Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@tezuz Svrab jsem zažila v nemocnici jsem pečovala o pána se svrabem asi 2 týdny.. a nechytla jsem ho:) myslím že se to nedá jen tak chytit..měla jsem teda vždy rukavice.. ale jedině zda byl spala nebo používala věci člověka který ho má ( tedy spala třeba v jeho posteli )
Tak my si tím taky prošli… Syn to přitáhl od kamaráda a docela jsme se s tím natrápili. Co lékař - to jiný názor na léčbu. Kluk vyfasoval infectoscab a 14 dní jsem jak blázen měnila denně ložní, domácí i ostatní oblečení. Ještě 2× se to vrátilo, to už jsem měnila kožního. Dostali jsme pak klasickou sírovou mast, která se aplikuje 3 dny a jen po tu dobu se převléká, pere. Tato léčba je 100 %, není agresivní pro kůži a je konečně po všem. Akorát tedy oblečení po té masti je dále nepoužitelné.
Dobry den, tak kluk byl cca pred 3tydny ve skole prirode a spali v chatkach, prijel a mel semtam pupinek na brise, je exematik(atopicky exem)tak jsem nastavila prasky zodac co mame a, koupali jsme v olejicku, postupne se to roznaselo, bylo vice a vice pupinku, po 14 dnech mi svagrova rekla, ze je to svrab, koukala jsem na net a pupinky mi pripadali jine, zadne cesticky a mel to jen na brise, par na pazich a stehnech, ale jen mozna tak do 5pupinku, no pak jsme radeji sli k lekari no a mel ho…jako ja savarka, co vecne pouziva savo kde se da a mi mame svrab…hambou jsem se malem propadla-je mozne, ze to opravdu ma z tabora, kdyz tam byl pred 3 tydny a vsude se pise, ze se pupinky objevi az za 3-4 tydny? nechapu, kde jinde by ho mohl chytit…jako jednou jsme meli namazat a, ze pry ok, ale radeji jsme namazali 2noci a jeste nam zbylo na jedno namazani, takze v tydnu zase pouzijeme-to prani, savovani a vsechno, des, ale bojim se, aby se to vylecelo, abychom to nechytli s dcerkou(3 roky)…jak poznam, ze je to za nami, kdyz klukovi to obcas jeste svedi? A muze se opravdu jednat o svrab, kdyz to nemam cesticky a jen predevsim na brise(par okolo)a za jak dlouho pupinky zmizi a jak dlouho musime byt ve strehu, jestli jsme to nechytli s malou? dekuji za odpoved..jsem z toho vyrizena ![]()
Já ho bohužel taky měla, doktorka mi řekla, že je toho plný mhd, ať si z toho nic nedělám, protože jsem samozřejmě hrozně bulela, stydela jsem se, protože co fakt nesnáším je nepořádek. začlo mi to dole na zádech a pak na stehna, čím je kůže jemnější, tak se jim tam víc daří. doktorka mi predepsala mast, natre se celý tělo a další den je to v pořádku. všechno se muselo vyprat minimálně na 40. a zehlit. co nejde vyprat, tak zamrazit.
Tak jsme namazali 3× misto jednou, prali, savovali, koupali se v savo ap…a pupinky ma stale, nektere mozna vybledli ale jine stale rude…za jak dlouho to zmizi-jak poznam, ze uz ho nema? Nebo jedna se opravdu o svrab? nez jsme zjistili, ze ho udajne ma, tak spolecne koupele deti, piti z jednoho hrnicku ap a ja s dcerou naprosto cista..kluk je atopik, nemuze to byt treba neco jineho? kazde jaro a zimu, ma fleky, ze koupeme v olejicku, bere zodac nebo zirtec..ale ted nema fleky, ale prave ty pupinky a prave jen cele bricho(par pod ramanem a v horni casti stehen) jinak nohy, zada, oblicek ruce od loktu k prstum naprosto ciste, tak ja nevim…nemate nekdo zkusenost? na netu jsem videla obrazek uplne jinych pupinku, kdysi jsem svrab videla u jednoho, ktery opravdu mel opravdu cesticky a hlavne se pry objevuje na ploskach nohou a dlani a mezi prsty-to kluk nema vubec…predem dekuji za odpoved-pripadne rady
Ahojky, tak my si tím taky prošli. Synové to měli a nikdo další z rodiny to nechytl. A to se malá dcerka válela u nich v posteli a hrála si tam. Kluci tedy popisovali úmorné svědění v noci, přes den je to moc netrápilo. A měli tedy viditelné chodbičky na dlaních. Je fakt, že vyrážku měli téměř po celém těle. Po infektoscabu se to jednomu z nich vrátilo ještě 2 x!!! Takže jsem změnila kožní, dostali jsme celá rodina sírovou mast a byl konec!!! Kdybych to věděla, vykašlu se na infektoscab!!! Synovi potom zůstal brutální ekzém, který se musel zaléčil kortikoidy. No uvidíš, my vyzkoušeli 3 kožní lékaře, než jsme se dostali k doktorce, která tomu rozumí a má zkušenosti. ( a to jeden z doktorů tvrdil, že svrab nemá, že je to ekzém, i když měl chodbičky na dlaních)
Dekuji za info, ja uz jsem zoufala, taky jsme dostali infektoscab…misto 1×, mazani 3×…dnes jsme byli u lekare a ma dovolenou, tak jdeme zitra…v lekarne jsem pro jistotu koupila tu sirovou mast-docetla jsem se, ze se mame lecit vsichni, ze 100%to chytneme…prijdu domu a klukovi pribily dalsi pupinky
my s malou stale nic…ale pro jistotu dame koupel v savu anamazeme se a zitra opet priklusame k doktorovi-nedelema nic jineho nez vecne peru, savuju, vysavam matrace, ktere pak savem strikam..v tomhle pocasi fakt luxusne to pradlo schne, takze koupelna narvana pradlem…delam vse co muzu a uz nevim, pripadam si jako prase…klk zadne chodbicky nema a nema to ani na dlanich nebo chodidlech vypadaji jako potnicky, ktere rozskrabal…no uz to chci mit za sebou, je to umorny!!snad ta sirova mast to da do poradku-kluk je exematik, takze pokud po sirove bude mit ekzem tak uz jsem zvykla, ale at ten svrab je pryc…a za jak dlouho poznam ze mizi pupinky…moc moc dekuji ![]()
No já jsem opravdu ráda, že to máme za sebou. Staršímu synovi pupínky zmizely asi za 3 týdny a mladší dostal po té sírové masti klasickou kortikoidní mast, protože vypadal úplně příšerně. Měl to naprosto všude, sice ho to už nesvědilo, ale na pohled to bylo strašné. No, s tím praním, ani na to nechci vzpomínat. Já takhle jela skoro 2 měsíce. Ráno sundat povlečení a všechno ostatní prádlo, vyprat, večer vyžehlit. Do toho vytírat, vysávat, utírat…no hrůza. Tak přeji hodně štěstí, ať se toho zbavíte. ![]()
Se svrabem bojuji už šestý den, aplikovala jsem mastičku Infectoscab, ale stále se mi zdá že se mi to vrací, včra jsem byla znova u kožní lékřky, dala mi znova infectoscab, večer jsem aplikovala, stále jsem natřená a i přes to se mi dělají specifické pupínky pro svrab, vím že pokožka ještě svědí i po vyléčení, tedy zahubení zákožek a jejich vajíček, ale ptám se zda je normální že se tvoří i nové pupínky? tak jsem to měla i když jsem se umyla po osmi hodinách od aplikace mastičky poprvé, svědění je běžné, kůže se hojí a jsou tam stále reakce na trus zákožek, ok, ale zaráží mě že mám právě dále ty nové pupínky, samozřejmně že jsem vyčistila celý byt, peru, žehlím, desinfikuji, převlékám postele, všude je cítit savo, ale připadá mi že tu potvoru pořád mám v sobě. na štěstí jen já z pětičlené rodiny, doufám že u ostatních se to neobjeví. Prosím poradte zda ty pupínky jsou běžné. moc děkuji.
No my jsme bojovali v kvetnu…jako silene, protoze i pres namazani a dodrzovani snad vseho mozneho i nemozneho se synovi pupinky tvorili porad nove a nove…nakonec mi v lekarne poradili sirovou mast a abychom se namazali vsichni a po 3 dny mazali a dodrzovali odstp od sebe, zehleni, prani, desinfikovani, denne ciste lozni pradlo atd…i matrace jsem vecne vysavala, strikala savem, i v savu jsme se koupali…no asi po mesici jsme zacli mit klid, ale klukovi pupinky definitivne zmizeli az behem leta, ja s malou jsem nechytla nic, ale kdejaky pupinek a byla jsem na vetvi a kdyz jsem uz nemela masticku, nastrikala jsem pupinek uplne z blizka(nemela jsem doma ani alkohol),ze jsem si spalila kuzi a mam jizvu do ted, jak jsem savovala gauc, pak jsem na nej lehla, vbudim se a cely oblicej sami pupinek.az jsem brecela a silela, nez jsem behem dne pak dosla k zaveru, ze jsem to mela z toho sava
… no preji pevne nervy, protoze o nervy to je, ale da se to prezit a zvladnout…
Děkuji za radu, nevíte prosím něco o octu, třeba se jím natřít nebo tak a koupel v savu by mohla pomoci? a ta mast ze síry, je to takový žlutý hnus? měly jsme to s mamkou když jsem byla malá tak jen jestli je to stejné, at vím na co se připravit. Děkuji předem.
O octu nic nevi…jinak doktor nam rekl, ze savo je desinfekce, ale ne na hubeni svrabu, ze toto je zbytecne, ale pro ten muj pocit jsem proste do koupele pridavala savo(samozrejme primerene-jako kdyz se koupete v bazene)…ano sira se vyrabi primo v lekarne, jako, co vim, je na predpis, ale tenkrat mel doktor dovolenou a radila jsem se v lekarne, ze uz jsem zoufala a ona mi ji dala, stala 150,– kelimek..tak nevim jestli je i volne prodejna, snad jsem se na netu docetla o nejake sirne koupeli, ale nezkousela jsem…ale kazdy tvrdi, ze po par hodinach od prvniho namazani, je to uz neprenosne a zahubene, ale synovi se minimalne 14 dni tvorili nove, tekouci pupeny, takze jsem byla jak psycho a on je exematik, takze jsem pak uz nevedela, zda je to svarb nebo neco jineho a po te sirne masti fakt vypadal silene…
Tak hlavně že jste to zvládli, ted bujuju já a chci to vyhrát, tu mrchu vyhubit, děkuji za rady
,uvidíme jak dlouho budu bojovat, ale jistě vyhraju. Nepřála bych to nikomu, at už se to nevrací, je to hnus.
Prosím o radu, pomůže mi na svrab mazání octem? měla jsem infectoscab a nepomohl, vrátilo se mi to tak jsem to podstoupila podruhé s infectoscabem a opět se mi to vrací, vyčetla jsem že pomáhá ocet, má s tím prosím někdo zkušenost? případně jak dlouho trvá léčba octem, aspon přibližně. děkuji.
Ahoj, chci se podělit o svou zkušenost se svrabem v těhotenství. Ta kombinace, být v prvním trimestru a najednou muset řešit něco takového mi přišla šílená, psychika utrpěla. Myslím, že to člověka stále stigmatizuje, jako kdyby to byla nemoc špindírů, sociálních případů, přitom my jsme to chytili v tříhvězdičkovém hotelu v zahraničí…
Hledala jsem na netu, i na cizojazyčných stránkách, všechny možné informace o vhodné léčbě pro těhotné. Co jsem zjistila - neexistuje asi přípravek o kterém by ti někdo řekl „toto je pro těhotnou 100% bezpečné“. Dokonce v Německu zřejmě není v oficiálním seznamu léčiv ani jeden přípravek na svrab který smí používat těhotné ženy! Nevím, jak to tam teda léčí…
Po diskuzi s mou kožařkou, která má dlouholetou praxi a pacientům se úžasně věnuje, jsme se dohodly na sirné masti - bylo to myslím v koncentraci 40g síry do 200g vazelíny. Tedy spíše silná koncentrace, většinou jsem našla údaje že mast bývá 10%-20%. Doktorka si ještě ověřovala recept ve své moudré knize, protože sirnou mast už delší dobu nepředepisovala. Všem pacientům normálně na svrab předepisuje Infectoscab - v letáku na něm ale našla zmínku, která jí přesvědčila, že pro těhotnou toto spíše radši ne.
Touto sirnou mastí jsem se mazala 3 dny v kuse, 2× denně celé tělo, během té doby jsem se nekoupala. Co se týče množství, těch 200g sotva stačilo, doporučila bych nechat si klidně napsat rovnou větší balení. Není to nijak hrozná procedura, někdo si stěžuje na smrad, mně vůbec nevadil. Jenom použité oblečení je pak v podstatě na vyhození, vůbec se to nedá z látky vyprat.
Ostatní postup: převlékaní postele každý den, praní všeho ložního, ručníků, oblečení na 60 a následné žehlení napařovací žehličkou, luxování matrací, dezinfekce podlahy atd. Partner se přeléčil ve stejnou dobu jako já, Infectoscabem - to je myslím potřeba, aby si to lidé vzájemně nepředávali.
Závěr: jsem 2 týdny po léčbě, už nemám žádné příznaky, žádné pupínky, svědění. Vím, že se to může ještě vrátit i později, ale moc doufám, že ne… A hlavně: podle ultrazvuku je miminko v pořádku, gynekologovi jsem řekla o léčbě a ujišťoval mě, že podle něj sirná mast nemůže miminku nic udělat. Konkrétní předchozí zkušenosti s tím ale neměl, není to zase tak častá nemoc…