Svatba bez občanky, na základě pasu?

Anonymní
5.4.12 08:24

Svatba bez občanky, na základě pasu?

Ahojky všichni…potřebuji zase poradit…čekáme miminko a chceme se s přítelem v ČR vzít..v tom bych neviděla problém, ale žijeme v UK a přítel nemá občanku (je to Čech)…má jen platný pas, ale v něm není ani zmínka o trvalém pobytu…chci se zeptat, dá se uzavřít manželství jen na základě pasu? Nebudou požadovat nějaké potvrzení o trvalém pobytu nebo něco podobného? ¨

Přítel v ČR trvalý pobyt měl, ale ještě před 2 nebo 3 lety si vyřizoval narychlo OP, ale měl štěstí, pže v té době byli nějaké volby tak mu vystavili VOLEBNÍ OP, která měla platnost jen 1 rok. Dnes je tato OP tedy propadlá. Problém je v tom, že on se na trvalém pobytu již několik let vůbec nezdržuje, ten byt už obývají uplně jiní nájemníci…on žije v UK již zhruba 6 let. Nemá tudiž žádný doklad o trvalém pobytu v ČR :think: a netuším, jestli by ho ještě mohl někde dostat, když v ČR nežije. V UK žádný doklad o trvalém pobytu není..máme jen normální nájemní smlouvu, jsme nahlášení u lékařů, na úřadech, Home Office..ale žádný doklad o trvalém pobytu nemáme. Do %ČR na měsíc než by vyřídil novou občanku přiletět nemůže, pže v UK pracuje a zaměstnavatel mu měsíc dovolenou nedá :roll: .

• Je možné se v ČR tedy nějakým způsobem vzít? Jak to udělat bez toho dokladu o trvalém pobytu?
  • Můžu za něj zkusit v ČR podat žádost o novou občanku? Nebo to musí on osobně?

Všem vám moc děkuji za rady a názory.
Omlouvám se za anonym.

Veverka :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3157
5.4.12 08:31

Ahoj, tak vzít se na základě pasu jde, můj drahý měl zrovna ztracenou občanku když jsme se brali, tak mu stačil pas.. Ale jak je to, když jakoby tu občanku nemá vůbec, to netuším, ale stačí si zavolat nebo zajít někam na matriku a oni ti určitě rádi poradí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
5.4.12 08:33

poradit nedokazu - snad jen k tem obcankam - vzhledem k tomu, ze se ted musi na OP clovek vyfotit pred urednikem, nelze uz podavat zadost o OP za nekoho, u nas na urade je to dokonce napsane, ze to proste uz nejde, kazdy se musi dostavit osobne…

na pas by se snad ozenit mohl, zavolej si na Vas urad, kde byste se chteli vzit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
5.4.12 08:45

manzel mel taky jen pas…jen je treba je predem obeznamit na urade..jinak zadnej problem…mam pocit ze se za cizince ale plati poplatek…to bude mit ale urad od uradu..idealne si brkni na matriku a vsechno ti povi ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
5.4.12 08:49

jeji pritel je ale Cech, takze nebudou mit zadny problem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.12 08:50
. @marmelada78 píše:
Ahoj, tak vzít se na základě pasu jde, můj drahý měl zrovna ztracenou občanku když jsme se brali, tak mu stačil pas.. Ale jak je to, když jakoby tu občanku nemá vůbec, to netuším, ale stačí si zavolat nebo zajít někam na matriku a oni ti určitě rádi poradí :lol:

..a potřebovali jste k tomu tedy ještě nějaký jiný doklad o trvalém pobytu nebo jste prostě řekli, že občanku přítel nemá, pže ji ztratil? Musel ukazovat asi te náhradní doklad za občanku co dostane, když nahlásí ztrátu, že? Nebo stačil jen ten pas a žádné další doklady jste nepotřebovali? Děkuji za odpověd :kytka:

• Citovat
  • Upravit
9454
5.4.12 08:54

stacil jen pas…manzel nema obcanku uz asi pet let..zije jen s pasem..bez problemu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.12 08:55
@Hanulka82 píše:
poradit nedokazu - snad jen k tem obcankam - vzhledem k tomu, ze se ted musi na OP clovek vyfotit pred urednikem, nelze uz podavat zadost o OP za nekoho, u nas na urade je to dokonce napsane, ze to proste uz nejde, kazdy se musi dostavit osobne…na pas by se snad ozenit mohl, zavolej si na Vas urad, kde byste se chteli vzit

…to jsem ani nevěděla, že už se i na OP musí fotit přímo před úředníkem 8o …to je nějaká novinka, že? Njn…žijeme prostě v jiné zemi a nejspíš i v úplně jiném světe :oops: …tak to je jasný, že to nemůžu ted vyřídit za něj :? …takže už fakt zbývá jen ten pas…jen pořád nevím, zda je k tomu pasu potřeba ještě to potvrzení o tr. pobytu :think: …s tím bude totiž největší problém, jelikož se na té adrese již hooodně dlouho nezdržuje. Se divím, že před těmi 2 - 3 lety s tím problém neměl, když vyřizoval OP narychlo :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.12 08:58
@mikitaa píše:
stacil jen pas…manzel nema obcanku uz asi pet let..zije jen s pasem..bez problemu…
…jé tak to jsem ráda, že není můj přítel jediný…si za to já připadám trošku hloupě, že mám chlapa bez občanky :oops: …tak jsem ráda, že nemám až takového exota :lol:
  • Citovat
  • Upravit
3278
5.4.12 09:32

Ahoj, tak když my jsme se s mojim brali( slovák), tak taky neměl občanku, měl ale od cizinecké policie razítko v pasu a tam veškeré údaje a na to jsme se brali. Takže to jde. Dneska už má občanku , zapsáno národnost slovenská, ale jsme spolu dlouho, tak si jde vyřidit české občanství, musí zaplatit 10 000 za občanství, to je docela pálka :jazyk: :roll: Aspoň mu to tam na úřadě řekli , takže i dkyž bude mít české občanství a nechá si i slovenské( může mít dva) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
5.4.12 11:16

Stačil prostě pas. Ten náhradní doklad totiž ztratil taky :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
794
5.4.12 14:09

Pas fakt stačí? To jsem netušila. A jak pak případně ta matrikářka zjistí, jestli není ženatý/vdaná?
Můj manžel se s pasem zase rozváděl, protože v den jednání, kdy soudkyni předkládali doklady totožnosti, soudkyně zjistila, že měl už 7 let propadlou občanku :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.12 08:37

Všem vám holky moc děkuji :hug: …jste mě uklidnili, pže termín porodu se blíží a chtěli bychom svatbu stihnout ještě před narozením toho našeho sluníčka. Kdybychom museli vyřizovat novou OP nebo shánět doklad o trvalém pobytu, byl by to asi běh na dlouhou trať :? ..nicméně určitě v pondělí ještě zajdu na matriku kam spadám podle tr. pobytu já a zeptám se ještě tam, abych měla jistotu. Díky vám tam ale nepůjdu úplně bez informací jako hlupák :dance: …ještě jednou mooooc děkuji :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný