Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Okamžitě to řeš. Je už hodně velký.
Toto je hodně pozadu, většina dětí, i když třeba moc nemluví, chápe v tomto věku už podstatně složitější instrukce.
Řešila bych, mám doma dvouletou a ta rozumí už daleko složitějším instrukcím( jdi do pokojíčku(kuchyně, obýváku) a dones xxx leží to tam a tam. Mluvení není až takový ukazatel, syn v tomhle věku taky moc nemluvil, začal až kolem 3 let, teď mu budou čtyři a pusu nezavře. Ale rozuměl perfektně ![]()
Tohle res, mluvit nemusí, ale rozumět by měl dávno. Něco konkrétního podat, prinest, ukázat, prostě že dítě chápe co myslíš, a když řekneš přines mi autíčko, tak přinese autíčko, to zvládají děti kolem roku.
Taky bych to řešila. Otázka je, jestli fakt nerozumí, nebo je „líný“ a má tvé dotazy na párku (třeba jako školkové děti, které na dotaz, co dělaly ve školce, zarytě tvrdí, že nic), ale každopádně by bylo dobré to zjistit.
@Anonymní píše:
@Kriss Tina autíčko mi přinese.. ale řešit to teda budu
Tak v tomhle věku už by měl zvládnout i podstatně složitější úkony, autíčko ti má přinést roční dítě. Já mám syna 2 roky, taky moc nemluví, ale když mu řeknu jdi do koupelny a přines mi žlutý kartáček na zuby, tak jde a přinese. Stejně jako si třeba dokáže najít cokoliv v kuchyni a třeba připravit věci na snídani atak. Pošlu ho do pokojíku pro třeba konkrétní kus oblečení a přinese ho (kolikrát si ho i sám obleče), takže ve vašem případě už bych se trochu bála, že není vše v pohodě.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám syna 2,5 let. Nemluví.. umí jen pár slovíček a celkově mi přijde, že se naučí jen to, co ho zaujme(letadlo, měsíc, pití, ham,..) zvířata umí. Ale prostě mi nerozumí. Když mu řeknu ať mi něco podá, tak na mě jen kouká jako co po něm chci. Když se ho zeptám jestli je něco dobrý, třeba oběd, tak na mě zas kouká a nic. Jednoduchý věci chápe, ale opravdu ty jednoduchý, chceš papat, chceš pití, pujdeš spinkat, kde je(určitá věc která ví co je, třeba dudu, pití, kočka..), vyhoď to do koše, nočník doma pochopil rychle, ale musí bejt nahatej a sám si neřekne, prostě až když čůrá.. řešit to nebo mu dát ještě čas?
To má ještě dudlík?
Mám to se synem stejně, i věk odpovídá. Na schodech nestřídá nohy, nočník jen nahatej protože se nesvlékne. Hledám už nějakou dobu psychologa, logopeda, ale všichni mi jen odepisují, že jsou plní. Myslím si, že u nás to bude vývojová dysfazie.
@Russet právě proto se ptám, já s dětmi chodím k dětskému zubaři a ten nám řekl, že tak do 3 let je dudlík ok, to samé mi potvrdila dětská lékařka Co nám ale naopak doporučil odbourat byla láhev s mlékem nebo čajem před spaním.
@Aduš8 píše:
@Russet právě proto se ptám, já s dětmi chodím k dětskému zubaři a ten nám řekl, že tak do 3 let je dudlík ok, to samé mi potvrdila dětská lékařka Co nám ale naopak doporučil odbourat byla láhev s mlékem nebo čajem před spaním.
Mně řekla zubařka už kolem roku, že dudlík raději jen na usnutí a spíš odbourat. Ve 2.5 letech jsem synovi normálně vyčistila po pití mléka zuby. Pak leda vodu.
@krispyna na schodech chodí pěkně, celkově je šikovnej na fyzický věci..
Ahoj, mám syna 2,5 let. Nemluví.. umí jen pár slovíček a celkově mi přijde, že se naučí jen to, co ho zaujme(letadlo, měsíc, pití, ham,..) zvířata umí. Ale prostě mi nerozumí. Když mu řeknu ať mi něco podá, tak na mě jen kouká jako co po něm chci. Když se ho zeptám jestli je něco dobrý, třeba oběd, tak na mě zas kouká a nic. Jednoduchý věci chápe, ale opravdu ty jednoduchý, chceš papat, chceš pití, pujdeš spinkat, kde je(určitá věc která ví co je, třeba dudu, pití, kočka..), vyhoď to do koše, nočník doma pochopil rychle, ale musí bejt nahatej a sám si neřekne, prostě až když čůrá.. řešit to nebo mu dát ještě čas?