Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znám to a slýchávám. Obzvlášť alergická jsem na poznámku: Ty jsi učitelka a nevíš to. Mám pocit, že okolí si myslí, že učitelky by měly vědět vždy vše.
Mám za sebou 11 let ve školství a zatím mi to nikdo neřekl
tak doufám, že mi to tak i nadále vydrží ![]()
Co já znám příbuzné učitelky a jejich kamarádky, tak všechny jsou strašně ukecané. V době mimo školní vyučování to bylo horší, když se nemohly vykecat ve třídě. Dojížděla jsem do práce a pravidelně jezdila ráno skupina tří učitelek do školy. Od šesti hodin od rána jak tu pusu otevřely, tak mlely a mlely až na konečnou. Takže až si bude nějaká má známá učitelka stěžovat, že z té školy ztratila hlas, tak vím své.
Ale jinak všem dobrým učitelům moc fandím. ![]()
@stín katedrál Já jsem opravdu abnormálně ukecaná. Ale někdy jsem tak unavená, že večer doma nejsem už schopná ani pořádně komunikovat. Zvláště když mám prvňáčky.
Nejsem sice sama ucitelka, ale jsem z ucitelsky rodiny. A tyhle blby kecy se u nas v rodine slychavam namirene na učitele taky.. To je asi takovej ceskej, buranskej sport nebo co
Lidi by si meli spis učitelů vazit.. Jak na to reagovat nevim, asi bych si myslela něco o pr.deli a takovy clovek by v mych ocich klesnul az nekam ke dnu..
Podobne jak v diskuzich na internetu, stejne v diskuzich v realu argument „ad hominem“ neni platny argument, je to podpasovka, je to obycejny, sprosty faul. Na utoky „ad hominem“ v diskuzich nemusis vubec reagovat, protoze to neni argument. Proto ve chvili, kdyz ti nekto rekne v negativnim zmyslu „jsi ucitelka, typicka ucitelka, atd“ diskuzi ukonci s tim, ze argument ad hominem je diskuzni faul a budes pokracovat v diskuzi, pokud budou diskutovat slusne, pokud chteji faulovat, smula, ty jim pri tom asistovat nebudes.
Mmch, diskuzni utoky ad hominem nevypovidaji nic o tebe, ale o jejich autorech odhaluji vic, jak by si zelali.
Ano, slysela jsem tyto narazky snad uz vsechny (a to ucim jen 5 let), ale VZDYCKY, kdyz byly proneseny od pratel nebo od pribuznych, tak byly mysleny a podany mile a s humorem…nikdy me jimi nedostali do trapne situace nebo nezahnali do kouta…od cizich lidi byly receny s cilem ublizit, ale tim se uprimne vubec netrapim- vetsinou me ti lide ani neznaji a usuzuji casto z veci vytrzenych z kontextu (treba napr. kdyz se musime v ramci profese necim ridit a tem lidem nejde vysvetlit, ze jsem si to nevymyslela ja, ale ze je to tak proste nastaveno)…u nas v rodine jsou na me vzdelani i praci hrdi…a ja sama na sebe taky…i kdyz si kolikrat v tomto smeru delam srandu sama ze sebe a ze sve profese…nejcasteji, kdyz reknu, ze mame nejakou akci s kolegy- protoze ucitele, kdyz se rozjedou, to je zver
![]()
Tchýně je učitelka na 1.stupni ZŠ, ale nikdy jsem nezažila, že by na to někdo upozorňoval a rýpal. K okolí se chová normálně. Na výchově dětí se v něčem neshodneme, ale to nebude ucitelstvim. Je pravda, že mám možná velké nároky na učitele, ale občas mě taky překvapí, že některé základní věci neví a to učí v podstatě děti ty první všeobecné znalosti. Kdyby učila matiku, fyziku na střední, tak mě nedostatky ve všeobecném přehledu tak nezaskočí. Nikdy jsem to ale nijak nekomentovala.
@stín katedrál píše:
Co já znám příbuzné učitelky a jejich kamarádky, tak všechny jsou strašně ukecané. V době mimo školní vyučování to bylo horší, když se nemohly vykecat ve třídě. Dojížděla jsem do práce a pravidelně jezdila ráno skupina tří učitelek do školy. Od šesti hodin od rána jak tu pusu otevřely, tak mlely a mlely až na konečnou. Takže až si bude nějaká má známá učitelka stěžovat, že z té školy ztratila hlas, tak vím své.Ale jinak všem dobrým učitelům moc fandím.
Tak já když jedu se dvěma kolegynemi, s nimiž si mám co říct, MHD, tak taky pusu nezavreme, a učitelky nejsme… ![]()
Jinak jsem se u lidí setkala s určitým ironickým až posmesnym vztahem k povolání učitel. V poslední době, že mají moc peněz za málo práce. Moc prázdnin, atd. blablabla…
Závidí a přitom netuší, co to obnáší. Já jsem si to kdysi vyzkoušela a nedělala bych to ani za zlaté prase…
Radu, jak zareagovat, nemám. Taky by mě to štvalo. Jediné se nad to povznést…
Každé povolání formuje lidi určitým směrem, jak jsi sama psala, existuje učitelska řec těla a stejně tak inženýři, IT… A určitě mnoho dalších. Nikdy že nenapadlo úsloví „hloupý policajt“? Určitě ano a jen vrozená slušnost ti brání, aby to řekla nahlas. Pokud na nějaký kamarád potřebu tě urazet- a ona to urážka je, tak bych popremyslela jak to s tím kamarádství je. A pokud to dělá manžel zamyslela bych se, proč si tě neváží a srazí ti sebevědomí. Třeba si sama sebe dost nevazi, nebo má manžel nějaký problem-v práci… Na mě si takto zvedla sebevědomá mamka… Nedělala to schválně, prostě jen byla nešťastná a potřebovala to posunout. Velmi rychle ji to přešlo, když jsem jí to přestala dovolovat- zcela automaticky přestala, když neměla tu zpětnou odezvu, že jsem nešťastná z toho, co řekla.
Nad větou „nechovej se ke mě jako k detem ve škole“ bych se zamyslela… Jsi si jistá, že nemáš sklon příliš urputně hájit svůj názor a přesvědčovat o něm ostatní? Nemáš treva nějaké video z akce, kde by ses na sebe mohla podívat, jak působís na okolí?
Tak ja som asi tá cielovka, ktorá nemá rada učiteľky. Moja svokra je učiteľka a je to skutočná dáma, nesmierne rozhľadená a inteligentná, ale… Nedá sa s ňou normálne rozprávať. Buď poučuje alebo prednáša. Všimol si to aj syn a to ma len 6 rokov, že babka stále len poučuje a nebaví sa s ním „milo“ ale proste ako úča. To už potom priam vyzýva k nejakej inzultácii. Ja si to nedovolím k staršej váženej osobe, ale chápem prečo sa k tomu blízka rodina a manžel môže uchýliť.
Me to rika mama, na muj vkus relativne casto, nesnasim to, ona to vi. Prijde mi, ze to prave jak tu bylo receno, pouzije situaci kdy uz nevi tak je to takova jeji obrana (utok). Jsou to oblibene ceske vety, aniz by ten dotycny o tom cokoliv vedel. Kdyz mluvim slusne, nebo se snazim neco vysvetlit, hned jsem ucitelka, apod. REkla bych - nebrat si to osobne, je to tezke, ale asi nic jineho nezmuzeme..
@marketak5 Veď práve to „vysvetľovanie“. Od učiteľov to znie ako poučovanie blbých deciek. Nevedia o tom, ale ostatní to cítia a štartujú ![]()
@Ema1986 Řeči typu „No jo, úča“ by se mě dotkly jen od manžela. Tam bych se opravdu hodně zamyslela, jestli se nechovám tak, aby měl důvod mi to tvrdit. Kdyby neměl, určitě bych se ozvala. Od jiných bych to brala jako neschopnost argumentovat slušně. Protože nejde všechny pedagogy házet do jednoho pytle.
Mě občas taky škatulkují, já se tomu spíš směju, protože se deformovaná prací necítím. Občas mě štve, když se někdo při hraní společenské hry diví, že to vím taky, tak to se teda taky uculuju.
Zeptala bych se někoho, komu věřím, že mi bude říkat pravdu, co si o mém postoji při debatách myslí. Je možné, že se tak chováš jen u určitých lidí a ta dotyčná osoba tě bude ujišťovat, že nevidí nic " závadného". Na každý pád je pořád lepší být „úča“ a „typická úča“ než něco horšího. Pro někoho to může být i kompliment ![]()
@stankaSR píše:
@marketak5 Veď práve to „vysvetľovanie“. Od učiteľov to znie ako poučovanie blbých deciek. Nevedia o tom, ale ostatní to cítia a štartujú
A stane se ti to u lidí, u kterých nevíš, že učitele jsou?