Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já třeba vařím a uklizim, když moje dvouletá spí. Vím, že ještě není úplně nezávislá při hře, tak na ni prostě pořad dohlizim, nebo se zapojuji do hry, podává mi hračky a tak..
A proč si hraje v pokojíčku a není s tebou v té kuchyni? Taky si myslím že chce být s tebou a tak si ubližuje když je sám. Zavíráš ho někdy trestem do pokoje? Za dveře? Necháváš ho vyřvat? Nebo má do kuchyně zákaz? To všechno může být příčinou že si chudák ubližuje. Určitě to není v pořádku (pokud je to opakovaně).
Navštivte psychologa. Co nejdřív. Psycholog promluví s tebou a kluka bude pozorovat a z toho vyvodí závěry. A tam byste mohli zjistit čím to je.
@mackA159
Pozornosti to opravdu není. Syn vstava přibližně kolem 7. Společně se nasnidame a pak si nachvili pustime pohádky. Potom si jdeme spolu hrát nebo se projít. Podle počasí a podle nálady. Po hrani nebo procházce jdu vysat, vytrit a utrit prach. Syn si mezitím sám hraje v pokojíčku, nebo se kouká na pohádku když je přítel doma je s ním. Potom si zase nachvili pohrajeme a ja jdu vařit oběd. Po obědě si jde na chvíli lehnout, někdy usne a někdy ne. Poté si opět hrajeme, jdeme se projít nebo jdeme na zahradu. Až do večera večer jen okoupani, večeře a v 8 spát. Opravdu synovi věnuju všechen svůj čas. Navíc on pozornost nevyžaduje. Když vařím a on je sám v pokoji nejde za mnou, hraje si a počká než přijdu ja za ním. Přijde fakt jen když něco potřebuje ![]()
@Aletheia
Nikam ho nezavirame a do kuchyně může. Jen si tam hrát nechce
ma v pokojíčku všechny hračky obzvláště ty, které by do kuchyně opravdu nepřenesl jako například jeho nejoblíbenější obří kamion, dětskou dílnu s nářadím nebo bazének s kuličkami, což se nám do naší malé kuchyně opravdu nevleze. Zkoušela jsem synovi mezitím co vařím pustit pohádku, ale u toho nevydrží dlouho. Hrát si v obyvaku taky nechce. Vyžaduje svůj kamion. A ani když je kamion v obýváku tak spokojený není, protože stále narazí do sedačky, do stolku nebo jídelního stolu. V obýváku si hraje jen s malými hračkami a u těch taky nevydrží déle jak 10 minut. Je závislý na kamionu a dětské dílně
Jestli to dělá jen když je sám, tak bych ho samotného nenechávala.
Raději bych si ho posadila do obýváku, abych na něj viděla a v případě, že by si chtěl ublížit bych na něj třeba promluvila, abych upoutala jeho pozornost a nedělal to. A jinak to asi nijak extra neřešila
Kluci měli taky různá období a nejvíc pomohlo, když jsem na to nijak nereagovala a ono je to vždycky časem přešlo.
@Terezxx
Ja na to nijak neraguju. Všimnou si toho vždycky až při koupání nebo převlekani. A když se zeptám od čeho to ma řekne že přece neví.
Ale on nemusí ještě úplně chápat, že za tebou může dojít. Je to prcek.
Syn mě v podobném období kousal. Prostě přišel a zahryzl se do nohy. Bylo to z důvodu, že nezvládal emoce. Neuměl fungovat a takto komunikoval a ventiloval, že se něco děje.
Taky si myslím, že si ubližuje, protože chce pozornost, nechce být sám. Ty se na to díváš pohledem dospělého. On to muze vidět úplně jinak.
Takto malé dítě bych nenechávala samotné. Může si hrát v tvé blízkosti. Mně kluci dlouho u všeho asistovali. Sami nebyli skoro vůbec. Ještě teď si šestiletý hraje nejraději u mě. Já si dělám své, on si hraje.
Dobrý večer, mám 2 leteho syna. Je to veselé dítě. Hravý, celkem akční. Ale poslední 2 měsíce začal dělat něco, co mě opravdu trápí. Věnuji se mu hodně. Jsem na rodičovské takže krom úklidu a vaření trávím všechen čas s ním. Ale i tak když třeba vařím a on si sám hraje v pokojíčku si schválně nějak ublíží. Např. poškrabe se nehtama, kousne se až do krve. Poškrabe si do krve celý hrudník a u koupání pláče, protože ho to štípe. Nebo se kousne záměrně do předloktí a pak si mi chodí stěžovat, že má modřinu. Vysvětlování že to nemůže dělat nefunguje. Opravdu stačí aby byl 3 minuty sám v jiné místnosti a on si nějak ublíží. Není to z toho že by nesnesl být sám. Když z pokoje odejdu a ví že vařím, nebo něco uklizim nevola mě. Přijde třeba až za nějakou chvíli s tím, že mu nefunguje nějaká hračka ale určitě ne že by si ubližoval ze samoty. Ani se podle mě nesnaží upoutat pozornost.