Svokra a IVF ?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1826
29.7.09 15:13

Svokra a IVF ?

Ahojte ,

rada by som sa vas opytala na vas nazor, ci povedat VERIACEJ svokre o IVF alebo nie. Mame dceru po 4 IVF po 5 rokoch „snazenia“. Naivne som si myslela,ze ked sa nam narodila mala,tak ma prestane trapit otazkami,kedy budeme mat konecne dieta. Omyl! Ona pokoj jednoducho neda! Ja by som chcela druhe strasne moc,ale ked to nejde…Velmi tuzim po druhom dietatku…Vzdy do mna rype,ked nie je manzel nablizku. Hrozne mi ublizuje, vycita mi,ze mala je jedinacik, ze ju zle vychovam,ked je sama, ze som sebecka a pohodlna na druhe dieta,prip. ma strasi ze ked sa nieco stane,tak je lepsie mat aspon dve deti…Uz pred narodenim malej mi vycitala,ze som neplodna,pritom problem je na strane manzela. Manzel jej to nechce povedat,ze sa bude svokra moc trapit,ked sa to dozvie,ale co ja?
A na druhej strane, je veriaca,bojim sa ,ze malu preto odvrhne../ pretoze jej raz pan farar nieco hovoril o „zlom“ zasahovani do prirody,cize um. oplodnenie...../,co by mi bolo luto,lebo dcera ju ma rada…Tak rada by som jej povedala pravdu!!!!

Dakujem za vase rady ,nazory…
Ivana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
817
29.7.09 15:40

Ahoj Anavi, zkusila bych odhadnout, jak by se zachovala, kdybys jí o IVF řekla. Jestli je věřící, může k tomu mít negativní postoj, ale nemusí, to ale my tady těžko odhadneme, ty ji jistě znáš líp. Nebo bych se zeptala manžela, jak by mohla reagovat, ten ji asi zná vůbec nejlíp. Vím přesně, jak ti je, moje tchyně taky mému manželovi vykládá, že určitě ještě nemáme děti proto, že jsem moc hubená a špatně jím… Přitom problém je taky na straně manžela. Jestli moc rýpe, možná bych jí nějak taktně naznačila, že problém není „jen“ na tvé straně, neříkala bych jí přímo o IVF, ale že jste holt potřebovali nějakou pomoc ze strany lékařů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
29.7.09 15:50

Já nevím, ale asi bych se bála takovému člověku svěřit :( . Pokud se na to cítíš, tak s ní zkus promluvit, že se vám nedaří a asi budete potřebovat pomoc lékařů. A hned uvidíš, jak na to bude reagovat a zda má smysl se jí svěřovat s tím, jak byla dcera počata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12332
29.7.09 16:00

ahoj - já bych to nechala na manželovi, ať se k tomu postaví jako chlap a mamince naznačí, že to není tak jednoduché, že bez pomoci lékařů to opravdu nejde a s IVF by přece nesouhlasila, ne? :wink: jinak by ze mě v nějakém afektu vylezlo, kde je problém :roll:

ale je pravda, že ty nejlépe víš, co máš doma a jaká je svokra :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
29.7.09 16:06

Ahoj, já jsem také věřící a čekám dítě po IVF. Věřícím příbuzným a kamarádům, jejich liberálností si nejsem jistá, o IVF neříkám. Protože pro někoho je to úplně v pohodě, pro jiného to je skoro jako bys střílela samopalem do nemluvňátek. Holt Druhý vatikánský má i své temné stránky.
Záleží na prostředí, odkud daný věřící pochází. V čechách je to třeba liberální prostředí v Praze, naopak Moraváci bývají tradičnější.
Tchyni bych řekla, že bys dítě ráda, ale že vám to jde nesnadno a chodíte k vůli tomu k lékaři.

Doporučovala bych říkat tyto nebo podobné fráze:
O dítě se snažíme, další bude až jestli nám Bůh zase požehná.
Modlete se s námi za početí druhého dítěte.

Musim si svou tchynku pochválit, ta mi rovnou řekla že ví, že se snažíme a že to nejde a že nám nebude nic radit ani říkat, jen abych věděla, že se za nás modlí a že za nás dala sloužit mši… zlatá osoba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
29.7.09 16:20

Já bych svému manželovi pověděla, ať si maminku nějak zpacifikuje, že je mi jedno jak /teda pokud jí nepoví blábol typu ona nemá dělohu, tak to nejde/, ale ať mě nechá na pokoji, nebo jí povím pravdu a bude oheň na střeše. Myslím, že jí nějak umravní, uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
29.7.09 16:45

Já bych pohrozila manželovi, že buď svoji matku usměrní, nebo jí řeknu o jeho problému s plodností… Jako proč bys měla odnášet, že je babka agresivní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
29.7.09 17:56

Ahoj, nejsem věřící, tak nedokážu odhadnout postoj tvojí svokry k zásahům doktorů. Ale každopádně bych se jí snažila vysvětlit společně s manželem že byste druhé dítě chtěli, ale že o to první jste se snažili několik let (a nemusíte jí hned říkat o IVF) a že když to jinak nepůjde budete muset k doktorovi a uvidíš jaká bude reakce. Podle toho bych pokračovala dál. Snažila bych se jí vysvětlit, že vás to taky trápí a že neustálým vyptáváním ti nepomáhá. Každopádně si myslím, že by se měl do vysvětlování zapojit i manžel a nenechávat veškerou „vinu“ na tobě. Možná bych se jí zkusila zeptat na nějaký pár ve vašem okolí (a ve tchýniném věku) který také nemá děti - a jestli si myslí, že je nemají protože nechtějí nebo že se může stát, že to prostě taky vždycky nejde. Třeba by se nad tím zamyslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
29.7.09 18:03

Já si taky myslím, že by se měl víc do řešení problému angažovat manžel… Proč bys to měla odnášet ty a on by měl být ten skvělý a bezproblémový?
Není fér, že nechává maminku, aby si zlost vylívala na tobě…
A taky nechápu její agresivitu a snahu zahnat tě svou manipulací do kouta - přece když je věřící (a předpokládáš že by jí vadilo IVF), tak jí taky asi něco říká „vůle Boží“? A když to nejde, tak to prostě nejde…
Omlouvám se, jestli to píšu nějak neomaleně nebo něco, nějak mi to nejde formulovat líp :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
29.7.09 18:40

To mě nikdy nenapadlo že by někteří věřící byli proti umelému zasahování 8O .
No já nevim proč ty by jsi měla odnášet to že tchýně je blázen.Ty jako trpět kvuli tomu mužeš :cry: .Já bych řekla manželovi at to řekne narovinu.Pokud vaší dceru miluje tak se od ní neodtáhne .
držím palce a nic si s toho nedělej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
29.7.09 19:21

Kamco bohuzel takove chovani od tchyni je bohuzel docela caste. U nas sice ne, ale v psychice na tohle narazila lecktera. I naopak, treba rodice nektere z nas zase obvinuji manzely - proste je to tak, ze kazdy rodic si to svoje dite chce obhajit a vinu hledat v tom druhem partnerovi. Je pak docela slozite nereknout, jak se veci maji - alepodle me by se v neplodném vztahu nemelo prozrazovat „kdo je vinen“. Je to hodne ponizujici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
29.7.09 22:17

Ivano, blahoželám k bábetku! (víc ve slovenštině dokupy teď nedám).
Za ta léta pokusů asi víš co je a co není okolo početí a gravidity možné, přirozené, důstojné a vůbec.
Tchýni - bigotní křesťance, muslimce i budhistce bych to prezentovala jak to bylo i s tím jaká je prognóza a s dodatem, že pokud s tím má nějaký ideologický problém tak ať si ho nechá pro sebe.
Morální i etická převaha je pro případ konfliktu na vaší straně, pokrok prostě nezastaví ani všichni frajtři světa a lhát (ani milosrdně ani jinak) se nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
29.7.09 23:13
Pudloslava píše:
Kamco bohuzel takove chovani od tchyni je bohuzel docela caste. U nas sice ne, ale v psychice na tohle narazila lecktera. I naopak, treba rodice nektere z nas zase obvinuji manzely - proste je to tak, ze kazdy rodic si to svoje dite chce obhajit a vinu hledat v tom druhem partnerovi. Je pak docela slozite nereknout, jak se veci maji - alepodle me by se v neplodném vztahu nemelo prozrazovat „kdo je vinen“. Je to hodne ponizujici.
Pudlí já bych nezacházela až takle,prostě bych řekla že nám to nejde a basta a dr nám pomohl,ale v tomhle se opravdu nevyznám.Všichni jsme nevěřící
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
29.7.09 23:26

Nejsem ani věřící, ani po IVF, ale tchýni bych bez bližšího vysvětlování řekla, že to zdaleka není jen o chtění a že i na dceru jste se načekali dlouhých pět let, tak nechť se za vás usilovně modlí, že to bude větší pomoc než připomínky, které zamrzí.
A manželovi sdělit, ať si matku preventivně taky zpacifikuje, protože jsi z těch pokusů o početí hormonálně i duševně nevyrovnaná a mohla bys udělat scénu, které by litovaly všechny zúčastněné strany.
Hodně štěstí s tchýní i miminkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
29.7.09 23:35

Myslím, že není potřeba tchýni o IVF říkat, pokud tušíš, že by to mohl být problém. Ale seznámit ji s tím, že miminko chcete, ale ze zdravotních důvodů se zatím nedaří by asi bylo dobré, a to určitě za asistence manžela.Vím, že je to celé citlivé a složité (i pro ni), ale nezasloužíš si snášet takové řeči.
Přeju hodně štěstí. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital