Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chtěla sem se zeptat na jednu věc, která mě celkem zajímá. Myslíte si, že mají chapy radši dcery nebo syny? Samozřejmě vím, že každý rodič miluje to svoje dítě a je to individuální. Ale když sem se tak koukala na vztahy rodičů a dětí ve svém okolí, tak sem vypozorovala, že chlapy mají radši dcery. Nebo aspoň to dávají víc najevo a ke klukům mají spíš takový kamarádský vztah
A zase naopak kluci víc tíhnou k matkám. Myslíte si, že to tak opravdu je?
Pokud by ste chtěli psát o tom, že na pohlaví nezáleží a každý rodič miluje to svoje dítě nebo děti, tak s tím souhlasím a psát to nemusíte, ale zajímá mě váš názor nebo osobní zkušenost. Díky ![]()
Ja bych rekla, ze to tak je-teda u nas v rodine jsme same holky a jasne tihneme jen k otci.A u pritele v rodine jsou 3 synove a maji bliz k matce
.
Jinak my cekame holcicku a uz tedka je to „tatinkova holcicka“ ![]()
U nás to tak je. Syn je mamánek, miluje mě bezmezně, kouká na mě jako na svatou a taťku bere jako kámoše s kterým paří na PC nebo si hrají na písku. Dcera mi sice pořád nosí dárky, ale cítím z ní větší samostatnost, že mě moc nepotřebuje a poradí si sama
Taťku máme sice novýho z obchodu
ale už jsme spolu myslím si dlouho na to aby jsme ho brali za vlastního a jeho vztah k dceři je troufám si tvrdit bližší než k synovi. Aspoň já to tak cítím ![]()
u nás to tak není.Ani já neměla nikdy otce radši než maminku
myslím si, že matky více tíhnou k synům, pár žen, které mají dceru i syna mi to potvrdilo
a taky si myslím, že muži více tíhnou k holčičkám, nebo se mi to může jenom tak zdát, protože je jasný, že k holčičkám se budou chovat jinak než ke klukům, se kterýma dělají lumpárny ![]()
jinak o dcery mají chlapi určitě větší strach, když jsem chodila na diskotéky, tak taťka chodil doma jako lev v kleci dokud jsem nepřišla, zatímco mamka spala jak mimino
Já svoje mimi teprve čekám. Bude to kluk a možná i proto mě to zajímá. Já svoji mamku miluju a nevyměnila bych ji za nic na světě, ale vždycky sem měla pocit, že k tátovi mám blíž
A můj přítel není rozhodně žádný mamánek, ale je na něm vidět, že mamku má mnohem radši než tátu, se kterým se baví jako s kamarádem…
těžko říct, já si rozumím spíš s mamkou a brácha s taťkou - asi vyjímka potvrzující pravidlo
, jinak moje dcery jsou tatínkovy holky a mě mají jen jako mami - na dej papu, kde mám to či ono
, rády mě mají, ale tatínek je jejich ![]()
Ano, i psychologie to zna ako odveky fenomen, ze otec ma na archetypalni urvoni mimoradne blizko k dceri, dokonce casem, i kdyz je to tabu tak v dnesni spolecnosti rikat, jeste bliz nez k vlastni zene! Samozrejme jde o to spravne tuto blizkost zpracovat, coz se nastesti vetsine dari, a sice ze se tato rovnina nezvrhne v neco nevhodneho, prilisnou blizskot telesnou nebo naopak jako druhy protipol nasili. Anebo, kdyz to tata neumi zpracovat a citi to v sobe, nekdy se stane ze se jeste vic uzavre, ve snaze kontrolovat neco ceho hloubky se boji a proteze se o tom takhle nemluvi mysli si ze je to neco nenormalniho. Kdyz to vyjde, je z toho hluboky vztah, je to o uprimnych citech. At si to prizna nebo ne, ma to tak absolutni vetsina zdravych chlapu-otcu.
Dite to proziva zase jinak, a nemusi si toho byt natolik vedomo, jako ten otec.
my jsme 2 dcery - já si víc rozumím s mámou, všechno ji vyklopím, chodíme po nákupech, na kávičky, prostě nadstandartně výborný vztah, ale ségra se určitě mnohem víc vidí v našem otci a s mámou má spíš vlažnější vztahy
je to individuální, ale obecně bych řekla, že opravdu opačné pohlaví rodič-dítě se více přitahuje
Tak přítele brácha a bratranec oba svorně tvrdí, že jejich holčičky (mají celkem tři dcery) jsou to nejlepší, co je potkalo a že by kluka ani nechtěli..
Můj přítel našeho syna miluje už od prvního UTZ a za holku by ho nevyměnil za žádnou cenu ![]()
Z toho usuzuji, že nejdůležitější je, zda je to „jeho“ mimi, které bylo chtěné a milované už od samého začátku
![]()
Tak já mám ráda oba rodiče
Vlastně si uvědomuju, že když mám problém, vysypu ho tomu prvnímu z nich, kdo zvedne telefon jako první a nečekám na toho, koho mám raději
Prostě ať přemýšlím jak přemýšlím: já se neumím přiklonit jen k jednomu z nich…
Naše děti jsou odmalička obě zatížené na mně, ale tam je to dané tím, jak se ex choval i k nim… Ač se dnes již chová vůči nim jinak, přesto už to tam pořád nějak drhne ![]()
Nevlastní dcera brala také vždy spíš mně, než jeho ![]()
Já si myslím, že to není tím, jestli jde o kluka nebo holku, otce či matku, ale o to, kdo se jak chová k těm druhým… Je to prostě o oboustranné povaze…
A co se týká toho, jestli matka má raději syna a otec dceru? No, já mám děti ráda všechny (i tu nevlastní), ale každý z nich je jiná osobnost, takže ač je mám moc ráda všechny, ke každému se chovám trošku jinak - úměrně jejich povahám ![]()
Rozhodně ale když zpětně promítnu exův přístup: hodně dlouho preferoval syna, holky byly tak trochu na vedlejší koleji ![]()
Syn se už osamostanil, je dospělý a najednou se ex upnul k nejmladší dceři, která se toho ale pomalu naučila zneužívat ![]()
Já to beru tak, že když dorazí nejstarší (nevlastní) dcera, vyfasuje bábovku a řízky s sebou stejně tak, jako syn…
A ta nejmladší si svůj „příděl“ sbaští ještě než ti dva odjedou ![]()
Je to těžká otázka… ![]()
@Strapatka píše:
Ano, i psychologie to zna ako odveky fenomen, ze otec ma na archetypalni urvoni mimoradne blizko k dceri, dokonce casem, i kdyz je to tabu tak v dnesni spolecnosti rikat, jeste bliz nez k vlastni zene! Samozrejme jde o to spravne tuto blizkost zpracovat, coz se nastesti vetsine dari, a sice ze se tato rovnina nezvrhne v neco nevhodneho, prilisnou blizskot telesnou nebo naopak jako druhy protipol nasili. Anebo, kdyz to tata neumi zpracovat a citi to v sobe, nekdy se stane ze se jeste vic uzavre, ve snaze kontrolovat neco ceho hloubky se boji a proteze se o tom takhle nemluvi mysli si ze je to neco nenormalniho. Kdyz to vyjde, je z toho hluboky vztah, je to o uprimnych citech. At si to prizna nebo ne, ma to tak absolutni vetsina zdravych chlapu-otcu.
Dite to proziva zase jinak, a nemusi si toho byt natolik vedomo, jako ten otec.
To asi dává logiku
Dítě je tvoje - má po fyzické i povahové stránce něco z tebe, takže ti asi musí být nejblíž i jako „muž“ nebo „žena“ - ale nemyslím to v sexuálním smyslu, spíš jako určitá chlouba - že tahle sexy chytrá úžasná holka je moje dcera.. A naopak
![]()
já jsem někde četla, že se dokonce z matky a dcery můžou stát „rivalky“ soupeřící o pozornost manžela-otce........nebo pokud je matka hezčí a úspěšnější než dcera, tak že u dcery může vzniknout na matku žárlivost
![]()
mě to příjde i celkem logické, protože když vidím, jak se můj partner chová k naší dceři, tak je mi úplně jasné, že primariát v jeho životě už začíná zaujímat jiná žena, a to jí ještě není ani rok ![]()
Já osobně si myslím, že na tom něco je už z pohledu té „rivality“ stejného pohlaví.
Ale také myslím, že se to „dědí“ (tím myslím né po genetické, ale „rodinné“ stránce) = že člověk, co měl lepší vztah s matkou bude tíhnout k dceři a ten, kdo si víc rozuměl s otcem, bude mít radši syna. A myslím, že záleží i na sourozencích (počtu, pohlaví a vztahu k nim).
Ne nadarmo chlapi v období dospívání svých dcer ládují pistole a ženy se zase většinou nesnesou se svými snachami
![]()