Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky mám prvňáka, poraďte jaké svačinky do školy…Pořád točím rohlíky, šunka, sýr, jablko, sušenka, ovocná tyčinka…
Hoďte sem, prosím, nějakou inspiraci na pomazánky, prostě co dáváte vašim malým dětem…
Díííííky ![]()
@Petája píše:
Holky mám prvňáka, poraďte jaké svačinky do školy…Pořád točím rohlíky, šunka, sýr, jablko, sušenka, ovocná tyčinka…
Hoďte sem, prosím, nějakou inspiraci na pomazánky, prostě co dáváte vašim malým dětem…
Díííííky
Sendvice, jogurt, pomazanky, ovoce, onigiri, salat..
@Wani píše:
Sendvice, jogurt, pomazanky, ovoce, onigiri, salat..
Onigiri děláš sama? To by mne zajímalo.
@selia píše:
Onigiri děláš sama? To by mne zajímalo.
Ono na tom nic neni, uvaris ryzi, necim ji naplnis, udelas z toho urcity tvar a obalis rasou. ![]()
Tousty, jogurty, presnidavky (pro male deti maji oboji v tech kapsickach), rizecky do bagety, domácí buchtu/kolac, jakekoliv ovoce (co se hur ji predem nakrajet), nakrájenou okurku, papriku, mrkev… nevim na jake úrovni ma tvoje dite stravování a jak moc v klidu se dokaze najist, jestli je zive a potrebuje neco chytit do ruky a behat s tim po tride, tak moc možností nez ten rohlik neni no, pokud zvladne u jidla klidne sedět, tak bych dala treba i salaty do misky a malou vidlicku ![]()
Do školy už krájím jenom ovoce a zeleninu. Pokud se dcera o půl osmé normálně nasnídá, taková svačina jí musí do oběda stačit. Když nechce ráno jíst, šunka v pečivu, toust nebo buchta. Nic namazaného na čemkoliv nejí. Přitom já miluju a ráda dělám pomazánky. Její chyba. ![]()
@Petája píše:
Díííííky
Hrozně dobrá je mrkvová. Najemno nastrouhanou mrkev podusit krátce na másle. Smíchat s lučinou, solí a trošinkou česneku. I bez česneku je dobrá, když nechce “smrdět” mezi spolužáky.
Moc mě láká zkusit domácí tortily
https://www.kucharkaprodceru.cz/…ci-tortilly/
a prosím o inspiraci, čím vším plnit ![]()
jinak u nás mají největší úspěch - zapečené toasty se sýrem a šunkou, mufiny, nakrájená okurka a mrkev na hranolky a pak pečivo s čímkoli. Ráda bych také rozšířila repertoár ![]()
@berusa.m píše:
Hrozně dobrá je mrkvová. Najemno nastrouhanou mrkev podusit krátce na másle. Smíchat s lučinou, solí a trošinkou česneku. I bez česneku je dobrá, když nechce “smrdět” mezi spolužáky.
děkuju, tuto zkusím hned zítra
bez česneku (ten si tam dám já
)
Zkoušela jsem leccos, domácí tvaroháčky, tortilly… kašlu na to, nakonec jedu pečivo s něčím (oblíbená jsou ořechová másla) nebo domácí buchta + ovoce. Na odpoledne ovesná tyčinka. Syn moc příznivce inovací není.
@cell píše:
Moc mě láká zkusit domácí tortily
https://www.kucharkaprodceru.cz/…ci-tortilly/
a prosím o inspiraci, čím vším plnitjinak u nás mají největší úspěch - zapečené toasty se sýrem a šunkou, mufiny, nakrájená okurka a mrkev na hranolky a pak pečivo s čímkoli. Ráda bych také rozšířila repertoár
Tortily plním nejlíp řízečkama. Ty ale málokdy zbydou.
Super je i obrat zbytky kuřete, k tomu listový salát, salátovou okurku, sýr a trochu dresinku. Chutná mi tam i rajče, ale spíš celé malé cherry rajčátko. Krájené to brzy rozmočí.
@Petája jinak na jogurty a tvaroháčky jsem si koupila v Tescomě malé zavařovací sklenice. Mají jich 6 v sadě, vyjdou na více dní, lze je dát do myčky. Dobře drží víčka, jsou z pevného skla a tak akorát velké. Dá se do nich dát jogurt s musli nebo třeba ovocný salát nebo cokoli.
@cell
Tortily plním jako rohlík. Šunka, sýr, salát, marmeláda, nutela…
A k svačině dávám skoro všechno. Ovesné kaše přes noc, jogurty, tvarohy, lupínky do mlíka bez mlika, saláty ovocné nebo zeleninové, bagety, buchty, tortily…
Dcera chce jen ovoce a zeleninu. Přidávám pár ořechů. Na odpoledne do družiny musli tyčinku nebo přesnídávku v kapsičce. Ráno normálně snídá, v půl dvanácté je v jídelně na obědě, takže ji to takhle stačí.