do toho počítají i ty traktory, dodávky, motorky, kombajny… :) Párkrát už jsem někoho vezl, když mu chcíplo auto, nebo vezl náklad, když mají doma jen osobák, ale auto cizímu nepůjčím. Je velmi málo lidí, komu bych auto půjčil a i tam bych se obával, že se rozhádáme, když s ním něco provede a já to budu chtít uhradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21866
10.10.25 11:55
@Marika29 píše: Více

Do té doby, než to z té rodiny nový vlastník vyvede. Takových mladých i starých naivnich, zamilovaných, co přepsaly majetky na nového chlapa po pár týdnech, popř se zadlužily a exekutor vzal veškerý majetek nebo ten majetek zastavily oproti půjčce, kterou nesplacely…těch jsou plné občanské poradny. A platí to i o chlapech.

Zrovna před týdnem mi známá říkala, že zjistili, že otec přepsal svůj byt na nějakou pochybnou ženštinu, i když se o něj léta starala jen ona se svojí dcerou a otec roky říkal, že byt případne jeho jediné milované vnučce. Pak se objevila nějaká kamarádka, něco mu nakecala a byt je psaný na ni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8106
10.10.25 11:58
@Havlova píše: Více

Ono by možná stačilo, kdyby se počítala jen vozidla vyloženě v kategorii osobní automobil. Protože i pracovní dodávky jsou vedeny jako nákladní automobil a to si asi zbohatlíci na machrování kupovat nebudou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42118
10.10.25 11:58

Právě mě napadlo - dcera má smlouvu na 1 pokoj v bytě - klasika studentské bydlení. Myslíte, že by dostala dávku na bydlení (ne, fakticky žádat nebudeme).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
10.10.25 12:01
@mado píše: Více

Netuším ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...