Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Sany80s už to zkouším, musí to umět do školky, ale nechápe to a vzteká se
Tohle je taky náš problém. Sice se posunula komunikace, jakoby mozek se otevřel, ale vidle nám do toho hází začínající období vzdoru a těžko se nám ho něco nového učí. U nás teď lžíce
vidličkou ji sám, nakrájím, sní oběd. Dám před něj tvaroh, skvělá konzistence a řev řev mami pomoct a nedá to do ty pusy a nedá
já teda řeším první rok soukromou školkou na normální rozhodně zralej není, tvůj teda ještě méně ![]()
@Bubla Bůčková My ani 2 letou prohlídku neměli, byl naposled v roce a půl. Tak uvidíme, mail jsem ji psala.
@Bubla Bůčková soukromá je u nás plná bohužel, taky jsem zkoušela jako první.. ale umí jíst docela hezky, když to není uplně vodový ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, mám syna 2,5 let. Nemluví.. umí jen pár slovíček a celkově mi přijde, že se naučí jen to, co ho zaujme(letadlo, měsíc, pití, ham,..) zvířata umí. Ale prostě mi nerozumí. Když mu řeknu ať mi něco podá, tak na mě jen kouká jako co po něm chci. Když se ho zeptám jestli je něco dobrý, třeba oběd, tak na mě zas kouká a nic. Jednoduchý věci chápe, ale opravdu ty jednoduchý, chceš papat, chceš pití, pujdeš spinkat, kde je(určitá věc která ví co je, třeba dudu, pití, kočka..), vyhoď to do koše, nočník doma pochopil rychle, ale musí bejt nahatej a sám si neřekne, prostě až když čůrá.. řešit to nebo mu dát ještě čas?
Ověřit, jestli fakt nerozumí, není tak těžký. Vezmi něco, co miluje, dej to třeba pod plštář a pak mu řeknu „Chceš čokoládové vajíčko? Je u tebe v pokojíčku pod polštářem. Dojdi si pro něj.“
Pokud poběžíd do pokojíčku a podívá se pod polštáře (kde by ta věc fakt měla být
), budeš vědět, že rozumí.
@krispyna synovi je 25 mesicu a taky nestrida nohy, chodil az v 18 mesicich a ted schody sam vyjde i sejde, ale porad jde obcas radsi po ctyrech nahoru a musi se drzet zdi, kdyz jde po dvou
na nocnik se nam zatim vubec nedari a jak tady nekdo pise, ze dite donese z koupelny kartacek konkretni barvy, tak to je dobre scifi, a to pritom muj syn teda mluvi uplne skvele, cele vety, ma slovni zasobu jak hrom a podle doktorky je moc sikovny, takze zas bych byla opatrna tady zakladatelku strasit hnedka. Muj syn mi pripada, ze dost casto ma svuj svet a nevnima ted v obdovi vzdoru by neco nedonesl ani za zlate prase castokrat, takze bych si taky mohla myslet, ze me nechape. Na otazku, zda je neco dobre, taky vetsinou nic nerika, jen kdyz je to fakt dobre, rika, ze je to velka dobrota, ale zase bych byla v klidu, dospely taky casto nevnima neustale a umim si predstavit, ze cim vic clovek po tom diteti neco chce, aby si dokazal, ze dite chape, tim mene bude spolupravovat. Optala bych se nekde, ale neresila bych tady vhodnosti dudliku ani zadne diagnozy, porad je to male dite ![]()
@krispyna dobrý den, mohu se zeptat, jak jste na tom teď? Děkuji