Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Mel ji od soboty do stredy.
Me by ani nenapadlo jaky je hajzl,ze to pouzije proti me.Ja jen chtela aby ji mel nez pujde na tu operaci.
Ale koncim,zitra mam schuzku s pravnickou.Bydleni mam tak mi ji prece nemuzou vzit? ![]()
@nymphy Ahojky mohu se zeptat jak soud dopadl? Klidne mi napis do SZ jestli chces. Zajima me jak jste dopadly.
@superma
Napíši SZ
Malou jsem dostala do své péče. Ale ted už má mala 4,5 roku. Má ročního sourozence a všechno je jinak. Po soudech se taháme pořád ![]()
Dobrý den, Maminky potřebuji radu mám přítele již 7let z toho vztahu vznikl 4letý syn a asi 2roky chci odejít od něho! jenže přítel mi řekl že já mužu jít ale malého že mi nikdy nedá do práce chodím, mám teoreticky kam jít s nim. Odejít chci že mi neduvěřuje, nikam nesmím když se náhodou někde zdržím vynadá mi a hned si myslí že jsem byla s někým jiným, zazvoní telefon opět obvinování ale nechci přetrvávat ve vztahu kde není duvěra a žadná svoboda a navíc už ani k němu nic necitím, nesmím s karadkou nikam že bych se tahala
za celých 7let jsem ho nepodvedla nechápu to
jenže syn ma trvalý pobyt jako jeho Táta a já mám trvlý pobyt v rodném městě není to problém při žádosti dítěte do péče? děkuji omlouvám se za Anonym
Trvalý pobyt není žádný problém, nemá to se svěřením do péče nic společného, navíc mu ho můžeš kdykoliv změnit.
Volba faktického bydliště dítěte je podle obč. zák. podstatnou záležitostí vyžadující souhlas obou rodičů. Tj. změnit bydliště dítěte bez souhlasu otce by se mohlo krutě vymstít, pokud by se otec obrátil na soud, ten by správně měl vrátit dítě do posledního faktického bydliště, pak se můžeš domáhat změny, tj. nahrazení souhlasu otce se změnou bydliště. Navíc dítě už není tak malé, aby nutně muselo následovat matku. Pokud by otec chtěl o dítě intenzivně bojovat, má velkou šanci.
Takže doporučuju nejdříve si věci vyřešit soudně, tj. buď si nechat schválit dohodu s otcem o svěření do péče a změně bydiště dítěte, pak se teprve přestěhovat, jiná možnost je požádat soud o předběžné opatření o nahrazení souhlasu otce se změnou bydliště dítěte, ale to by muselo být velmi dobře podložené důkazy, že je to pro dítě nezbytné, jinak by to měl soud zamítnout.
Jako nejvhodnější ale doporučuji dojít s přítelem do poradny a pokusit se vyřešit tvé nepohodlí ve vztahu. Rodinu bys měla rozbíjet až v situaci, kdy ti bude tak blbě, že bys byla ochotna odejít i bez dítěte.
Existují samozřejmě další cesty, jak prosadit tvůj záměr odejít s dítětem od jeho otce, ty ale považuju za nemorální, proto je sem psát nebudu.
@canaglia mi bylo na sociálce řečeno. Kde má matka bydliště, mají i děti
@Daša 2 píše:
@canaglia mi bylo na sociálce řečeno. Kde má matka bydliště, mají i děti
Ano, to sociálka tvrdí, ale je to protizákonné, do konce roku se to judikovalo odvozeně, od 1. 1. je to přímo v zákoně. Že to soudy předtím i teď velmi často ignorují, je věc druhá, nezávislost soudů na zákonech je v ČR bezbřehá. Jde o to, že pokud se chlap bude o svá práva rvát (a tenhle to minimálně tvrdí), dostane dobrého právníka, pak z toho může hodně vytěžit a dosáhnout svěření dítěte do péče nebo minimálně střídavé péče.
Takže o syna nechci přijít, přítel to řešit nechce, několikrát mi slíbil že se změní a je to čím dál horší
tak-že budu ve vztahu ze strachem když se zdržím nahodou v obchodě o 5minut déle a ze strachem pujdu domu co zase bude
Pro syna udělám všechno, nechci o něho přijít! Na dohodu nikdy nepřistoupí to jsem zkoušela, nechce se dohodnout, tak děkuji maminky už to mám asi ztracené
Otázka je, co myslíš tím o syna přijít? jak se chová k synovi, stará se o něj, je schopen se o něj postarat? asi bych chlapovi řekla, že mu dávám poslední šanci se změnit, která zahrnuje odbornou poradenskou pomoc, pokud na to nepřistoupí, zeptat se ho, jak si představuje péči o syna - ujasnit si, jak si ji představuješ ty - jestli jsi ochotná přistoupit na střídavku, jestli proto máte podmínky, jste schopni zachovat stejnou školku, komunikovat spolu atd., nebo bude stačit širší styk, třeba čt- ne či pondělí ráno rovnou do školky… určitě být ta první, která toto řeší, klidně se zajdi zeptat na sociálku - na úřad na OSPOD, poradit, jak sepsat návrh, už o tobě budou něco vědět, kdyby se vytasil s absurdními pomluvami apod.
@Anonymní píše:
Takže o syna nechci přijít, přítel to řešit nechce, několikrát mi slíbil že se změní a je to čím dál horšítak-že budu ve vztahu ze strachem když se zdržím nahodou v obchodě o 5minut déle a ze strachem pujdu domu co zase bude
Pro syna udělám všechno, nechci o něho přijít! Na dohodu nikdy nepřistoupí to jsem zkoušela, nechce se dohodnout, tak děkuji maminky už to mám asi ztracené
neblázni zajdi na sociálku, tam jím všchno řekni a ať ti navrhnou řešení, přeci nebudeš trpět do konce života
@Anonymní píše:
Takže o syna nechci přijít, přítel to řešit nechce, několikrát mi slíbil že se změní a je to čím dál horšítak-že budu ve vztahu ze strachem když se zdržím nahodou v obchodě o 5minut déle a ze strachem pujdu domu co zase bude
Zkus to řešit civilizovaně. Nejprve začni s písemnou výzvou partnerovi, že máš ty následující připomínky ke vztahu a že je chceš řešit s odborníky. Pokud nebude reagovat, pak je na čase ultimatum se stanovením dne, kdy budeš očekávat jeho pozitivní odpověď ve smyslu hledání řešení s odborníky. Pokud ani na to nezareaguje, pak podej žádost o úpravu výchovy a výživy, ale bez odstěhování se od něj. Teprve kdyby to bylo nesnesitelné, pak se odstěhuj, pokud to finančně zvládneš, tak do jeho blízkosti, abys mu nebránila ve styku s dítětem. Pokud bys finančně nezvládala, pak se odstěhuj klidně daleko, ale neprezentuj to jako definitivní řešení. Nabídni mu písemně, že se přistěhuješ do jeho blízkosti kvůli dítěti, ale že to nedáváš finančně, takže žádáš o to, aby ti zajistil bydlení v jeho blízkosti, které by financoval. Pokud to odmítne, pak si podej návrh na předběžné opatření změny bydliště dítěte a odůvodníš to rozchodem, snahou zůstat v dosahu otce, ale jeho odmítnutím to finančně pořešit.
Prostě to pojmout ne hystericky, ale takticky, aby sis nenadělala do bot.
nymphy, podle mě jsi ji neměla dávat z ruky, neměla jsi dovolit kontakt z otcem bez své přítomnosti až do doby nějakého soudního předběžného opatření.U ročního dítěte by to rozumný soudce pochopil a nebral by to, jako že zabraňuješ otci styku s dítětem.
Ať je to jak chce, ale že je roční dítě více s otcem než s Tebou, hraje proti Tobě. Dokázala jsi tím, že malá není na Tobě „závislá“, dokáže bez Tebe být, delší dobu vydržet, nekojíš ji, netrpí silnou separační úzkostí, není to dobře.
Jako matka Tě chápu a soucítím s Tebou. Já bych své dítě nedala.