Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry recepty na svaciny byvaji v tech Albert magazinech, zkus pohledat, nevim kdy vychazeji, ted by tam mohly bejt nejaky tipy na svacinky. Je to k dostani v Albertech, zdarma.
A nevím, proč někdo řeší zavařovačky?
I v tescu se dá koupit krabička se 4 klipy po stranách, ze které nic nevyteče.
@Apaji píše:
@KatcheTak jasně, chápu rozdíl mezi holkou pubošem a klukem, který je v tom věku kyselina. Jen je strašné, že na 14.letá děcka nakládají takřka dospělácké pracovní hodiny (jak píšeš od těch 7 do 15, což je 8 hodin)
Jsem ráda za to, že naše škola má právě tu hodinu pauzu na oběd a proběhnutí mezi dopoledním a odpoledním vyučováním. Sice je ta hodina u nás v obci opruz - plný obchod uřvaných puberťáků (takže jít nakoupit po 12 hod. nehrozí), do skoro 13. hod se mi courají pod oknem a sprostě na sebe hulákají(jsme na cestě k tomu obchodu), to je samé pítcho sem pítcho tam, případně jdou, mají hlavu zvrácenou na zad a neartikulovaně řvou do nebe - jen tak
![]()
Ale ta hodina se dá přežít a jsem za ni fakt ráda, když mi to tak popisuješ
![]()
No jo, ale dospělý zaměstnanec má právo jít po 4 hodinách práce na pauzu. Což tyto děti nemají. Spíše bych se možná ozvala - učitelka, ředitel, zda by tam tu jednu hodinu na oběd nemohly dát, i za cenu, že by děti končily o tu hodinu později. Jít na oběd ve 14:30 mi přijde značně divné a nezdravé.
@Azeretereza píše:
Dobry recepty na svaciny byvaji v tech Albert magazinech, zkus pohledat, nevim kdy vychazeji, ted by tam mohly bejt nejaky tipy na svacinky. Je to k dostani v Albertech, zdarma.
Nebo to lze najít na netu.
@elen-ka Oni ale přece mají možnost se najíst - o přestávkách. Dvě mají 20 minut. Jinak to takhle je na prakticky všech gymnáziích, leta to funguje, takže to asi je v pohodě. Jen jsem chtěla pár tipů, co nabídnout žravému dítku:-)
Tak ať si řekne sám, co chce k svačině (a sám si jí taky udělá), ne? ![]()
No, já myslela, že musí mít alespoň ty 10. minutové pauzy mezi předměty + velkou přestávku (15-20 minut, u nás je 15. minutová) - tak ty pauzy by alespoň nahradili tu půlhodinu u dospělých…To beru jen čistě rozpočet, bez emocí.
Ale jinak souhlasím, že je zvěrstvo nechat mladé lidi ve vývinu bez oběda až do půl třetí, a to nemluvím o tom, že se posune návyk mít zdravě rozvrženy porce jídla během dne
. Já když mám dietu, tak opravdu musím obědvat mezi 12-13 hodinou, pokud čekám na manžela do půl třetí, mám úplně rozhozené svačiny, omezování sacharidů na večer je pro mě problém a ať dělám, co dělám nehubnu, nebo jen veeeelmi pomalu. Stačí mi upravit dobu jídla a jde to samo.
Tady je opravdu na zvážení, zda se neobrátit na ředitele (pokud nepochodí na zřizovatele) školy, že je to nezdravé, že se jedná o mladé lidi, kteří jsou ve vývinu, bez oběda ve vhodný čas mají menší výkon (mentální i fyzický), že se jim kazí vhodné rozvržení jídla během dne a tím i metabolismus (teď to problém není, ale za pár let může být) a že i dospělí mají pauzu na oběd. Opakuju, že tohle je fakt zvěrstvo!
@Katche píše:
@elen-ka Oni ale přece mají možnost se najíst - o přestávkách. Dvě mají 20 minut. Jinak to takhle je na prakticky všech gymnáziích, leta to funguje, takže to asi je v pohodě. Jen jsem chtěla pár tipů, co nabídnout žravému dítku:-)
V pohodě. Typy bohužel nemám, spíše čerpám co tu kdo poradí, páč sama nevím co dávat a to nemám zatím puberťáka. Ale my snad i na střední měli pauzu na oběd a pak odpolední vyučování, na VŠ to stejné. Proto mě to překvapilo. Zase na druhou stranu je otázka, že pokud by se třeba jen zeptalo více rodičů, tak by to mohli změnit.
Jinak co si pamatuji, tak jsme v tomto věku (já i brácha) mívali chleba s něčím. Nyní bych to třeba obzvláštnila nějakým wrapem či zabalenou tortilou.
@elen-ka píše:
No jo, ale dospělý zaměstnanec má právo jít po 4 hodinách práce na pauzu. Což tyto děti nemají. Spíše bych se možná ozvala - učitelka, ředitel, zda by tam tu jednu hodinu na oběd nemohly dát, i za cenu, že by děti končily o tu hodinu později. Jít na oběd ve 14:30 mi přijde značně divné a nezdravé.
Ale zas nemá kratší pauzy každých 45 minut.
Úplně normálně jsme už na ZŠ měli 7 vyuč. hodin před obědem.
@Apaji píše:
@elen-kaNo, já myslela, že musí mít alespoň ty 10. minutové pauzy mezi předměty + velkou přestávku (15-20 minut, u nás je 15. minutová) - tak ty pauzy by alespoň nahradili tu půlhodinu u dospělých…To beru jen čistě rozpočet, bez emocí.
Ale jinak souhlasím, že je zvěrstvo nechat mladé lidi ve vývinu bez oběda až do půl třetí, a to nemluvím o tom, že se posune návyk mít zdravě rozvrženy porce jídla během dne
Tady je opravdu na zvážení, zda se neobrátit na ředitele (pokud nepochodí na zřizovatele) školy, že je to nezdravé, že se jedná o mladé lidi, kteří jsou ve vývinu, bez oběda ve vhodný čas mají menší výkon (mentální i fyzický), že se jim kazí vhodné rozvržení jídla během dne a tím i metabolismus (teď to problém není, ale za pár let může být) a že i dospělí mají pauzu na oběd. Opakuju, že tohle je fakt zvěrstvo!. Já když mám dietu, tak opravdu musím obědvat mezi 12-13 hodinou, pokud čekám na manžela do půl třetí, mám úplně rozhozené svačiny, omezování sacharidů na večer je pro mě problém a ať dělám, co dělám nehubnu, nebo jen veeeelmi pomalu. Stačí mi upravit dobu jídla a jde to samo.
souhlasím. Já taky dodržuji pravidelné rozvržení jídla a vedu k tomu své děti. I když já měla opačný problém, dcera se třídou chodila na oběd v 11 hodin, domů jezdila ze družiny v 16 hodin. I když jsem ji nabalila jednu větší a jednu menší svačinu, většinou to dopadlo tak, že to snědla obráceně a odpoledne měla hlad
. I když ode věděla co a jak.
MOc děkuju za tip na Albert magazín. Některý recepty vypadají velmi dobře.
Já teda vařím denně a tak 4× týdně peču, takže recepty mám, jen ty nápady mě po tolika letech opustily.
začnu péct domácí housky, do kterejch rovnou zapeču suchý salám.
Muffiny - sladké i slané.
Sendviče - ono je to docela dobrý i studený.
zaujala mne ta pití, smoothie - myslíte, že to vydrží?
@Katche píše:
MOc děkuju za tip na Albert magazín. Některý recepty vypadají velmi dobře.
Já teda vařím denně a tak 4× týdně peču, takže recepty mám, jen ty nápady mě po tolika letech opustily.začnu péct domácí housky, do kterejch rovnou zapeču suchý salám.
Muffiny - sladké i slané.
Sendviče - ono je to docela dobrý i studený.
zaujala mne ta pití, smoothie - myslíte, že to vydrží?
Smoothie vydrží dopoledne, ale otázka je, zda ho to zasytí. Možná do nich přidat ovesné vločky apod.
@Katche Ještě mě napadají palačinky, ty jsou dobré i studené.
@rozand umíš si představit to množství palačinek?
už teď jich dělám ze tři litrů a mám kliku, když na mě 3 zbydou:-) Ale pokud se to stane, tak jim je ráda schovám, jako mlsku do školy…