Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky bys už měla trénovat samoobsluhu. Podle toho posledního popisu ho oblékáš vlastně ty. Už má věk na to, aby to docela intenzivně zkoušel sám.
Určitě to řeš a taky se zkus zamyslet, jestli třeba nemáš malé požadavky a neobsluhuješ ho víc, než bys musela.
@Anonymní píše:
@FlorenceF Jenkins na hřiště chodíme skoro každý den, umí lozit i na klouzačku jak tam má ty “ horolezecký kameny” nevím jak se tomu říká, ale chápeme se ne?vyleze hned jak nic. Oblíkání rozumí, donese mi boty když mu řeknu. Řeknu zvedni nohu, zvedne a když zvedá špatnou(mám v ruce na druhou nohu) a řeknu mu druhou, tak dá druhou nohu. Ruce zvedne, nohy taky nastaví na tepláky. O pití i jídlo si řekne. A s holkama nesrovnávám, ale máme stejně starý kámoše kluky i mladší a jsou na tom uplně jinak.
No, dala bych na svy pocity a i na okoli, myslim treba úči ve školce, moudrejsi babičky, kamaradky. Nechci te zbytecne ukolebat, ale i mezi desetiletymi detmi jsou velke rozdily, pritom jsou ‚normalni‘. Treba kamarad meho synka skoro nechape abstraktni veci, ironie, humor, vsechno jede na prvni signalni. A taky je zařazen, znamky ve skole vyborne, ve sportu vynika atd…
@Lucie_Sx ale všechny děti stejně starý i mladší, když se jich zeptáte jestli to bylo dobry, tak řeknou “Jo”
@Sany80s už to zkouším, musí to umět do školky, ale nechápe to a vzteká se
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx ale všechny děti stejně starý i mladší, když se jich zeptáte jestli to bylo dobry, tak řeknou “Jo”
Ale to je nacvičeny
neco jako 'udelej pápá. Rozhodne ti tak male dite nerekne: maso bylo tvrdsi a mrkev zase rozblemcla ![]()
@FlorenceF Jenkins píše:
Ale to je nacvičenyneco jako 'udelej pápá. Rozhodne ti tak male dite nerekne: maso bylo tvrdsi a mrkev zase rozblemcla
Hele ja si myslim, ze pokud ma srovnani s dalšími, i mladsimi detmi a instinkt ji rika, ze je neco jinak, nez by melo, rozhodně by to zanedbavat nemela. Ja mam jen svou vlastni zkusenost, syn se mi nezdal nikdy nijak napřed oproti vrstevnikum a presto uz v roce a pul chapal velice dobre. V necelých dvou letech se s nim clovek domluvi i na dost slozitejch vetnejch konstrukcich. A to presto, ze taky říkal jen par svych slov. Ale v porozumeni jsem si vzdy byla naprosto jista, ze rozumi naprosto vsemu a kdyz nahodou na me kaslal, ze to udelat proste nechce, tak zkratka nebylo pochyb, ze rozumi.
Ze se na nej nekdo bliz podiva fakt nikomu neublíži a klidne ji muze odbornik, ktery ma srovnani stovek a tisicu deti, rict, ze je malinko pomalejsi, ale OK. A nebo jim doporuci nejaka cviceni, ktera jim pomohou a ona bude mit tak jako tak klid, ze se na to nevykvakla. A ve dvou a pul letech by udelat papa nemelo byt pro dite rozhodne jen nacvicenej pohyb na povel, ale urcite musi chapat, co to znamena, kdy se to dělá a proč. Nacvičeny to je tak u ditete kolem roku ![]()
@Villanelle už jsem psala dr email
a syn třeba chápe, kdy se mává a říká ahoj
@Anonymní píše:
@Villanelle už jsem psala dr emaila syn třeba chápe, kdy se mává a říká ahoj
Jasne, nebylo to primo na tebe s tim mavanim. Uprimne se mne tvuj syn zda v sirsi norme, ale pokud mas pochybnosti, zajdete za doktorkou, rekni ji co ti dela starosti a bud te uklidni, nebo posle treba na logo nebo jinam. Ja si myslim, ze matersky instinkt zkratka vi mnohdy driv, nez doktori, ze by se neco melo resti. Tak jako tak budes v klidu. Tak at vam to dobre dopadne ![]()
Já bych to po svých zkušenostech řešila. Syn na tom byl podobne, všichni okolo tvrdili, jak z toho vyroste, že je ještě malej, je to širší norma atd… No pravdu neměli. Syn má opožděný vývoj cca o rok, s tim se pojí to špatné porozumění. Pak má ještě adhd. Kdybych to řešila dřív, třeba by teď byl blíž vrstevníkům. Dohání je slusne, ale porad to není ono.
@Midaku taky bych řekla, že je opožděný tak o rok.. a jak se to řeší? Co se s těma dětma pak dělá? adhd je taky možný, je strašně akční, vzteká se šíleně.
@Anonymní píše:Řeší se to psychologem, dle něj pak dal. Syn byl u psycholožky a chodí na logo, kvůli porozumění, výslovnost se zatím řešit nedá, protože nechápe, co se po něm chce. Máme různá cvičení na to porozumění.
@Midaku taky bych řekla, že je opožděný tak o rok.. a jak se to řeší? Co se s těma dětma pak dělá? adhd je taky možný, je strašně akční, vzteká se šíleně.
Tak možná je jenom líný a prostě ignoruje, ale asi by bylo dobré to zjistit. Mám holku 2 roky a 3 měsíce a normálně přinese co jí řeknu. Podá i ze šuplíku z kuchyně co řeknu. Většinu věcí pozná. Možná by nebylo od věci vyšetření sluchu. ![]()
@Myšák24 slyší dobře bych řekla, slyší že jede vlak ikdyž je daleko a pomalu ho neslyšim ani já ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, mám syna 2,5 let. Nemluví.. umí jen pár slovíček a celkově mi přijde, že se naučí jen to, co ho zaujme(letadlo, měsíc, pití, ham,..) zvířata umí. Ale prostě mi nerozumí. Když mu řeknu ať mi něco podá, tak na mě jen kouká jako co po něm chci. Když se ho zeptám jestli je něco dobrý, třeba oběd, tak na mě zas kouká a nic. Jednoduchý věci chápe, ale opravdu ty jednoduchý, chceš papat, chceš pití, pujdeš spinkat, kde je(určitá věc která ví co je, třeba dudu, pití, kočka..), vyhoď to do koše, nočník doma pochopil rychle, ale musí bejt nahatej a sám si neřekne, prostě až když čůrá.. řešit to nebo mu dát ještě čas?
Ano řešit. Doktorka nás poslala po 2 lete prohlídce. Začneš na ušním. Domluvis si termín u klinické psycholožky (klapne ti nejdřív říjen), od tři let logopedie. Když bude žádanka, tak i neurolog.
@Anonymní píše:
@Myšák24 slyší dobře bych řekla, slyší že jede vlak ikdyž je daleko a pomalu ho neslyšim ani já
Urcite bych prvni nechala vysetrit sluch, zrovna u vlaku by mohl citit vibrace a proto ho „slysi“ drive…