Svatba v kostele

27
25.1.11 14:17

Svatba v kostele

Jééé, jsem se nějak rozjela v diskuzích :mrgreen: (druhá během dvou dní) ale zpět k tématu…

Dobrý den všem,
mám takový dotaz:

zatím svatbu neplánujeme, ale je nám s přítelem jasné, že jednou se brát budeme :srdce:

On i já jsme věřící, jenže já jsem věřící trošku divným způsobem, zkusím vysvětlit: věřím v Boha, ale nechodím do kostela, ani ke zpovědi…

Přítel ano.. Je pokřtěný, má svaté příjmání i biřmování.
Já jsem jen pokřtěná, ani svaté příjmání nemám.

Tak se ptám, je možné, abychom měli v budoucnu svatbu v kostele?

Jen mně to zajímá, jestli to jde, když jsem alespoň pokřtěná v kostele, nebo si budu muset příjmání a biřmování dodělat. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5631
25.1.11 14:20

Svatbu v kostele mít výhledově určitě můžete, jste oba pokřtění, tudíž ji můžete mít i se mší. Oddali by vás (ale to už by byl pouze obřad) i pokud bys ani pokřtěná nebyla - prostě musí být pokřtěný alespoň jeden ze snoubenců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nepřihlášená Magi
25.1.11 14:23

Určitě to jde, nemusíš být biřmovaná. Tak ať vám to spolu vyjde :palec:

• Citovat
  • Upravit
424
25.1.11 14:23

Jde to, ale záleží na faráři a biskupovi. Kamarádka se bude také vdávat v kostele, sama není věřící ani pokřtěná, její nastávající ano. Bude muset chodit za farářem a přijmout víru, absolvuje nějaké pohovory s farářem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
432
25.1.11 14:25

Ahoj Rahuzo, myslím že svatbu v kostele klidně mít můžete. Důležité je, že jste oba pokřtěni, jestli jsi nebo nejsi praktikující katolička by na to nemělo mít vliv. Píšu, že nemělo by mít vliv, záleží také jaký farář vás bude oddávat. Slyšela jsem, že hodně záleží také na jeho přístupu. Napíšu svou zkušenost. Já pokřtěná jsem ( nejsem biřmována ), manžel pokřtěný není a svatbu jsme měli v kostele, farář pro manžela žádal o výjimku ( měli jsme velmi „lidského“ faráře ). Takže u vás by neměl být problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
25.1.11 14:32

Děkuji :palec: ale zatím je to jen má spekulace, svatbu plánujeme až za pár let, takže téma není sice moc aktuální, ale už jsem nad tím párkrát přemýšlela, ať pak nejsem překvapená.

Nepřihlášená Magi píše:
Určitě to jde, nemusíš být biřmovaná. Tak ať vám to spolu vyjde :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
25.1.11 14:37

Určitě můžete být oddání v kostele.
My jsem měli svatbu v létě, já věřící pokřtěná, manžel nevěřící. Jen vám na biskubství sepíšou žádost a nepokřtěný dostane vyjímku (nevím jak přesně to nazývají), poté budete chodit na katechizmus, nebo na přípravu s farářem, záleží na konkrétním místě a farnosti, kde se budete brát.

Máte se na co těšít, svatba v kostele je překrásná a kouzelná, nikdy nezapomenu na to, co nám říkal náš oddávající farář: „Na úřadě se berou, ale v kostele se sobě odevzdáváte.“ Jojo, co bůh spojil, člověk nerozdělí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
25.1.11 15:07
Aine píše:
„Na úřadě se berou, ale v kostele se sobě odevzdáváte.“

To řekl opravdu krásně :kytka:

To se právě bojím, že budeme muset docházet za farářem na nějaké schůzky a tak… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
25.1.11 15:14
Rahuza píše:
Aine píše:

To se právě bojím, že budeme muset docházet za farářem na nějaké schůzky a tak… :think:

To se vůbec nemáš čeho bát, my jsme měli skvělého faráře, takže jsme jednou sešli u něj doma, podruhé jsme ho pozvali na čaj k nám domu :) všechno bylo moc fajn. Pokud na nikoho takového nenarazíte, budete chodit na katechizmus, u nás byly povinné čtyři hodiny, každý pátek jedna hodina, ale jak píšu, jelikož jsme měli skvělého faráře, na katechizmu jsme byli jednou a zbytek jsme probrali nad čajem a moučníkem :) mám na to moc krásné vzpomínky :kytka:

Toho se neboj, na to se těš! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
25.1.11 15:15

Ahoj, u nás to taky bylo tak, že manžel byl pokřtěný a já nevěřící, takže farář zažádal o vyjimku a já jsem byla asi na pěti sezeních, kdy jsem jen poslouchala, naštěstí byl rozumný a vzal to spíš z toho praktického hlediska pro manželství, jen jsem musela slíbit, že děti budeme vychovávat k víře a manžel musel slíbit, že mě nebude do víry nutit. Ale bylo to v klidu asi fakt hodně záleží na faráři.
Asi bych si potom zašla na pár kázání od různých farářů případně se poptala po známých, aby jste pak neměli bručouna, co málem nedovolí prvomanželský polibek jak se stalo kámošce, kde byli věřící oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
25.1.11 15:16
Rahuza píše:
Aine píše:

To se právě bojím, že budeme muset docházet za farářem na nějaké schůzky a tak… :think:

No to ale budete muset v každém případě. Ale jestli je to důvod ke strachu… :roll: Vždyť tam nebudete sami, ne? U nás to bylo třeba tak, že jsme znali termíny těch setkání asi na půlroku dopředu, zvolili jsme si termín, který nám vyhovoval a šli jsme - a spolu s námi x dalších párů. Jinak teda jsem s tím problém neměla, naše vztahy s farářem jsou taky poněkud nadstandartní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43060
25.1.11 20:08
Rahuza píše:
Jééé, jsem se nějak rozjela v diskuzích :mrgreen: (druhá během dvou dní) ale zpět k tématu…

Dobrý den všem,
mám takový dotaz:

zatím svatbu neplánujeme, ale je nám s přítelem jasné, že jednou se brát budeme :srdce:

On i já jsme věřící, jenže já jsem věřící trošku divným způsobem, zkusím vysvětlit: věřím v Boha, ale nechodím do kostela, ani ke zpovědi…

Přítel ano.. Je pokřtěný, má svaté příjmání i biřmování.
Já jsem jen pokřtěná, ani svaté příjmání nemám.

Tak se ptám, je možné, abychom měli v budoucnu svatbu v kostele?

Jen mně to zajímá, jestli to jde, když jsem alespoň pokřtěná v kostele, nebo si budu muset příjmání a biřmování dodělat. :think:

pro církevní svatbu stačí, když alespoň jeden ze snoubenců je v katechumenátu - tedy ano, můžete se vzít církevně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43060
25.1.11 20:10
Rahuza píše:
Aine píše:

To v každém případě, příprava je povinná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7570
29.3.14 09:11

Prosím o info:

Může rozvedený člověk (po úředním sňatku), nekřtěný, nevěřící (nevím, zda nezačal, ale myslím, že ne)…mít svatbu v kostele s partnerem, který je věřící, svobodný, křtěný??
Můžou to mít v kostele?
Na tu přípravu chodili.

Děkuji. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
29.3.14 09:25

Ano :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit