Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, mám problém se synem - nemůže usnout. Říká, že se převaluje někdy do dvou až do čtyř do rána. Už jsem z toho nešťastná, protože do školy chodí hodně ospalý. Měl podobný problém tak před rokem a půl, tak jsem si vzpomněla, že od doktorky dostal Atarax. Včera jsem mu jeden dala, říkal že usnul před dvanáctou. Dnes jsem hledala na Atarax recenze a psali, že jsem po něm celé dopoledne hotoví, tak si vyčítám, jak mu je..prosím, měl někdo podobný problém, děkuji.
Říkala jsem si, že bych mu něco přírodního koupila v lékárně, tak jestli má někdo nějaké dobré zkušenosti s nějakým produktem…
Na spaní mi pomohl Melatonin a nebo brát dlouhodobě Rhodiolu. Také záleží, jestli je před spaním na počítači nebo mobilu. V jeho letech jsem chodila také spát pozdě, protože jsem surfovala na netu před spaním.
Já bych raději vše řešila s lékařem než podáváním léků. třeba by pomohlo zkusit zase nějaké vyšetření- předpokládám, že už nějaké absolvoval když měl problém už dřív.
Já jsem měla také problémy s usínáním a nejvíc ze všeho mi pomohl pravidelný režim… od té doby, co vstávám a chodím spát zhruba ve stejnou dobu, tak je to mnohem lepší ![]()
nejhorší byl ten „puberťácký“ režim, kdy mě v týdnu rodiče nahnali do postele v 10, vstávala jsem před sedmou, o víkendu jsem byla vzhůru třeba do jedné, vstávala jsem v 10, někdy v 11, občas jsem si šla lehnout po obědě, spala jsem do pěti, prostě chaos ![]()
Nedavala bych nic bez domluvy s doktorem, vecer at nekouka do PC, radeji si neco precte, da si medunkovy caj…a treba to pomuze…pripadne prochazka na cerstvem vzduchu pred spanim
Jo a levanduli pod polstar
Ja bych pred lekama a lekarem rrsila zdravym rozumem. To je jedno ze je mu 15 nebo 5. Spanek je spanek. Takze pohyb, pobyt na cerstvem vzduchu! Vyvetrat loznici, vecer zadna obrazovka ani mobil, teple mleko s medem prrdspanim a „precist pohadku“ - tedy popovidat si. A pak zkusit lekare a leky.
Má v pokoji noťas i mobil. Když nemůže usnout, tak do toho asi koukne. Měla bych mu to z pokoje odstranit?
Zaměřila bych se na to, co odpoledne dělá? Spí? Je doma u pc? Sportuje aby se nějak i unavil? Co na večer jí? Hlavně odstranit z pokoje pc, televezi, mobil.
A nebylo by jednoduší se syna zeptat, jestli byl po ataraxu unavený, nebo ne. Než mít výčitky za vedlejší příznaky cizích lidí z internetu?
Nejprve je potřeba zjistit co je za tou nespavostí. Jestli režim nebo úzkostné stavy, nějaký fyziologický problém a nebo všechno dohromady.
takže první cesta za lékařem.
Pak alespoň měsíc důkladně dodržovat pravidla spánkové hygieny a počkat jestli se to nezlepší http://www.dobry-spanek.cz/desatero naprosto klíčové je po setmění vůbec nepouštět žádné obrazovky a taky neuškodí vyměnit žárovky za takové, které nemají modré spektrum světla. A ono tedy když bude dělat něco jiného, než sledovat zajímavé filmy, chatovat o něčem důležitém a nebo hrát nějakou hru, co ho pohltí, tak se mozek bude nudit a daleko snáze usne.
http://svetelneznecisteni.cz/…dske-zdravi/
http://www.zeiss.cz/…-zapory.html
K tomu by se syn měl naučit nějaké relaxační cvičení a ideálně i nějaké autosugestivní cvičení na usnutí. Naučí ho to jednak každý druhý psycholog, nebo jsou různé víkendové kurzy na to zaměřené. Na ulozto je docela pěkná, jednoduchá relaxace, která se obvykle daří všem https://uloz.to/!PQJ17oAMB/progresivni-svalova-relaxace-galusova-wav
Pokud se mu nedaří usnout, protože má hlavu přeplěnou myšlenkami, tak se taky hodí před tím relaxačním cvičením ty myšlenky vysypat z hlavy - ideálně ručně do deníku.
Plus tedy relaxaci před spaním dost pomáhá sex, včetně masturbace.
Případně dlouhá, horká vana, třeba s meduňkovým aroma olejíčkem.
Pokud jde o důsledky vyšších hladin úzkosti/neurotičností, tak nejjednoduší a především dlouhodobě účinné je aby syn vstoupil k někomu do psychoterapie a naučil se úzkosti zvládat, nevytvářet si vlastní a tak.
Jinak spíše než atarax, tak chcete melatonin - už se naštěstí může prodávat v ČR bez předpisu a není potřeba ho vozit ze slovenska či zahraničí. Jen se tedy musí jíst až po zhasnutí a opravdu většinou stačí jen ten 1mg v tabletce - neplatí že silnější tabletka má lepší účinek.
Případně neuškodí nějaký doplněk na bázi kozlík/chmel/meduňka/vitánie snodárná.
Klíčové je ovšem dodržovat spánkovou hygienu a večer nepouštět do očí modré světlo a nějaké základní relaxační věci.
Pokud by to nezabíralo, tak ať se objedná do spánkové laboratoře, ale mívají opravdu značné čekací doby.
Příspěvek upraven 12.10.16 v 09:43
@maluvka píše:
Má v pokoji noťas i mobil. Když nemůže usnout, tak do toho asi koukne. Měla bych mu to z pokoje odstranit?
No odstranit asi ne… Spíš bych ho požádala, aby to před spaním odložil např. v obýváku… sám.
Jinak sportuje? Fyzická únava je na spánek nejlepší.
Z přírodních preparátů např. MagneB6 Relax.
Může to být spousta věcí, koukání na televizi, PC před spaním - pak ten mozek nedokáže vypnout. Rozhodně to hodně narušuje spánek.
@maluvka neodstraňujte mu to „za trest“, že nemůže spát - je potřeba aby pochopil souvislost mezi večerní čiností, nebo jeho psychikou a tím jak to ovlivňuje spánek. Jemu samotnému musí být jasné, že potřebuje se bez toho obejít, minimálně do té doby, než se spánek srovná - pak to případně jde řešit různými filtry jako je třeba f.lux, ale musí to mít velmi rozumnou míru, kterou si bude určovat sám.
Je už dost velkej, měl by pomalu přebírat zodpovědnost za to, jak funguje a co mu to dělá.
Plus tedy pochopitelně pokud jede v energetických nápojích, nebo kafi, jako mnozí jeho vrstevníci, tak začít pomalu odvykat - to může spánek taky dost ničit.