Synův nezájem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1519
3.6.20 13:42

My s klukem právě kolem té čtrnáctky měli menší problémy. Začali jsem to řešit v zárodku a třídní učitel kluka nás nasměroval na SVP - středisko výchovné péče. Jezdili jsem s ním do Ustí, tady ti zkopíruji, co o svém středisku píší:
Problémy v rodině, rozvod, ale i rivalita v dětských kolektivech, šikana, záškoláctví, party, drogy, kriminalita - to vše jsou nástrahy, které mohou výrazně ovlivnit život Vašich dětí.
Vyhledání odborné pomoci není projevem slabosti…! Naopak je známkou zdravého přístupu, projevem vnitřní síly a odvahy se s problémem utkat. A každý problém má nějaké řešení…
Tým zkušených odborníků ve Středisku výchovné péče nabízí pomoc při řešení takových problémů; nabízíme podporu, porozumění a bezpečné zázemí klientům i rodinám v obtížných životních situacích.

Na tvém místě bych se to nebála zkusit. Jsou tam odborníci, kteří opravdu pomohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
3.6.20 13:44
@lilith1 píše:
To.ma dite fajn, me rodice rekli,..dokud Ti nebude 18,let. budes s nama bydlet a budemw te zivit tak budes poslouchat..tak ze se mi nechce me bylo platne jak sanky v lete..

Tak toto přesně i mně říkali rodiče a pamatuji si, jak jsem to nenáviděla. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
3.6.20 13:47

Ješte kopíruji toto ze stránek SVP:

Dětem a dospívajícím poskytujeme prostor pro hlubší sebepoznání a objevování vlastních možností. Společně hledáme cestu k pozitivním změnám, lepšímu sebeuplatnění a úspěšné seberealizaci každého klienta.

Pro skupinky dětí vytváříme terapeutické stimulační programy, děti se učí posuzovat své vlastní chování, myšlenky, emoce a být za ně a za jejich důsledky samy zodpovědné.

Řešíme napjaté vztahy a dlouhodobě vyhrocené konfliktní situace mezi rodiči a jejich dětmi, nabízíme výchovné a vztahové modely, které mají potenciál fungovat.

Rodičům poskytujeme dlouhodobou i krátkodobě vedenou intervenční podporu a pomoc formou individuálního poradenství i skupinového setkávání s rodiči.

Výchovným poradcům a učitelům nabízíme poradenskou a konzultační činnost.

Rovněž poskytujeme akutní krizovou intervenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1237
3.6.20 13:47

Málokdy se až takhle projevuje puberťák s dobrým rodinným prostředím a fungujícími rodičovskými vzory. Takže určitě není všechno pouze a jenom jeho chyba. Mám syna podobného věku, ty řeči a provokace jsou někdy fakt náročné, ale až tak by si nikdy nedovolil. Přes zákazy nejede vlak. Nikdy jsme ho fyzicky netrestali, jen jednou mi ujela ruka a fakt to k ničemu nebylo. Nesouhlasím ani s tvrzením, že puberťákovi je jedno, že to mámu mrzí. Pokud je výchova vedena správně, tak v hloubi duše mu to jedno není. To že to navenek vypadá jinak je druhá věc. Takže pokud nemůže zakročit táta jako větší autorita tak snad vám pomohou ty restrikce, odebrání kapesného či mobilu. Jen aby se chlapec z té frustrace nezačal chovat ještě hůře :nevim: pak už bych vyhrožovala nějakým diagnosťákem asi. Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5633
3.6.20 14:13
@Anonymní píše:
@Veveří jsme rozvedení již po narození syna. Otec syna vůbec nechtěl takže jsem ho dostala do peče já

Jsem taky rozvedená a taky mám syna. Už mi párkrát bylo hodně ouvej, tak jsem volala jeho tátovi nebo dědovi a domlouvalo se aspoň přes telefon. Jenže má 11, pravá puberta teprve přijde a to teprve bude o nervy. Doma prostě chybí chlap, který by ty naše hochy srovnal, že? Oni potřebují mužskou autoritu a tak tři kubíky dřeva, které by posekali nebo složit 5 metráků uhlí a bylo by po pubertě :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2776
3.6.20 17:43
@lucenka píše:
Za tohle by zasloužil pár facek. Pak zabavit mobil, omezit přísun peněz a pořádně zapřáhnout doma.

Fackovat 14 leté klacky je naprostá pitomost. Neříkám, když ujedou nervy, to se pak nedá nic dělat a děcko aspoň možná uvidí, že překročilo mez. Ale co ho jako tou fackou naučíš? Že když se ti něco nelíbí a nemáš argumenty tak je v pořádku použít násilí? Teď se jí vysměje a za 2 roky bude kluk mlátit matku?
Nejvíc se vyplatí respektovat pubertální osobnost, ať si o tom myslíte cokoli. Ten kluk jen reaguje na to, co mu matka vysílá. Pokud chci respekt, musím ho sama dávat najevo. Ve 14 mi naši zakázali diskotéku, měla jsem strašný vztek a chtěla jsem jim udělat něco naschvál. Naštěstí se brzo začali chovat normálně a respektovat moje přání. A já pak díky tomu měla bezproblémovou pubertu. Zákazy a kategorické jednání vyvolávají jen chuť vzdorovat a mstít se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
3.6.20 17:50
@lísteček1 píše:
Tak toto přesně i mně říkali rodiče a pamatuji si, jak jsem to nenáviděla. :D

Neživíš, tak nepřepínej! :mrgreen: :mrgreen: A rozchodila jsi to? Asi ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katchulina
3.6.20 18:39

My to děláme doma tak, že něco za něco. My po nich doma něco chceme, ale taky hodně povolíme a hodně pro ně uděláme. Pokud by se šprajcovaly, smůla, umím to taky a pamatováka mám taky dobrého. Na druhou stranu zbytečně neprudíme, nerozkazujeme a nezakazujeme, to dělala moje matka a já to nesnášela. Spíše vše probereme, řekne me si každý svůj názor a když už něco zakážeme, což je fakt málokdy, tak za chvíli děti uznají, že máme pravdu a opravdu důvod tu konkrétní věc nepovolit, teda alespoň skoro vždy to tak je. Prostě se snažíme všichni si vzájemně vyjít vstříc a něco pro to obětovat. A u nás to v naprosté většině funguje. Na nějakou návštěvu bych ho nenutila, začala bych se k němu chovat jako k velkému klukovi dala mu svobodu a důvěru. Kdyby to porušil, přišla by nějaká sankce formou odebrání nějaké výhody. Myslím, že si toho bude vážit a začne fungovat, nějaké zákazy, jak sama vidíš, nikam moc nevedou a facky taky ne. Na druhou stranu si teda nedovedu představit, že by se u nás stalo, když už něco nepovolíme, že by šli a stejně to udělali, to je prostě za mě důkaz toho, že by si měla rychle změnit svůj přístup a být snesitelnější.

• Citovat
  • Upravit
1014
3.6.20 20:46

Sednul bych si s ním, promluvil si, nastavil pravidla a dal mu co nejvíce volnosti a snažil se být tolerantní. Pokud chtějí obě strany přežít ve zdraví pubertu, tak to asi ani jinak nejde a ten respekt si rodič musí zasloužít. Pruděním a zákazy to půjde jen těžko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
658
5.6.20 01:04
@pannda píše:
Já bych mu dala po tlamě…už dávno a měl by mít povinnosti, ne full servis. Když se neumí chovat s úctou k rodičům…

Dostala bys od něho po tlamě 2× tolik…samozřejmě s úctou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
5.6.20 07:10
@olino píše:
Dostala bys od něho po tlamě 2× tolik…samozřejmě s úctou…

no, mě to vykládej..Všechno je to o výchově v začátcích…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
11.8.20 16:06
@Anonymní píše:
Ahoj, mám syna 14 který projevuje absolutní nezájem ke mě I k ostatním. Třeba řeknu že pojedeme někam na návštěvu a on že rozhodně nikam nepojede a když se zeptám proč tak řekne protože to tak chci. Když chce jít někam ven hodně daleko a já řeknu že tam prostě nepojede tak on že tam stejně pojede I kdybych se třeba podělala. Jasně jsem mu to zákázala ale stejně tam jel. Pak když přišel tak mi řekl nikdy mi neříkej co mám dělat tvoje „zákazy“ mě absolutně vůbec nezajímaj. Jak ho mám donutit aby poslouchal? Neplatí na něj vůbec nic. Dekuji moc za příspěvky
:)

Příspěvek upraven 11.08.20 v 16:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
11.8.20 16:10
@Veveří píše:
Jsem taky rozvedená a taky mám syna. Už mi párkrát bylo hodně ouvej, tak jsem volala jeho tátovi nebo dědovi a domlouvalo se aspoň přes telefon. Jenže má 11, pravá puberta teprve přijde a to teprve bude o nervy. Doma prostě chybí chlap, který by ty naše hochy srovnal, že? Oni potřebují mužskou autoritu a tak tři kubíky dřeva, které by posekali nebo složit 5 metráků uhlí a bylo by po pubertě :zed:

No ono je známá věc, že na puberťáky vždycky lépe zabere chlap. Ale když není… samá nespokojená ženská, a pak jste samy, a ani si neporadíte s potomky.
No na to potřebujete chlapa, sama ženská je na tohle slabá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí