Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky, témat o dětech které nemluvi je tu spoustu, ale nic novějšího, tak snad nebude vadit muj dotaz.Muj chlapecek oslavi za tyden dva roky. Jenže nemluvi, nechce ani opakovat, kdyz neco ukazuji..Umi, tata, baba ale ne na povel, jen kdy on chce.Mnam,ta-tak, jezi-jezisi, sim-prosim a zvuky zviratek rika.Ale.aby ukazal, kde ma treba nos, pusinku, tak to ne. Pusinky rozdava a mlaskne.si u toho. U knizky nevydrzi se mnou si cist, vzdy mi ji vezme a listuje sam.Kdyz tam vidi zviratko, tak obcas zvuk vyda. Dokaze si vyhrat, ale jen s tim co ma kola, takze staveni vez s kosticek ho prostě nebavi a ani nepostavi. Jinak vsemu tak nejak rozumi, kdyz něco chci, nebo kdyz chce neco syn, tak me.tam proste dotahne.Je tady u nas jedna maminka, ktera mi furt rika, to muj kluk už tohle ve dvou letech proste umel atd a ja mam pak akorat na sebe nerva. Malemu se dostatecne venuji. Dekuji maminky pekny den.
Buď v klidu a nech synka dýchat. Jednou toho napovídá až tě budou brnět uši! A neporovnávej své dítě s jinými, každé je totiž jiné. ![]()
Náš mladej v 19m neříká ani máma, táta, až teď tak poslední týden začíná hlasem napodobovat co říkám jako tady tak on zvukem „řekne“ tady, knížky má rád, prohlížíme pořád, zvířátka pozná - když se mu chce, třeba dvojčata manželovy sestřenice budou mít teď 27m a vcelku hezky mluví, ale začali někde na 25m a syn od bratrance bude mít v září tři a nemluví téměř vůbec, on nedělá ani zvuky zvířat. Takže bych z toho nebyla špatná, spoustu dětí se pořádně rozmluví až ve školce ![]()
To bych musela být hotová, že oba kamarádi co jsou o měsíc mladší umí víc slov než náš, no náš zase sám vyleze na klouzačku, přeběhne most ve výšce atp - tohle srovnávání nesnáším ![]()
Důležité je, že rozumí! Kdyby ani nerozuměl, to bych ve dvou letech řešila, ale když rozumí, jen se mu to nechce opakovat, tak buď úplně v klidu. A hlavně neporovnávej
Slovní zásobu očividně má, jen ji odmítá používat, on ji pak asi začne používat během velmi krátké doby všechnu naráz, zatím k tomu prostě nemá důvod,ale ono ho to donutí, až zjistí, že se prostě nedomluví. Dva roky jsou ještě ok. Jinka ale žvatlá, ne? Povidá si sám se sebou i když to nedává smysl?
Řeším to samé, dcerce čerstvé 2 roky a nemluví, nezopakuje prostě nic… A to jí zpívám, čtu (teda pokud mi to nevezme
s knihámi u nás to samý, takže máme dvě knížky kdy já jednu čtu a ona tou druhou listuje), venku vypadá jak když trpím samomluvou… Já si osobně začínám myslet že je to tím, že je malá pořád se mnou a maminka je telepat kteréj vše ví
takže tu potřebu nemá… Ve 2 letech sme byli i na prohlídce u doktorky a doktorka řekla že je vše ok… A že je malá šikovná (už je bez plen), rozumí
za půl roku jdeme zase na kontrolu a pak případně uvažuji o logopedii ![]()
@Lenisek87 nám se taky blíží 2 roky a nedáváme fakt nic. A to si vždycky vyslechnu z okolí. že se mu asi nevěnuju,že je pozastavenej, že bych s ním měla jít k doktorovi a podobně. Byla jsem z toho docela zoufalá. Protože fakt řekne jen máma a baf,ale at do něj hučim celý dny jiný slova,tak to s ním ani nehne. Většinou se sebere a odejde,že ho tím asi obtěžuju. Ale dost často jsem tu četla,ať si z toho nedělám hlavu,že to přijde. U někoho dřív u někoho později. Ale chápu, taky jsem z toho občas trochu nesvá, když nevidím jediný pokrok. Třeba na hřišti jsou mladší děti a lezou po skluzavkach a vylezou si na kolotoč a ten můj sám nedá ani schody na malý domeček,tak se mi pak vrací ten „stres“ že něco není v pořádku
Holky zkuste si přečíst moje deníčky, třeba se v nich najdete. Může to být prd a může to být taky problém. To Vám teď ještě nikdo neřekne. Ale je dobré to lehce sledovat.
Je jeste malicky. CNS dozrava do 3 let a do tech 3 let delaji deti skoky v podstate ze dne na den. Za 14 dni muze byt vsechno uplne jinak. Jedno dite opakuje uz v roce a pul, jine ve dvou a pul a ve 3 letech mluvi obe.
Resila bych to az tak kolem 2,5 let. A opravdu nesrovnavat a netrapit se tim. Vim, ze je to tezke, muj starsi syn ma vyv.dysfazii, takze taky me trapilo, jak byl a stale je v mluveni pozadu. Ale opravdu do tech 3 let to nikdo ani moc resit nechce. Ja obvolavala tenkrat 3 logopedy a kazdy mi rekl, ze do 3 let ma dost casu, at se ozvu az bude mit 3 roky. Ale urcite pokracujte v tom co delate, myslim treba ty knizky, vsechno popisovat a dulezita je i jemna motorika, ktera s mluvenim hodne souvisi. Takze trenovat ![]()
Hlavně nesrovnávat. Moje první dítě umělo v roce a půl všechny básničky Ladovy abecedy. Druhé jsem se bála dát ve třech letech do školky, protože téměř nemluvil a nevěděla jsem, jak se domluví. A dnes jsem ráda, když zavře pusu. Pozoruj, jak rozumí, když na něj mluvíš. Jestli dobře slyší. Jestli je to v pořádku, tak bych to ještě nechala.
Nás malej se rozmluvil kolem 3 roku… Předtím taky máma baba táta, zvuky co vydávají zvířátka, brm brm jako auto a to je tak celé. Nechala bych ho v klidu, do 3 let to nikdo moc neřeší a ne každé dítě mluví ve 2 letech plynně ![]()
@marfra Tak koukám, že máme stejně staré prcky se stejným problémem… Jak jste na tom teď?
@Lenisek87 píše:
Ahoj maminky, témat o dětech které nemluvi je tu spoustu, ale nic novějšího, tak snad nebude vadit muj dotaz.Muj chlapecek oslavi za tyden dva roky. Jenže nemluvi, nechce ani opakovat, kdyz neco ukazuji..Umi, tata, baba ale ne na povel, jen kdy on chce.Mnam,ta-tak, jezi-jezisi, sim-prosim a zvuky zviratek rika.Ale.aby ukazal, kde ma treba nos, pusinku, tak to ne. Pusinky rozdava a mlaskne.si u toho. U knizky nevydrzi se mnou si cist, vzdy mi ji vezme a listuje sam.Kdyz tam vidi zviratko, tak obcas zvuk vyda. Dokaze si vyhrat, ale jen s tim co ma kola, takze staveni vez s kosticek ho prostě nebavi a ani nepostavi. Jinak vsemu tak nejak rozumi, kdyz něco chci, nebo kdyz chce neco syn, tak me.tam proste dotahne.Je tady u nas jedna maminka, ktera mi furt rika, to muj kluk už tohle ve dvou letech proste umel atd a ja mam pak akorat na sebe nerva. Malemu se dostatecne venuji. Dekuji maminky pekny den.
Na dvou letech syn skoro to samé. Dnes ve 3,5 mluví ve větách a občas použije nové slovo, že koukám, kde to vzal. Takže klid. Kámošku neposlouchej, některé ženy musí pořád soutěžit.
První syn se rozmluvil až ve 2 a 3/4 letech. Do té doby uměl pár slov, které říkal pořád dokola. Neopakoval nikdy, na to je on moc tvrdohlavý
Knížky ho chytly až okolo těch 3 let. Teď má 2 měsíce po 3. narozeninách a už mu to mluví krásně, někdy až moc
Mluví v kostrnatých větách, řekne už vše. Ale začal taky pozdě. I tak, dětská me furt uklidňovala, že se některé děti rozmluví až ve školce, že máme čas s logopedii, atd. Do školky jde teď v září, tak doufám, že se zlepší a bude mu více rozumnět, protože zatím mu s manželem rozumíme jediný
Mladšímu jsou 2 a už opakuje. Mluví mnooooohem lépe, jak první syn v jeho věku, ale taky žádná sláva ![]()
@Lenisek87 Děti nesrovnávej. Vyvíjejí se nerovnoměrně a to, že sousedčino dítě teď něco umí lépe, než tvoje, vůbec neznamená, že to tak bude stále. Můj druhý syn ve dvou letech taky téměř nemluvil a opakovat nechtěl (prostě nechtěl, ne že by nevěděl, co po něm chci). Jediný rozdíl byl, že vydržel u čtení knížek, ale asi částečně proto, že čteme se starším bráchou, jestli by vydržel i sám, to nevím. Opakovat začal sám od sebe kolem 2 let a 4 měsíců a v té době se začal pomalu rozmlouvat. Kolem 2 a půl roku vývoj řeči nabral rychlý vývoj. Teď jsou synovi 2 roky a 10 měsíců a mluví ve větách a mluví pořád. Není mu ještě úplně dobře rozumět, výslovnost a gramatika má mezery, ale je schopný si říct o vše, co potřebuje, je schopný povyprávět, co dělal např. ve školce, s tatínkem venku. Od těch dvou a půl roku se pořád ptá „co to je“ „proč“, poslední měsíce často zpívá písničky, které se naučil ve školce. Kdybych ho měla srovnávat s jeho starším bratrem, byla bych taky nešťastná. Starší syn ve 2 a půl letech mluvil v dlouhých větách s výbornou gramatikou a výslovností, oproti němu je mladší stále pozadu. Ale vidím na mladším, že jen potřebuje svůj čas (jako s tím opakováním) a myslím, že za rok mezi nimi rozdíl nepoznám.
Je to jako s chuzi a dalsima dovednostma, nektere to umi drive, jine pozdeji.
Ja mam skoro 1,5 kluka a zviratka pozna, zvuky taky, par slov, ale rozumi vsem pokynum, nosi na pozadani predmety, rozlisuje nektere barvy a donese micek pozadovane barvy, pozna cisla do peti a snazi se cislice svoji hatlamatilkou opakovat, ale ze by byl zazracne dite, si fakt nemyslim ![]()
Takze kliiid ono to prijde.