Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Velryba černá píše: Více
Jé to je roztomilý
Babička znala paní a ta kojila prvňáčka, ale jen snad o víkendu, když byl na to čas. Což je stejně úžasný, že ty prsa jsou týden v pohodě a po týdnu se z nich dítě normálně nakojí. Pán je teďka myslím ing z ČVUT ![]()
@Liška32 on už pak ke konci také třeba jen dvakrát týdně. Sedm a čtvrt mu bylo. ![]()
Poslední dítě se odstavilo samo po 3.5 roce přes den a ve 3 letech v noci …. Naprosto přirozeně a bez zcén. Bylo fajn pozorovat, jak to šlo samo a naprosto nenuceně.
Jo řeči jak tak veliké dítě mohu kojit, jak bude nesamostatný a bla jsem slyšela. No jejich dítě to nebylo.
Jinak na své odstávky vzpomínám ráda. Všechny děti jsem odstavovala když jsme chtěly obě strany - a žádné drama nebylo.
Důležité je být rozhodnutý. ![]()
@Liška32 Ja jsem kojila do samoodstavu, první 2,5roku, druhou 3,5 roku. Bylo období kdy mi kojení trochu lezlo na nervy, ale na to abych dítě odstavila násilím nemám náturu. Straší byla skvělá na spaní a nezažila jsem prokojene noci, ale přes den mela tendence kojit se kdykoli a kdekoli, což kolem 1,5 roku, kdyz mě všude svlíkala bylo otravny. Mladší zase na houby spala, v noci se často kojila, ale neměla potřebu kojit se v batolecím věku venku. No už je to dávno, s láskou vzpomínám ![]()
Jo u nás tedy odstaveni, nebo ukončení kojení na noční buzeni žádný vliv nemělo. Ben se i nadále budí v noci. Ben se do 3 let budil 10-15 za noc. Pak 5-10×.
Jeho staršího sourozence jsem kojila taky do 3 let a noc v kuse prospal po 4 narozeninách. ![]()
Jo a že se neleze do výstřihu na návštěvách, před návštěvami a venku pochopily všichni od jistého věku. U synů pak ani nikdo nevěděl, že se
kojí ( nestala jsem o řeči ). Stačila matka, která mi vypisovala, jak kojit tak veliké dítě je hnusné.
Příspěvek upraven 26.01.25 v 13:44
@Liška32 píše: Více
Zkus mátový čaj. Ten by měl laktaci snižovat. U mě to fungovalo. Jinak odsávat opravdu jen do úlevy. Ty boule v prsu rozmasírovat - nejlíp to jde v teplé sprše. Fakt se toho nebát a pořádně zatlačit rukou. Pěkně to poleví. Buď v té sprše trochu odstříkat ručně a nebo pak odsávačkou. Potom když to bolí, tak chladit - třeba tvarohem. To už je fakt na ten stav kdy už se bojíš, že se udělá zánět. Když by to bylo hodně bolavé tak třikrát denně Ibalgin. Někdo si chválí i stažení prsou, ale mě to snad naopak laktaci zvyšovalo.
a vydržet. Je to hrozně nepříjemné.
@Velryba černá píše: Více
Tak to si vůbec neumím představit, když vidím svého nejstaršího syna ![]()
@Liška32 já jsem z kojení klidně 20× za den i v noci odstavila naráz, takže prsa sem měla nalitá jako blázen. Dala jsem si hodně pevnou sportovní podprsenku, skoro vůbec jsem neodstříkávala, snad jen jednou první den trošku. Na litry jsem pila mátový a šalvějový čaj. Za týden už jsem cítila úlevu a za 14 dní byly prsa měkká jako dřív. Mléko ale po zmáčknutí vytékalo trošku, než jsem znovu otěhotněla.
Takhle po tom roce jsem obě holky odstavila v noci. Kolem roka a půl mi to začínalo být nepříjemné, tak jsem to vždycky zkrouhla. Starší jsem dovolila dvě kojení za den a to po spaní, mladší jedno v poledne před spaním. Odstavily se pak sami, starší ve 20m, mladší ve 2,5 letech. Půl roku jsem kojila tandemově.
@anavi13 on urcite potrebuje nejakou tekutinu kvuli zvlhcovani sliznic, kdyz dycha usty.
@Pudloslava píše: Více
Určitě jo. S tím neudělám teď nic. Potřebuje dát pryč ty mandle. Prostřední byl na nosní mandli ve středu a je úplně neskutečné jak teď klidně spinká. Vůbec nechrápe. Už mu to závidí i manžel ![]()
@anavi13 píše: Více
a vy musite pockat na nejaky vek, nebo vahu? Proc mu to neudelaji teď?