Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Natálie2016 ne,spolecnou, proste není určený podíl. Je to podle nás, aktualne. Ale u starsiho na střídavou najizdime už.
A teď máš hlídání vyřešené jak? Nemůže ta osoba hlídat dítě poblíž soudu? Je to složité. V první řadě dítě, v druhé otec.
@andelka83 :
Už jsem se domluvila, že hlídání bude u soudu. Myslela jsem, že to bude problém pro tu osobu a není. Takže alespoň toto vyřešeno. ![]()
Společnou což signalizuje, že se umíte dohodnout. To u nás zatím nehrozí. Za nás to musí rozhodnout soud. Mimosoudní dohoda zní po, stř, pá a ob víkend. A to je mu taky málo. Chtěl by každý den v týdnu a ob víkend. Samozřejmě chodí do práce, ale je ochoten se přestěhovat do stejného města, zajistit si práci a vídat tak malého podle směn - ráno či odpo mezi kojením. Takže uvidíme, jak soud rozhodne.
@Natálie2016 myslím že budeš i klidnější, že hlídání bude jen na nezbytně nutnou dobu a hned po soudu můžeš být s mimčem zase.
Ano, společná je nejnáročnější v tom, že to stojí na dohodě a komunikaci. Zatím to celkem jde.
Myslím že mimosoudní je dobrá, málo to není a víc u malého prcka stejně u našich soudů nedostane. Takhle to měl můj syn od 5 do 6,5 roku. Kdyby měl rozhodovat jen soud, tak mu dají ob víkend a v tom týdnu kdy ho o víkendu nemá tak jedno odpoledne a nazdar. Každý den v týdnu je moc, je to narušení tvého životního prosotru, soukromí a osobního života.
@andelka83 :
Jojo jsem ráda, že bude malej za dveřmi.
Ten celý týden to jsem se mu snažila říci, aby pak na soudu nebyl nepříjemně překvapený. On dokonce žije v představě, že mi soud nakáže, že tam mám bydlet podobu x let a nikam se nestěhovat, když se ex přestěhuje za malým do stejného města.
Ale musím říci, že jste dobří, když vám to takhle funguje. Já si to do budoucna neumím vůbec představit.
@Natálie2016 operuje s tím, že do bydliště dítěte mají co mluvit oba rodiče. To ano, ale případů kdy soud zakáže přestěhování zvlášť u miminka moc nebude, pokud vůbec. Když už tak se to řeší nějakou dohodou, proč je nutné aby se jeden rodič odstěhoval jinam, zda s nějakou pomocí by nebylo možné zůstat, případně se nutnost za dítětem dojíždět odrazí ve výši alimentů (počítají se nezaviněné náklady na cestu) apod. Ono obecně nejde o zákaz, ale o to že pak budeš v nevýhodném postavení, které se může v budoucnu projevit právě v ohledu péče o dítě. Dítě má mít stálé zázemí, má mít dobře realizovatelný kontakt s oběma rodiči, ani jeden není něco víc, jeden nemůže svévolně (např. častým stěhováním) omezit přístup druhého rodiče k dítěti..
No tak my jsme se rozestěhovávali když dětem byly 3 a 5 let, a celkem jsme spolu strávili 10 let, takže to je jiná situace neý u vás. Ale s ex jsem si taky užila, taky se nemůžu přestěhovat kam bych chtěla protože by to nikdy nepřipustil a soudil by se o děti, chtěl by je do péče.
My jsme se právě přestěhovali k prarodičům, jinak bych to finančně neutáhla. A jsem jim moc vděčná. Je tedy jasné, že časem se přestěhuji s malým jinam.
Já bych chtěla bydlet opět ve městě, z kterého jsme se přestěhovali a z kterého se bude nejspíš stěhovat i ex.
Představovala jsem si to tak, že až malý bude chodit do školy, do školky, mohl by už chodit v tom jiném městě a my bychom hlavně s otcem bydleli třeba i na stejném sídlišti. Já ho nenutím se stěhovat, ale on chce a to je jeho volba. Já ho i chápu, ale nemůže po mě zase chtít, abych se už nikdy nestěhovala. Samozřejmě vše pro dobro malého, ale já tady nevidím nic moc perspektivního např. v možnosti práce.
A neřeknu, kdybych se měla v plánu stěhovat 200 km od něho. ![]()
@Natálie2016 jasně,je rozdíl 200 km a třeba do blízkého většího města. U nas teda je problém jiné město, je to 40 km, a to by ten náš systém, at starý nebo nový nešel. Naštěstí mám bezvadného partnera, ktery chápe že jsem vázaná dětmi na určitém místě a nechtěl by abych šla s ex do sporu.
@andelka83 : Snad taky natrefím na rozumného, chápavého chlapa ![]()
@andelka83 :
Máme se domluvit, naučit mezi sebou komunikovat. Soud nám dal volnou ruku. Pokud to nebude fungovat, bude další soud pro úpravu styku (jestli si otec zažádá). Tak uvidíme, jak to bude. Snad to zvládneme. Přiznám se, že jsem byla trošku vyděšená, že mu návštěvy neurčily přímo soudně. Jelikož se mu furt něco nelíbí, tak jsem doufala, že se to rozsekne.
Ale budiž. Třeba to bude dobrý ![]()
@Natálie2016 oni se tomu vyhýbají kvůli věku. Než dojde na nové jednání, tak uteče čas a pak už se to určuje líp.
Jak může otec získat dítě do střídave péče, když matka je proti. Ospod je toho názoru ať se rodiče domluví. Matka nemá snahu se domluvit, ví že střídava nebude když se nedohodnout oba rodiče tak Proč by se chtěla dohodnout? Manipuluje i s dítětem…
@Anonymní píše:
Jak může otec získat dítě do střídave péče, když matka je proti. Ospod je toho názoru ať se rodiče domluví. Matka nemá snahu se domluvit, ví že střídava nebude když se nedohodnout oba rodiče tak Proč by se chtěla dohodnout? Manipuluje i s dítětem…
Tak to zkrátka chodí u nás v ČR. Nesouhlas jednoho rodiče se SP, by neměl být důvodem pro zamítnutí, ale pak nefunguje komunikace (když jeden nechce a dobře ví proč, že ano) a ta už důvodem je. A soud se nezabývá tím, kdo vlastně dělá problémy, nechce se mu. A je potřeba na tom trvat, aby zjišťoval, z čí strany nefunguje komunikace a proč a podle toho dál postupovat.
@Jasorka
Tj důkazy ze komunikace ze strany matky je špatna jsou u soudu k ničemu, okresní soud byl pro střídavou matka se odvolala a kraj rozhodl tak ze otci ještě ubral čas či může trávit s dítětem
Nevíte někdo jak zabránit manipulaci ze strany druhého rodiče?