Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@evale Je to osobní záležitost babičky. Ona má k tomu postoj, který by si měla respektovat. Normální nevím-nebydlím s vámi. Její dcera ji netýrá ani snad proboha neomezuje.
@evale píše:
A vám všem připadá normální, že se čtyřicetiletá ženská nechá obskakovat od maminky. V podstatě je to tak, že babička její děti adoptovala. Měvůbec nejde o to aby mě pomáhala. Jsme soběstační ve všem, ale když dítě pláče za dveřma že chce dolů a babička si ho nevezme. A přitom vím, že kdyby tu švagrová nebyla, chovala by se jinak.
tak běž za tchýni ty a zeptej se ji, jestli může jít na chvilku k vám. To jsi nezkoušela? Chápu, že je pohodlnější, poslat tam dítě
Mimochodem mi prijde zase sobecke, ze vic nez o to aby se teda tchyne v letech neudrela te zajima pozornost k detem. Pritom pece o deti pro starsiho cloveka je zaprah jako prase.
@evale píše:Že by mi to vadilo? Ano a hodně. A že by mi do toho něco bylo? Ne, není to moje máma. Řešíš, co Ti nepřísluší. Pokud máš ještě to štěstí a máš své rodiče, zkus více času trávit s nimi.
@martina.se @Moucharda @Kofolová Holky a vám by nevadilo, že si švagrová válí šunky celý den a babička celá uhoněná nemá energii na to aby se chvíli věnovala vašim dětem? A víte co zamrzí nejvic? Když jsou děti nemocné, tak ani nevyleze těch pár schodů, aby se na ně podívala.
@atominnka Nikdy bych svou dceru nerozmazlovala, to bych si pak vychovala druhou švagrovou, neschopnou postavit se na vlastní nohy ještě ve čtyřiceti. Myslím, že je to selhání rodičů, když dítě takhledopadne.
Postavit na vlastni nohy
hlavne, ze vy zijete v dome u tchanu.
@evale píše:
A vám všem připadá normální, že se čtyřicetiletá ženská nechá obskakovat od maminky. V podstatě je to tak, že babička její děti adoptovala. Měvůbec nejde o to aby mě pomáhala. Jsme soběstační ve všem, ale když dítě pláče za dveřma že chce dolů a babička si ho nevezme. A přitom vím, že kdyby tu švagrová nebyla, chovala by se jinak.
Hele, tak se vyprdni na švagrovou, jaké si to kdo udělá…ale domluv se s babi, že by jí děti rády viděli, kdy na ně bude mít čas. Ovšem pokud už si rozjela argumentaci jako tady v diskuzi, obávám se, že to budou brát jen jako další „prudu“…
@karinka píše:
tak pravidlo to taky vždy není. Moje máme se mohla přetrhnout pro bráchové děti a byli u nás hodně často. Ted je jim 15 a 18 let a nepřijdou aspon ani jednou za rok, aby popřáli mamce k narozeninám, takže takové ty řeči, že jim to pak vnoučata taky dají sežrat, neplatí. Prarodiče se mají věnovat hlavně sobě a pokud sami chtějí, tak svým vnoučatům
Hele, ale my jí to vůbec nebereme. A vůbec aby se věnovala vnoučatům na svůj úkor (to by ani nedělala), ale ona nemá zájem jako skoro vůbec. Já jsem vychovaná v něčem jiném. Víš ono se to dětí dotýká, kdy jde na koncert dětí její neteře (děti jsou to šikovné, hudebně i sportovně nadané, všechny naše jsou malé) a tam brečí, jak je pyšná a na naše ani bobek. Vadí to manželovi i švagrovi…Já to prostě cítím jinak nevm, koukám, že jsem tady výjimka.
@evale Podle mě jsi zbytečně přecitlivělá. Chápu, že Ti to vadí, ale je to její věc: tchyniny síly, tchynina láska atd.
Zeptej se sama sebe: mrzí Tě, že děti nemají babičku, nebo víc to, že je švagrová tak samozřejmá a že Tebe nikdo tak nerozmazlí? Já mám pocit, že kdybys byla upřímná, tak připustíš, že je tam i/hlavně to druhé… a po tom Ti nic. Pokud myslíš, že dětem chybí babička, ať to TVŮJ MUŽ - on je její syn, že - řekne svojí matce; a pak je to na ní.
A jak sama říkáš, když se babička zajímala až moc, tak to Ti taky nebylo recht…
Ber to tak, že je to holt takto, a nech to na nich.
Když se Ti děti vrátí, tak to neber úkorně - prostě holt musí být doma nebo jít ven, zrovna se to nehodí… jako u každého jiného.
@Almatka Vím,že mi do toho nic není, ale bohužel v tom žiju a denodenně na to musím koukat. Švagrovka čte, hledí do PC a babička neví jestli dřív prát, vařit, žehlit uklízet. Myslím, že kdysi i švagrové něco řekla ale dozvěděla se, že je na návštěvě, která se jen protáhla na pět let a na návštěvě se přece nepracuje. Takhle moje švagrová jedná a smíšlí téměř ve všem. Hlavně co nejvíc ironie a co nejmíň práce.
@Anonymní píše:
Hele, ale my jí to vůbec nebereme. A vůbec aby se věnovala vnoučatům na svůj úkor (to by ani nedělala), ale ona nemá zájem jako skoro vůbec. Já jsem vychovaná v něčem jiném. Víš ono se to dětí dotýká, kdy jde na koncert dětí její neteře (děti jsou to šikovné, hudebně i sportovně nadané, všechny naše jsou malé) a tam brečí, jak je pyšná a na naše ani bobek. Vadí to manželovi i švagrovi…Já to prostě cítím jinak nevm, koukám, že jsem tady výjimka.
Hele, já se prostě těm tchýním ani trošku nedivím. Tady je stovky diskuzí o tom, jak jsou tchýně špatné a snachy se pak diví, že tchýni jsou bližší děti jejich dcery, než snachy. Fakt se na to zkustě podívat i z jejich strany
@Šarlota4 Nepromluvil.U nich se problémy neřeší, zametají se pod koberec.
Anonymní, ono to je tak, jak píšou holky. Leckdo to tak třeba může cítit (a řada holek to i připustila), ale racionálně konstatujou, že s tím nemůžou nic dělat. To by měli to dítě tchyni nutit? Nechce, tak holt nechce, no… Pokud se to nelíbí jejich synovi, ať to řekne, když se nic nezmění, tak není pomoci.
A jinak k tomu chození „dolů“, jak tu píšeš @evale : dítě brečí u dveří, že chce dolů? Kolik mu je, že se mu nedá vysvětlit, že prostě není na návštěvu čas? Moje dítě by taky chtělo k sousedce, ale prostě když se to nehodí, tak si třeba i zaječí, ale musí to přijmout - jenže Ty místo toho, abys řešila, jak svoje dítě naučit, že není „vždy chtěné“, tak si stěžuješ na švagrovou a tchyni.
To fakt není produktivní. Řeš co můžeš ovlivnit: svůj postoj, emoce svých dětí (aby nebyly zbytečně negativní)…
@evale píše:
@Šarlota4 Nepromluvil.U nich se problémy neřeší, zametají se pod koberec.
Tak na tomhle bys měla popracovat, pokud teda na něčem. Jinak budeš zapšklá snacha, která prudí a leze do věcí, do kterých jí nic není. (I když jsou blbý, tak je to tak.)
@evale no, nerozmazlovala…
tohle je těžko říct… v okolí mám víc podobných opřípadů a je to tak půl na půl. někteří jsou rozmazlení, jiní jsou na dně a zvykli si, že se o ně rodiče starají a některým rodiče vynahrazují to, co předtím zanedbali.. ¨