Jak jste skončily vy s kojením a jak to šlo?

6439
26.1.25 00:48

Tak dneska

Končím s kojením. Malé je 16 měsíců a už zase, stejně jako u starší, se kojila víc a víc, hodně z nudy, v noci si ze mě dělala dudlík a tak. A dost často když jsem vyhrnula tričko, tak mě kousla do břicha nebo tak někam, no jsem už samá modřina. A dneska jak mě zase kousla, tak to secvaklo a už jsem nedala a jsem fakt přesvědčená, že končíme. Tak s ní spí manžel a já nemůžu spát :D A je mi trochu smutno, protože tímhle končí éra kojení už navždycky. Starší jsem kojila skoro 2 roky. Už mi to zase víc bralo než malé dávalo, nechtěla jíst, moc neroste, já unavená nervní…ale stejně se mi bude asi stejskat. Takový fňukací příspěvek :)

Jak jste skončily vy a jak to šlo? A jak na to vzpomínáte? Nebo je tu někdo, kdo taky teď končí? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
833
26.1.25 00:58

Noční kojení jsem ukončila asi v roce a čtvrt, taky se dcera budila každou chvíli a obě jsme z toho byly také akorát tak nevyspalé.
Přes den přestávala postupně přirozeně, ale poslední kojení před spaním jsem utnula tak v 19 měsících - byla jsem těhotná a hodně mě to už bolelo.
Bylo mi to líto, na druhou stranu jsem moc nesmutněla - konečně jsem se prospala nebo zbavila bolesti.
S druhým mě to ještě čeká, ale teď je mi smutno když pomyslím, že bych ho už neměla kojit. Ale je ještě malý, hormony jsou hormony, za rok nejspíš budu mluvit jinak 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
26.1.25 01:33

@klkakla a začala potom lépe spát? Moje je jinak docela dobrý spáč narozdíl od starší. Tak doufám, že se nebude tolik budit.

Já si to nejdřív taky neuměla představit, to miminko :) ale pak mě to sem tam už štvalo, víc a víc a dneska prostě cvak a už jsem nechtěla. Malá měla hysterák, bylo mi jí moc líto, ale říkala jsem si, že se s tím musí nějak smířit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24261
26.1.25 06:34

S prvním jsem končila v sedmi měsících. Fakt nespal, nebyl kontaktní. Takže láhev byla vysvobození. Nespal dál, ale aspoň jsem s ním nemusela manipulovat a dala jen flašku. To mi ani líto nebylo. Opravdu to s ním nešlo

S druhým jsem ukončila kojení po druhém bojkotu. To bylo v roce věku. Moc mě to mrzelo. Hodně jsme bojovali, aby jsme kojili dál, ale pozdě jsem mu objevila potravinové alergie a fakt to kojení už nemělo smysl. Na UM mu bylo líp. Hlavně jsme postupně objevili vše co mu vadilo. A pak začal spát.

U třetího jsem ukončila opravdu se slzami v očích kojení v deseti měsících v domnění, že mu to třeba vyřeší zdravotní potíže. Ukončovali jsme ho, když byl nemocný. Nebyla jiná možnost. Takže to bylo opravdu těžké. To jsem obrečela. Po pár dnech na UM jsem začala mít jiné dítě. Začal hodně jíst, přibírat, najednou to nebylo naštvané mimino, ale usměvavé miminko. Spánek to zhoršilo. Sice byl na prsu celou noc, ale aspoň jsme nějak spali. Od té doby dělám x flašek UM, chovám. :roll: je mu 19m. Zuby venku, ale trápí ho právě zdravíčko. Velká rýmy, teď už apnoické pauzy. Takže spánek tragédie. Dnes se budil od dvou ráno. Uchovala jsem ho o půl čtvrté :pocitac: a pak začal budit těmi apnoickými pauzami :zed: nakonec se pročůral, ještě po přebalení spal, ale zase naprd dýchal a v pět vstal. Klasická naše noc. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
26.1.25 07:10

Starší jsem nekojila. Mladšího ano tam se to povedlo. On se mi ale na mléko vybodnul. jakkile ochutnal pevnou stravu takže mléko začal odmítat a to jak MM to od 4,5m tak pak jsem mu ještě dala um, to chvíli jedl ale v 5m u jen tak max 2× za den…a v 6m už ani náhodou…radši byl hlady půl dne než aby si vzal mléko…no líto..asi mi to trochu líto bylo, navíc od té doby začal blbě spát…budil se co 2 hodiny…možná měl i hlad, ale nikdy si nic nevzal..ani mléko ani třeba jogurt…nebo max pár lžiček a pak hodinu trvalo než jsem ho zas uspala…trvalo víc jak půl roku než se to trochu srovnalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3038
26.1.25 07:18

První v asi 21 měsících, totální katastrofa, hlavně v noci, protože on blbe spal a bez kojení to nedával, takže asi 3 noci musel převzít tatínek..blbe spal dal, ale budil se o něco méně. První celou noc prospal snad ve 4 letech, jestli ne i v 5 :roll:
Druhatko ve 13 měsících, chtěla jsem i déle ale už jsem z toho byla úplně vyčerpaná…u něho mi ale nějak víc vadilo to denní, v noci jsem si od začátku zvykla vyhodit prso a spat dal :lol: Dítě to ale dalo o dost lépe nez první, ale mě to bylo trochu líto…a dodnes je, nějak mám pocit, že tam něco úplně „nedoběhlo“…a je to už pěkných par let ;)
Jinak ten první den po odstavu jsem vždy naplánovala hodně akční, aby dítě mělo min času si na to vůbec vzpomenout :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stroužek
26.1.25 07:26

Já jsem byla ráda, že se sami odstavili okolo 8 měsíce. Jak měli zuby a už žvatlali, nebylo mi to příjemné. Takže u mě se žádný smutek nekonal. :D

• Citovat
  • Upravit
43032
26.1.25 08:05
@anavi13 píše: Více

urcite nepotrebuje mliko, preuc ho alespon na dudlik, jestli nechces byt radikalni, vzdyt to je silene michat to v noci nekolikrat. A nebude to ani dobre na zuby, v mliku je cukr.
Ryma je blbá… drzte se. Mate postylku nasikmo, hlavu nahore?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
589
26.1.25 08:06

Týden před 2 narozeninami. Malý byl totálně zavislý, vyslikal mi tričko, sahal do vystřihu úplně všude..před den i 30× na prsu, v noci taky..už sem si to neužívala, byla sem zesláblá. V jeden moment mi došla trpělivost a řekla jsem dost. Ani jsem si to poslední kojení neuzila a to mi bylo zpětně moc líto. Ale zvládnul to v pohodě, třetí noc už spal celou v kuse. Ale nezapomněl, teď je mu 2,5 a občas si na prsa sáhne a miluje je a kdyby mohl tak se hned zase přisaje 😂 v létě se nám narodí sourozenec tak doufám že budu zase kojit ale taky doufám že starší nebude žárlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43032
26.1.25 08:06

Odstavovani je psychicky narocne, mela jsem pocit, ze jsem zla matka a ze nejmin umrou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24261
26.1.25 08:16
@Pudloslava píše: Více

Dudlík nechce od narození. Nedýchá nosem od tří měsíců jak je zahleněný. Takže by se udusil. Flašku pije na etapy. Já mu to už hodně ředím. Ale upřímně jsem ráda, že mu dám mléko a usne. Dýchá jen ústy, má popraskané rty ( asi rok). Takže prostě pít v noci potřebuje. Nad ránem už stejně skáču na míči. Vstává momentálně většinou ve tři ráno. Hlavu má vysoko. Je na kortikoidech. Má obrovské krční mandle. Takže už to vyřeší jen jejich odstranění. Musíme to nějak vydržet. To mléko je už prd. Každou chvíli má nějaké sirupy od teploty nebo ATB. To taky není na zuby fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22892
26.1.25 08:26

@Liška32 já kojila obě dcery cca 2,5 roku.
U první dcery byl odstav jednodušší, měla ještě dudlík a stačilo ji uspst s ním a se zmoulanim bradavky v ruce :lol:
Druhá dcera, to bylo peklicko, nikdy dudlík nechtěla a končila jsem, protože jsem to uz nedávala, spala sice s námi, ale budila se třeba 10× za noc, na prso. Když jsem se rozhodla, musela jsem jit spát jinam, aby o mě nevěděla, několik nocí fakt proplakala, přes den jsem si prsa zavázala a bylo to hrozný. Nejhorší bylo, že i dalších pár měsíců se stejně v noci x krát budila, musela jsem ji dávat pit a mlíko na večer. Dneska když nad tím přemýšlím, možná jsem jí to prso měla ještě nechat, ještě třeba ve 4 letech se mě ptala, jestli už tam to mlíko zase je.
Na druhou stranu, jednou jsem se rozhodla, tak už nešlo couvnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43032
26.1.25 09:10

tak to je peklo. Co kdybys mu uchystala na noc caj, abys to alespon nemusela furt michat a umyvat. S ucpanym nosem se nikdo nevyspi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24261
26.1.25 09:25

@Pudloslava já si to mléko už chytám dopředu. Naštěstí už jo fakt nepije tolik. Většinou jdu spát v devět a ve tři stáváme, takže mi tu moc dlouho nestojí. Případně nad ránem zajdu udělat, ale to už není moc časté. Jak se mu špatně pije, tak pije po troškách. Je to takové peklíčko. Když ho nechám zuřit, tak nemůže samozřejmě dýchat a pozvrací se. Jediné fakt řešení je dát pryč mandle. Tak to teď řešíme, ale je malý a tu anamnézu má taky naprd. Teď budeme zkoušet léky na reflux, tak třeba ta rýma poleví :nevim: čaj nechce. :D pozná to. Ani sladkou šťávu nechce. Chce svůj hořký Neocate :lol: tak snižuji dávku. Ona mu teď třeba i stačí jedna odměrka na 100ml. Zkoušela jsem mu vzít mléko kolem Vánoc a nechat vodu. Byla jsem rozhodnutá, že to dáme. Střídali jsme se s manželem. Po týdnu jsem to vzdala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
26.1.25 09:35

To mě mrzí, že jsi musela skončit. Žena asi na to potřebuje být připravená. Ale když to pomohlo :kytka: no a co s malým, půjdete na mandle? Jinak se starší jsme měli tyhle noci, 4× za noc láhev ovesného mléka, navíc s ní na ruce, protože se vzbudila do děsu a vzteku a jak nezapnula mikrovlnku nebo nezašroubovala víčko láhve, bylo o hodinový hysterák postaráno. To jsem byla jak zombie. Ale trvalo to jen pár měsíců, určitě do půl roku a postupně začala spát celou noc nebo se vzbudila 1-2× na wc. Už jí ale bylo přes 2 roky. Musíš to mít náročné :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová