Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holka, to ti nezávidím. Veganka by mi nevadila, ale hysterická aktivistka… ![]()
Mě někdo říct, že týrám zvířata jenom proto, že je jim, tak ji pošlu do patřičných míst. Tohle je můj způsob života a nikdo by mi do nej neměl kecat. Jestli se ji to nelíbí, tak ať si najde vegana a ne kluka ze statku.
Zakladatelko ještě před tím seznámením bych si se synem v klidu ale důrazně promluvila o tom že jeho přítelkyni a její životní styl respektuji a totéž očekávám od ni
A že v zadnem případě nejsem zvědavá na nějakou kritiku co se týká našeho hospodářství a rozhodně už ne na nějakou ostřejší výměnu názoru na toto téma.
Takže by ji mohl připravit na to co rozhodně na návštěvě u Vas Ne.
Pokud by s tím přesto začala nějak slušně ale rázně bych to okamžitě utnula.
A neboj slečna velmi pravděpodobně nikdy nebude matkou Tvých vnoucat ![]()
Je to první přítelkyně 17ti letého syna, tak snad ne budoucí snacha a matka Tvých vnoučat.
Kdyby si takovou dívku přivedl ve 30ti letech, měla bych docela strach.
Jinak bych její řeči pouštěla jedním uchem tam a druhým ven. Rozhodnutí udělat veganské jídlo je dobře podaná ruka. Pokud bude mít řeči ohledně Vašeho stylu života,
sama se znemožní.
Buď v klidu a napiš, jak to dopadlo ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj prosim anonym
Syn 17 let, si nasel prvni pritelkyni jsou spolu skoro rok, ale k nam se ji moc nechtelo, ale na vikend jsme se dohodli, ze nam ji predstavi. Ale ona je trosku starsi (21) veganka a aktivistka, jezdi na protesty, blokuje kamiony pred jatkama… a ted problem, my mame mensi hospodarstvi a do syna celkem bulikuje, ze jsme tyrani, ze zvirata jsou u nas jak v koncentraku apod. Syn to bere s humorem ale chci predejit nejakym stretum pri tom seznameni.( nemam nic proti veganum ale trosku mi vadi ta hysterie kolem) Jasne ze uvarim veganske jidlo, take ho s manzelem obcas vitame, ale bojim se proste sceny a ze mame slepice v ohradce, kraliky v kralikarne a vepre v kotci..prosim je tu nejaka maminka, ktere si privedl syn domu veganku nebo klidne i jiny „extrem“ a jestli vse bylo v pohode?
Dekuji S.
A to já bych uvařila klidně maso. Kdo nechce, ať nejí.
No hele, že je starší, je synova věc. Že je veganka, je věc její a pro návštěvu uvařit jídlo, které je, považuju za slušnost. Za vhodné v zájmu vztahů považuju nehádat se o tématech, kde víte, že jsou názory odlišné, a to z obou stran. Ona jistě ví, že máte zvířata, tak by to měla přejít. Maximálně, pokud by vyjádřila názor, řekla bych jí také klidně a slušně, že podle vás zvířata rozhodně netrápíte. Pokud by mi slečna na návštěvě začala dělat nějaké scény, normálně bych jí vypakovala, to by svědčilo o fakt chybějícím vychování a absenci základního slušného chování. Na návštěvě se děkuje za pohoštění, ne hádá s hostiteli. Předem bych doufala, že takovou nevychovanou hysterku si syn snad nenašel.
Já bych se nijak zvlášť nevzrušovala, vztah dvou lidí s takhle odlišným přístupem - veganská aktivistka a syn z rodiny s užitkovými zvířaty - stejně nemá moc perspektivu do budoucna. Dřív nebo později začne jeden chtít za každou cenu změnit toho druhého a je po romantice.
Na téma zvířat bych se s ní nebavila, stejně se nemáte šanci shodnout a jen byste se pohádali. Povídejte si o čemkoliv jiném, u každého pokusu začít si prosazovat svoji pravdu - ať už z jakékoliv strany - hned změnit téma na něco neutrálního.
Pokud dojde k nějaké konfrontaci, musíš jasně nastavit hranice. Ty respektuješ její způsob života, ona musí respektovat váš.
Nejsem si jistá, jestli víš, co znamená veganské jídlo. Co výhledové snaše uvaříš?
Normálně bych návštěvu rozebral, že by utíkala s brekem, jenže to by mi syn asi nepoděkoval. A třeba je ta holka jen trošku pomalejší, ve 21 nemá ještě každý rozum…
Klidně můžeš udělat k obědu něco s květákem, bramborem, rýží, cizrnou. Něco lepšího třeba guláš z hlívy.
Ale veganka a ještě aktivistka je zlo. Když ne při nedělním obědě, tak to bude skřípat časem mezi vámi.
Tak je fajn, že ji chceš vyjít vstříc s jídlem, a pokud je ona aspoň trochu normální, tak té nijak atakovat nebude a podekuje. Jestli bude, tak se tim dost znemožní.
Trochu se obavám, že slečny a mladí lidi v tomhle věku někdy úplně neznají míru a jsou dost ovlivnitelné okolím, a když se do něčeho obují nebo se chytí nějaké skupiny, mohou jít “přes čáru”, jak se říká. Zpravidla to nebývá trvale a po čase se to uklidni.
Vaše hospodářství, Vaše pravidla. V jejím ať si tvoří svá vlastní…
Hele pokud tvůj syn taky úplně nezmagori, tak ten vztah stejně nemá moc budoucnost. Proti veganům nic nemam, ať si každý ji co chce. Ale blokovat kamiony, aby nemohli jíst i ostatní lidi, to už je cvok. Nicméně bych se chovala slušně a kdyby náhodou začala mít kecy na vaše zvířata, tak bych ji slušně odkázala do patřičných míst, že je fajn respektovat i ostatní životní styly, že vy jí taky necpete to svoje ![]()
Ahoj prosim anonym
..prosim je tu nejaka maminka, ktere si privedl syn domu veganku nebo klidne i jiny „extrem“ a jestli vse bylo v pohode?
Dekuji S.
Syn 17 let, si nasel prvni pritelkyni jsou spolu skoro rok, ale k nam se ji moc nechtelo, ale na vikend jsme se dohodli, ze nam ji predstavi. Ale ona je trosku starsi (21) veganka a aktivistka, jezdi na protesty, blokuje kamiony pred jatkama… a ted problem, my mame mensi hospodarstvi a do syna celkem bulikuje, ze jsme tyrani, ze zvirata jsou u nas jak v koncentraku apod. Syn to bere s humorem ale chci predejit nejakym stretum pri tom seznameni.( nemam nic proti veganum ale trosku mi vadi ta hysterie kolem) Jasne ze uvarim veganske jidlo, take ho s manzelem obcas vitame, ale bojim se proste sceny a ze mame slepice v ohradce, kraliky v kralikarne a vepre v kotci