Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Katche no spíš bych upekla bábovku, bublaninu, cokoliv na plech, to se jim bude dobře nosit v krabičce
@Monchichik to určitě budu dělat. Už letos jsem pekla, ale zdá se mi, že víc peču a míň toho zbývá. Občas mám pocit, že vídám puberťáka u krmítka i v noci…
(večer jsem upekla tvarohovou bábovku a ráno tam byly dva takový chudáci kousky)
@Katche ja mam taky dva kluky, mimino a 4 letak. Uz se nemuzu dockat, az budu varit v pradelni hrncich ![]()
@Monchichik zadelavat v rokli, no to je ![]()
@Katche a to mu snad nebudeš připravovat ty, že ne?
jinak fajn jsou různý bagety, jednou salámová, jindy sýrová, s miniřízečky, trhaným masem… Fajn věc je třeba vejce natvrdo, ale nevím, jestli mu spolužáci zrovna poděkují, když to tam vytáhne
. My měli ve škole lednici a mikrovlnku, to bylo fajn, dalo se vzít s sebou nějaké normální jídlo a ohřát. A v rychlovarné konvici čaj, když byla zima
. Chleba se sádlem a škvarky fajn, levné, syté a když to není každej den
. Štrůdl na sladký i slaný způsob… hlavně všeho hodně
.
Já dávám tousty,pizza šneky,slané záviny,sladké buchty a koláče…
bramborák na plech a na kostky do ruky, jak s tou bublaninou..
kdybyste někdo narazili na recepty na plech, obdoby jiných jídel upravené na plech co se dají jíst rukou studené, tak to sem hoďte, já to před lety viděla někde, bylo to jak když recepty pro remosku nebo jak Sovákova kuchařka pro chalupáře.. byly tam tuším i lasagne/šunkafleky co se něčím zalili až tu ztuhlo a nepatlalo a dalo se to jíst jak francouzský slaný koláč do ruky..
taky tu před časem byla podobná diskuze kde paní sháněla jídla pro kamioňáka a tam byly taky podobné vychytávky..
taky tu někdo psal o pizze na plech, akorát je otázka co na to, aby to nepadalo a nepatlalo..
@Apaji píše:
@elen-kaNo, já myslela, že musí mít alespoň ty 10. minutové pauzy mezi předměty + velkou přestávku (15-20 minut, u nás je 15. minutová) - tak ty pauzy by alespoň nahradili tu půlhodinu u dospělých…To beru jen čistě rozpočet, bez emocí.
Ale jinak souhlasím, že je zvěrstvo nechat mladé lidi ve vývinu bez oběda až do půl třetí, a to nemluvím o tom, že se posune návyk mít zdravě rozvrženy porce jídla během dne
Tady je opravdu na zvážení, zda se neobrátit na ředitele (pokud nepochodí na zřizovatele) školy, že je to nezdravé, že se jedná o mladé lidi, kteří jsou ve vývinu, bez oběda ve vhodný čas mají menší výkon (mentální i fyzický), že se jim kazí vhodné rozvržení jídla během dne a tím i metabolismus (teď to problém není, ale za pár let může být) a že i dospělí mají pauzu na oběd. Opakuju, že tohle je fakt zvěrstvo!. Já když mám dietu, tak opravdu musím obědvat mezi 12-13 hodinou, pokud čekám na manžela do půl třetí, mám úplně rozhozené svačiny, omezování sacharidů na večer je pro mě problém a ať dělám, co dělám nehubnu, nebo jen veeeelmi pomalu. Stačí mi upravit dobu jídla a jde to samo.
Jsou země,kde mají rozvržení jídla jinak přirozeně,v čase oběda mají jen toust a lehký salát a večeři o několika chodech mají až později,kolem čtvrté,páté odpoledne. To chceš říct,že mají všichni ve zvýšené míře civilizační nemoci,nižší mentální výkon atd.?
@Jana206 píše:
Já dávám tousty,pizza šneky,slané záviny,sladké buchty a koláče…
hoď recept na pizza šneky, plís
já mám obrovskej úspěch s česnekovými trojhránky - 500 ml mlíka, droždí, 750 mouky, 100 olej, sůl, cukr. Vykyne, rozválí (naprosto se nelepí!) a správně se tam dává máslo s česnekem, ale já to cpu i šunkou, sýrem…) potřeš máslem, zavineš, dáš na plech, nakrájíš to cikcak na trojhránky, necháš 20 minut kynout na plechu a upečeš. Pak se to podle těch řezů skvěle láme…
z tohohle množství josu 4 štrůdly, dost sytný
@Katche no a moji všichni chlapi jsou na sladký, já jsem pekla denně, upéct jednu bábovku by bylo fakt trapný, to by se asi servali
, kupovat se to nedá, to bych přišla na buben, takže jedině péct a péct a péct…teď s tím jedním je to taková pohoda ![]()
@Monchichik to byla bábovka pro nejmladšího, k svátku… Nojono, měla jsem ji dát pod zámek…
@Katche Ne, vzít si jí sebou do postele, zámek překonají
A měla si upéct aspoň dvě, aby měl ten starší mlsoun taky něco na svačinku ![]()
nádivka se dá jíst také studená, nebo těstovinový salát se zeleninou a nivou, ten také pár hodin vydrží bez ledničky.
Taky jsem si do práce nosila v těsnící krabičce jogurt, případně mléko a k tomu v sáčku ovoce/cereálie atd.