Syn nechce opakovat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1884
9.7.18 08:51

@Lenisek87 klid. Nas kluk zacal mluvi asi po 2mesicich ve skolce, takze skoro ve 2,5letech. Do te doby mel sva slova. Me rikal baka, babicka byla umba, brána byla íša..... no, desny dorozumivani :roll:
Ted je mu 5,5 a taky bych mu nekdy chtela neco rict, ale on me ke slovu nepusti :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elibro
9.7.18 08:59

@divine woman mám pocit, že popisuješ moje dítě :D dneska jsou mu tři, slovník už teda rozšířil, i když poměrně po svém… Na opravdovou češtinu ještě čekáme:). S opakováním začíná až teď, ale opatrně teda, nemá to rád odjakživa :). Ale rozumí prakticky všemu, vypráví příběhy, zvládá pokyny… Věže u nás taky nefrčely a nefrčí, stavíme jedině koleje a teď nově kuličkodráhu. Tak max mu smím postavit garáž pro auta :D.

A jinak je to chytrej kluk, který si se spoustou věcí poradí už sám. Úderem třetích narozenin teď začal slovník rozšířovat, nějak to jde. Skok čekáme v září od školky. Chce to klid a moc nehrotit babičky. Když se jinak vyvíjí normálně, tak mluvení může prostě přijít pozdě. A věže nejsou povinnost.

• Citovat
  • Upravit
802
9.7.18 09:04

Syn, 3r a 3m ve větách nemluví/mluví. Vymýšlí si slova, ta která zná.je schopen zkracovat. Přitom umí barvy a do pěti na prstech počítat. Ukaze na prstech, kolik mu je, ale rozhodně to neřekne… na logopedii jdeme v srpnu, pze v září nastupuje do školky a všude nám říkají, ať jsme v klidu, že je vidět, že rozumí a že to přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23298
9.7.18 09:07
@Luisiana píše:
@marfra Tak koukám, že máme stejně staré prcky se stejným problémem… Jak jste na tom teď?

no my jsme se az v 5 letech dozvedeli diagnozu - vyv.dysfazie a ADHD. Takze az ted zaciname tak nejak pracovat, jako ze jsme zacali treba chodit i k fyzioterapeutce, protoze syn ma prave hodne spatnou jemnou motoriku a celkove ma spatnou koordinaci tela a to vse s mluvenim hodne souvisi. Na logo chodime od 3 let. Do skoly bude mit dle vsech doktoru odklad a od zari nastupuje do soukrome specialni skolky. V klasicke jsme to nezvladaly, resp. ucitelky to nezvladaly. Ale to jim nemuzu mit za zle, syn potrebuje individ.peci, takze nejde aby se 1 ucitelka, ktera ma ve tride 25 deti, starala individualne jeste o naseho kluka. Verim, ze ta specialni mu pomuze, bude jich ve tride jen 12 a 3 ucitelky celodenne. Tak uvidime.....Vy to mate jak? A odkud jste? Druhy syn ma cerstve 2 roky a ten se zatim jevi snad v poradku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.18 09:15

prosím anonym
máme v příbuzenstvu holčičku, taky nemluvila ve dvou letech, všichni se utěšovali řečma že se jí věnují a že to bude dobrý. Holčička má velmi těžkou vadu řeči takže za mě utěšování že to bude dobrý nemusí být zrovna nejlepší řešení.

• Citovat
  • Upravit
Linamati
9.7.18 09:22
@Lenisek87 píše:
Ahoj maminky, témat o dětech které nemluvi je tu spoustu, ale nic novějšího, tak snad nebude vadit muj dotaz.Muj chlapecek oslavi za tyden dva roky. Jenže nemluvi, nechce ani opakovat, kdyz neco ukazuji..Umi, tata, baba ale ne na povel, jen kdy on chce.Mnam,ta-tak, jezi-jezisi, sim-prosim a zvuky zviratek rika.Ale.aby ukazal, kde ma treba nos, pusinku, tak to ne. Pusinky rozdava a mlaskne.si u toho. U knizky nevydrzi se mnou si cist, vzdy mi ji vezme a listuje sam.Kdyz tam vidi zviratko, tak obcas zvuk vyda. Dokaze si vyhrat, ale jen s tim co ma kola, takze staveni vez s kosticek ho prostě nebavi a ani nepostavi. Jinak vsemu tak nejak rozumi, kdyz něco chci, nebo kdyz chce neco syn, tak me.tam proste dotahne.Je tady u nas jedna maminka, ktera mi furt rika, to muj kluk už tohle ve dvou letech proste umel atd a ja mam pak akorat na sebe nerva. Malemu se dostatecne venuji. Dekuji maminky pekny den.

Ahoj, rada je jen jedna .. a to : dej mu čas. Můj syn má 2,5 roku a mám o týden mladšího bratrance.. A ten rozdíl ? Neskutečný. Jeden mluví líp.. ale druhý zase je lepší v něčem jiném. Fakt ho nech být, kdyby mu bylo 5 let tak jo.. Ale dej mu čas. Ten náš celou dobu nic a pak během krátké chvíle takových věcí a slov.. Takže prostě jen k tomu musí přijít, když ho budeš nutit, vykašle se Ti na to :kytka: A Ty se budeš akorát stresovat.. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.7.18 09:25

Mám 2 syny. První ve 2 letech mluvil, uměl všechno možné ukázat. Rozuměl, reagoval, motoricky na tom byl skvěle, neměl pliny…
Druhý ve 2 letech neuměl nic. Nemluvil, nereagoval, neopakoval… Prostě jak miminko. Pokud je jediný problém s tím, že neopakuje, tak bych počkala, každé dítě má svůj čas. Pokud je problémů víc, tak bych se zeptala doktorky. Utesovani je super, ale někdy je lepší obezřetnost.
Syn začal opakovat až ve 3,5 letech. Do té doby si vystačil s 20 výrazy. Má opožděný vývoj řeči.

• Citovat
  • Upravit
53518
9.7.18 09:27
@Anonymní píše:
prosím anonym
máme v příbuzenstvu holčičku, taky nemluvila ve dvou letech, všichni se utěšovali řečma že se jí věnují a že to bude dobrý. Holčička má velmi těžkou vadu řeči takže za mě utěšování že to bude dobrý nemusí být zrovna nejlepší řešení.

Ale to neznamená, že to bude i u zakladatelky. Kolegyně dcera nemluvila ještě ve třech a nyní je po vysoké škole a řídí dokonce i auto :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
9.7.18 09:30

@marfra Ahoj, u nás „naštěstí“ jen dysfázie a opožděný vývoj řeči. Motorika nadprůměr, odklad nebude ale zatím nevíme jestli spec. škola nebo malý kolektiv nebo obyč základka. Všichni nás od spec odrazují protože inteligečně je v nadprůměru a že jí to tam ubije. Příští rok se to všechno rozhodne. :think:

Nečekáme samé jedničky, problém to u nás je a ještě bude. Mám tady na miminu nějaké deníčky tak si můžeš počíst, jestli se v nich najdeš. Jsou to takové moje pocity od začátku.

Jinak teda neskloňuje (někdy jo ale většinou se netrefí), nemá dobře poskládanou větu, snaží se to nějak vyjádřit ale občas to prostě nejde tak pak brečí že to neumí říct. Už ví, že je jiná, že mluví jinak. Je trochu stydlín takže i o to je to horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.18 09:30
@Russet píše:
Ale to neznamená, že to bude i u zakladatelky. Kolegyně dcera nemluvila ještě ve třech a nyní je po vysoké škole a řídí dokonce i auto :mrgreen:

skvělý , ale přesto to neznamená že dítě bude o.k. ;)

• Citovat
  • Upravit
19015
9.7.18 09:37

Ono taky někdo řekne to moje dítě nemluví a ten druhý řekne to moje taky ne. Jenže to první má slovní zásobu 5 slov a to druhé 50 slov a přesto se to maminkám zdá stejně. Je to i o úhlu pohledu.

Řeči typu rozmluví se později, znám někoho kdo nemluvil a taky se rozmluvil později mě nechávají chladnou.

Pokud zakladatelka cítí nějaký problém, je fajn ho sledovat a pokud se to nebude lepšit tak po třetím roce začít řešit. Slovní zásoba mojí dcery ve 3 letech byla cca 15 slov ale to byly slova jako NE, TADY, TAKY, TATI, TUTU, atd. Žádné slova to v podstatě ani nebyla. Já ale taky už dávno věděla, že to bude problém. Prostě jsem to cítila, že to není v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
9.7.18 09:37
@Pety2 píše:
Důležité je, že rozumí! Kdyby ani nerozuměl, to bych ve dvou letech řešila, ale když rozumí, jen se mu to nechce opakovat, tak buď úplně v klidu. A hlavně neporovnávej ;-) Slovní zásobu očividně má, jen ji odmítá používat, on ji pak asi začne používat během velmi krátké doby všechnu naráz, zatím k tomu prostě nemá důvod,ale ono ho to donutí, až zjistí, že se prostě nedomluví. Dva roky jsou ještě ok. Jinka ale žvatlá, ne? Povidá si sám se sebou i když to nedává smysl?

Ano to ano,vydává sve zvatlani,nebo kdyz si hraje s traktorem,tak dela brrrm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
9.7.18 09:41

@Pety2 Je to sice fajn že rozumím ale ani to není známka toho že je vše v pořádku. Ano, slovní zásobu může mít a přesto to může být problém ji používat. Tohle je strašně tenký led a není radno se na něho pouštět a dávat rady typu až ho to donutí tak promluví. To je strašná blbost - omlouvám se za výraz.

Zakladatelce přeji jen to nejlepší, aby se malý rozmluvil sám a žádnou dysfázku neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová