Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jestli modrá na řezu, tak to bude koloděj. Ochutnej jestli to není hořčák. stačí líznout.
@aiwwa snědla sem tak pět miminek.Byly to trsy, rodiny. Nejsou hořký. Ja miluju syrový houby.Je to víc jak pět hodin a žiju
ja právě myslela, že co zmodrá to je modrák (sbírali jsme to s tátou jako malý) jednala sem uznávám ukvapeně…ale co kdyby to někdo posbíral
bylo jich fakt hodně a přímo na sídlišti u parkoviště ![]()
A modry jsou tak za 10 vteřin co rozříznu ![]()
Je z toho dobrá omáčka nebo lepší polévka?
Popřípadně poprosím i receptik nějaký spešl jestli máte. Protoze takových hub sem v životě nenašla ani v lese.
Modráky běžně nakrájím, povařím, zamrazim. Pak použiji na cokoliv, omáčku, pod maso, do číny, na smazenici…
My tomu říkáme modráky…
@Anonymní píše:
@aiwwa snědla sem tak pět miminek.Byly to trsy, rodiny. Nejsou hořký. Ja miluju syrový houby.Je to víc jak pět hodin a žijuja právě myslela, že co zmodrá to je modrák (sbírali jsme to s tátou jako malý) jednala sem uznávám ukvapeně…ale co kdyby to někdo posbíral
bylo jich fakt hodně a přímo na sídlišti u parkoviště
Taky mi chutnají syrové houby, malinké babky třeba
. Málokdy ale najdeme tak malé pevné a čisté hříbecky.
@Anonymní píše:
@aiwwa snědla sem tak pět miminek.Byly to trsy, rodiny. Nejsou hořký. Ja miluju syrový houby.Je to víc jak pět hodin a žijuja právě myslela, že co zmodrá to je modrák (sbírali jsme to s tátou jako malý) jednala sem uznávám ukvapeně…ale co kdyby to někdo posbíral
bylo jich fakt hodně a přímo na sídlišti u parkoviště
Fuj, co když to očural pes,??Na sídlišti se děje kdeco.
![]()
@toma0105 píše:
Fuj, co když to očural pes,??Na sídlišti se děje kdeco.![]()
Třeba si je umyla. ![]()
@aiwwa píše:
Třeba si je umyla.
Třeba jo
já teda houby nejím, ale chodím venčit našeho pejska, proto jsem napsala a bydlíme na sídlišti
![]()
@toma0105 píše:
Fuj, co když to očural pes,??Na sídlišti se děje kdeco.![]()
Tak to by mi připadalo jako ten nejmenší problém.
To, jestli hřib modrá, nebo ne, není žádný znak, ze kterého by se dalo usuzovat, jestli je jedlý, nebo ne. Je jich veliká spousta:
https://cs.wikipedia.org/…AD_h%C5%99ib
Z podobných červených hřibů, hřib koloděj i kovář mají zespodu rourky buď úplně červené, nebo minimálně na koncích načervenalé. Ne jenom žluté.
Koloděj i kovář vyžadují důkladnou tepelnou úpravu, za syrova se uvádí, že jsou mírně jedovaté.
Z těch fotek si upřímně nejsem jistá. Jestli máš ještě nějakou plodnici v celku (případně tam třeba zítra najdeš další), zkus si důkladně projet znaky s nějakým klíčem - barva ústí rourek, síťka na třeni, tvar a struktura klobouku atd.
Ale obecná rada zní, houby, u kterých si dotyčný není jistý, nejíst…
(a tedy babky ani kováři to dozajista nejsou)
Pokud jsi je posbírala u parkoviště a jezděj tam auta, tak bych je rozhodně nejedla. Houby do sebe nasávaj těžké kovy a pak i jedlý druh může způsobit otravu.
Sem tam občas projede auto. Velky tam nebyly.Byly to mimina a 9 z 10 lidí píšou, že to je Koloděj…a ty jedlý jsou.
Před barákem pod břízou jsem našla při venčení psa přes 150 takových houbiček. Screen je z videa kde je to vidět zezoida. Nejdriv sem sebrala, nakrajela a teď mě tak hlodá človíček protože jedná kamarádka mi napsala že to je jedovatý. Zbytek mi píše že to je buď kovář a nebo Koloděj, babky…co myslíte? Jestli je to jedlý, je to chutný na omáčku? Jestli ne tak splachnu