Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jo a tzv. „talentované děti“ je opravdu lepší otestovat v poradně, jak už někdo napsal výše.
Takhle odhadem se to těžko poznává. Je pravda, že kromě vědomostí a dovedností mají i vysokou schopnost empatie, vcítění. A také smysl pro spravedlnost, nesnesou bezpráví atd.
Jsou to ale dost velké extrémy. Jsou už v předškolním věku zralé třeba rovnou na 3. třídu, ale legislativně do ní samozřejmě nemohou. Samy vyžadujou pozornost, a doslova domácí výuku, nové informace atd.
Můžete mít i z dvojčat jedno dítě talentované a druhé tzv. normální. To normální si bude hrát normálně s panenkama a to talentované bude řešit, kudy se dostává ven láva ze sopky - když to takhle zlehčím.
pitris
Holky, já si myslím, že důležité je hlavně, aby dítko bylo šťastné. Pak z něho vyroste vyrovnaný člověk, ať už s titulem, nebo bez ![]()
Pokud bude mít moje holčička k něčemu sklony a bude ji to bavit, budu to podporovat. Do ničeho ji ale nutit nebudu. Znám spoustu kamarádek, které rodiče nutily chodit do různých kroužků, kurzů, ony byly znechucené a k ničemu jim to není, protože je to prostě nebavilo. Takže se hlavně budu snažit, aby moje dítě bylo šťastné. Doufám, že se mi to alespoň trochu povede
.
laura píše:A já ještě dodám, že Einstein podle odborných zdrojů pravděpodobně patřil mezi jedince s Aspergerovým syndromem, což je forma autismu. Aspergeři mívají obvykle nadprůměrné IQ, ale jejich „sociální schopnosti“ jsou naopak podprůměrné. Můžete si položit otázku, „co je lepší, a pro život důležitější“??? Já si ji pokládám téměř denně, protože i my máme toto „jedinečné“ dítko…
já jen dodám,že Einstein mluvil až od 4let srozumitelně…
Zajímavá diskuze. Překvapuje mě, kolik z vás si myslí, že člověk s VŠ musí být zrovna extra nadaný či chytrý. Třeba pro srovnání. Manžel uměl číst už před první třídou a nebyla to pro něj zrovna výhra. Celou první třídu se nudil a nenaučil se učit. Píli díky tomu neměl nikdy. Vše mu šlo samo a to co nešlo u něj nestálo za to, aby pro to něco udělal. Já číst a počítat před první třídou neuměla. Nebyl důvod. Vše jsem se naučila v první třídě. Jezdím na kole od 12 let, ještě na první lekci cyklistiky jsem hrála chodce, abych nemusela přiznat, že na kole neumím. Do další hodiny jsem se to naučila a plavu od 10 let, můj bratr od 2. A dnes mám já vysokou školu (magistr), bratr je vyučený a manžel má střední průmyslovou školu. Takže bych si hlavu s tím jaké je dítě v dětství nelámala. Každé si tu svojí cestu najde ať umí chodit v 10 měs. nebo ne. ![]()
Ono sice záleží na dispozicích, ale je mezi námi spousta „promarněných talentů“, Kdyby se třeba manželovi z předchozího příspěvku učitelka ve škole víc věnovala, dávala mu úkoly navíc, třeba by s tou pílí byl dneska někde jinde.
Přečti si něco o nadaných dětech, dneska se s tím dá poměrně dobře pracovat.Je opravdu fajn dát dítě otestovat, řeknou potenciál, způsob myšlení a upozorní na slabiny, se kterými je dobré pracovat.